Pagini

miercuri, 21 septembrie 2011

DIN CICLUL "SA FITI SANATOSI!": COMBATEREA STRESULUI.




Cine poate sa se conformeze!
 Starea de stres este cauzata de factori multipli, printre care:
Termenele limita. Prea multe termene limita te vor face sa te focalizezi doar pe primul, pana este rezolvat. Apoi, pe urmatorul, si asa mai departe. Nimic rau in asta, dar vei fi ca un ogar care alearga fara incetare dupa iepuri. Nimic altceva nu conteaza, iar activitatile legate de alte obiective le vei lasa la o parte “pentru ca nu sunt urgente”. Mai putine termene limita iti permit o mai buna planificare, vei avea azi timp pentru mai multe activitati si deci mai multa flexibilitate.
Situatiile conflictuale. Un experiment facut pe soareci de laborator a aratat ca soarecii care stateau intr-o cusca langa o pisica mureau mult mai repede. Iar daca la servici (sau acasa) ai o relatie precum soarecele cu pisica… concluzionezi tu.
Numarul de activitati incepute si neterminate. Nivelul de stres este proportional cu numarul de “aplicatii deschise”. Ati vazut cum calculatorul lucreaza mai greu daca ai prea multe ferestre deschise? La fel si creierul uman.
Excesele de orice fel. Stresul de la munca nu se combate cu o noapte petrecuta in club.
Alimentatia neadecvata.  Modelul “o cafea dimineata, un corn la pranz si masa principala seara” nu corespunde nici pe departe nevoilor organismului.
10 strategii de combatere a stresului
Acum, daca stim de unde vine stresul, ce putem face sa il combatem? Iata cateva strategii care te pot ajuta:
1. Nu iti aglomera programul mai mult decat poti duce. Invata sa spui NU. Mereu vei avea pe cineva care vrea ceva de la tine – o colega, un prieten de familie, un vecin. Refuza-i cu eleganta.
Incepe ziua cu activitatile cele mai importante si lasa spre sfarsitul zilei pe cele mai putin importante. Astfel, daca nu termini tot ce aveai de facut, lucrurile nefinalizate nu conteaza foarte mult. Nu te oferi voluntar pentru tot felul de maruntisuri. Deleaga altora activitatile consumatoare de timp si pe care si altcineva le poate face.
2. Rezolva conflictele. De multe ori oamenii se simt tensionati in prezenta altor persoane pentru ca nu comunica suficient. Daca atitudinea sau actiunile unei persoane te deranjeaza, discuta deschis acest lucru. E posibil ca celalalt nici sa nu aiba habar.
3. Nu face mai multe lucruri simultan. Tu nu esti computer sa lucrezi multitasking, oricat de mult ti-ai dori asa ceva. Apuca-te de un singur lucru, du-l pana la capat si treci apoi la urmatorul. Daca ai o activitate care necesita concentrare, izoleaza-te in asa fel incat sa ai posibilitatea sa lucrezi. Trece telefonul pe “silent”, incuie usa, pune-ti pe birou un afis “Nu deranjati – aici se lucreaza”, eventual cu o pictograma sugestiva.
4. Fa pauze de relaxare. 5 minute la o ora. Daca un copil are nevoie de 10-15 minute de pauza la o ora de scoala, la fel ai si tu nevoie de relaxare. O tigara si o cafea nu inseamna pauza din punctul de vedere al organismului. Acorda-ti 5 minute in care sa nu faci nimic. Inchide ochii, lasa capul pe spate si respira adanc.
5. Fa miscare. Chiar daca nu te duci la sala, cand te duci acasa, fa cativa pasi pe jos. Nu lua liftul, urca pe scari. Dimineata fa cateva miscari de gimnastica in timp ce pazesti cafeaua sa nu dea in foc. Ia-ti un caine si plimba-l de 2-3 ori pe zi cate 15 minute.
6. Dormi suficient . Minim 7 ore pe zi. Chiar daca e un film interesant la televizor, mai bine culca-te cu o ora mai devreme.
7. Daca faci excese de orice fel, controleaza-ti-le. Este important sa reduci starile in care organismul produce excesiv de multa adrenalina. Condu mai incet. Du-te la patinaj si nu la schi. Alege un club discret, nu o discoteca zgomotoasa. Nu depasi doua cafele pe zi.
8. Lasa lucrurile sa treaca de la sine, daca ai tendinta sa te enervezi din orice. Daca ceva te irita, intreaba-te: “Maine va conta acest lucru?”. Performantele tale vor scadea, pentru ca nu vei fi cu mintea la ceea ce ai de facut, vei depasi termenele limita si stresul tau se va accentua. Acasa vei fi nervos, vei dormi putin si prost, iar lipsa de odihna va creste iritabilitatea.
9. Hraneste-te corect. Vei spune probabil ca daca mananci mai mult o sa te ingrasi. Da, daca nu faci deloc miscare. Mananca ceva la prima ora, chiar daca nu ai de regula acest obicei. Nu poti pleca cu masina la drum cu rezervorul gol, nu-i asa? Tot la fel, nu poti pleca la un drum de o zi cu corpul tau, fara suficient combustibil. Seara nu manca tarziu, pentru a lasa organismul in repaus pe timpul noptii. Daca mananci mult seara, vei avea un somn agitat, iar dimineata te vei trezi obosit.
10. Ia vitamine si minerale. Cel mai probabil ai nevoie de vitamina C, grupul de vitamine B, calciu si magneziu. Nu-ti face probleme, vitaminele nu ingrasa. Atat doar ca iti vor da mai multa pofta de mancare si energie, iar doar daca nu o consumi, exista riscul sa pui ceva kilograme.
Pentru asta este necesar sa faci si putina miscare. Daca ai un stil de viata sedentar (masina, lift, scaun la birou, canapea la televizor – cunosti scenariul) pentru ca nu ai suficienta energie sa mai faci ceva, schimbarea regimului alimentar si suplimentarea cu vitamine vor cere de la sine si schimbarea stilului de viata.
 Gata. Sfaturi  v-am transmis, mai ramane sa incep si eu sa le   pun in practica. In afara de punctele 1 si 5, la celelalte sunt „varza”.

SUCCES TUTUROR!

11 comentarii:

  1. Ică, văd că tu te îngrijeşti de noi să fim sănătoşi, dar nu ştiu câţi îţi urmează sfaturile. Uite, de exemplu, punctul 8! Cum să las lucrurile să treacă de la sine şi să nu mă enervez, când toate merg pe dos în ţara asta? Dar, din câte mai citesc eu pe ici, pe colo, văd că nici tu nu prea ţii cont de sfatul ăsta.
    S-auzim de bine! (Ca să nu ne mai enervăm)

    RăspundețiȘtergere
  2. Iliuta@ Punctul 8 e ca cel al Proclamatiei de la Timisoara. Toti ziceam sa se respecte, dar nimeni nu-l baga-n seama.Recunosc faptul ca, factorii cauzatori s-au abatut asupra mea fara mila, si nu le pot face fata sub nicio forma. Chiar si aici pe blog, unde in mod normal, ar trebui sa ma relaxez, ma enerveaza cate un anonim de-mi vine sa-l public, si apoi sa-l injur.
    Liniste si pace!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ica
    Cum, Doamne iarta-ma, poti sa "rezolvi" pct. 1?

    RăspundețiȘtergere
  4. TOP GUN
    PESTISORULE,
    N-ai de ce sa-mi multumesti ptr.vizite,mi-a facut placere,esti un om deosebit si scrii niste versuri absolut minunate!!!!!!Iti multumesc ,ca existi si ca ai coloana vertebrala.........!!!!.Am vrut sa-ti las un comment,dar n-ai optiunea 'anonim' atunci cand selectezi profilul......
    WEEKEND EXCELENT TUTUROR!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Elena@ Sarut mana! Pentru un barbat e mai simplu acest punct 1.Programul mi-l fac asa cum vreau eu. Pentru doamne insa, recunosc ca e dificil.
    Weekend placut pentru toti!

    RăspundețiȘtergere
  6. TOP GUN@ Salutare! Sa-l rugam pe Iliuta sa "dea drumul" la anonimi.

    RăspundețiȘtergere
  7. PRIMITA PE MAIL SI, IN OPINIA MEA, FOARTE ADEVARATA
    "Nu stiu daca este adevarat sau nu, dar se spune ca cineva l-ar fi intrebat pe Gandhi in legatura cu factorii care distrug fiinta umana si ca el ar fi raspuns:
    Politica fara principii, placerea fara angajament, bogatia fara munca, intelepciunea fara caracter, afacerile fara de morala, stiinta fara umanitate si rugaciunea fara caritate.
    Viata m-a invatat ca lumea este amabila daca eu sunt amabil; ca persoanele sunt triste daca eu sunt trist; ca toti ma iubesc daca si eu ii iubesc; ca toti sunt rai daca eu ii urasc; ca exista fete zambitoare daca eu le zambesc; ca exista fete amarate daca eu sunt amarat; ca lumea este fericita daca eu sunt fericit; ca lumea se supara daca eu ma supar; ca exista persoane recunoscatoare daca eu sunt recunoscator;
    viata este ca o oglinda: daca zambesc, oglinda imi intoarce zambetul. Atitudinea pe care o am in fata vietii este aceeasi pe care viata o va lua fata de mine.
    Cine vrea sa fie iubit, sa iubeasca!
    Unicul motiv sa fii fericit este pentru ca tu hotarasti sa fii fericit."
    Si eu am hotarat sa fiu fericita!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Biliuta
    Sa nu "dai drumul" la anonimi! De ce trebuie sa ne fie frica de opiniile noastre?

    RăspundețiȘtergere
  9. Elena@ Am primit si eu acest e-mail. Cred ca asa gandea Mahatma Gandhi.Iata cateva din cugetaile lui:
    A învăța că în viață, mai ușor se poate învinge ura cu dragostea, minciuna cu adevărul și violența cu abnegația, ar trebui să fie un element fundamental în educația oricărui copil“.
    „Trăiește ca și cum ai muri mâine și învață ca și cum ai trăi veșnic".
    „Ochi pentru ochi, și lumea va deveni oarbă“.

    Eu am vrut sa-i spun lui Iliuta sa-i lase sa "vorbeasca" si pe anonimi. Ar trebui numai sa activeze "moderatorul" Si la mine, multi anonimi scriu tot felul de prostii. Chiar legat de tema, scria unul ("prietenul nostru comun") ca de ce nu amintesc si de sex, ca modalitate de combatere a stresului. Crezi ca e obsedat?
    Desi, in principiu, cam are dreptate nataraul.
    S-auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. Esti varza cam peste tot....

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonimule, Cezar@ Daca e atata varza (cam) peste tot, de ce ma stresezi cu numeroase vizite zilnice, si comentarii ca "anonim"?
    Dar, pentru ca tot ai vorbit de varza, mi-ai dat ideea urmatoarei postari. Sa nu-mi zici iar de telina, ca tot nu te public.

    RăspundețiȘtergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: