Pagini

marți, 27 septembrie 2011

DIN CICLUL "SA FITI SANATOSI!": VARZA



Pentru ca tot mi-a zis „anonimul” Cezar, ca e cam varza pe blogul meu va mai dau niste...
 VARZA ROSIE 
    Este, practic, aceeasi specie ca si varza alba, fiind o varietate a acesteia. Dincolo de infatisare, intre varza rosie si cea alba mai sunt insa si alte diferente,  extrem de importante. De pilda, varza alba  are un continut de vitamina C mai mare decat portocalele. Ei bine, varza rosie contine pana la 6-8 ori mai multa vitamina C decat surata ei alba, fiind un adevarat concentrat din aceasta vitamina.
  Apoi, pigmentii care dau culoarea rosie acestei legume sunt un adevarat  medicament. Asadar, tinand cont ca modalitatile de preparare ale verzei rosii sunt perfect identice cu cele pentru cea alba, sa vedem in continuare cateva recomandari terapeutice extrem de importante:
   Antocianii, adica pigmentii rosii din aceasta varietate de varza, fac adevarate miracole in prevenirea si in combaterea degenerarii celulelor din sistemul nervos central.
 Faceti o cura cu salata proaspata de varza rosie, cate 300 de grame pe zi, 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
 Inca nu se stiu foarte multe lucruri despre capacitatea tratamentului cu varza rosie de a restabili functiile cerebrale alterate de Alzheimer insa efectul de prevenire si de incetinire sau chiar de blocare a evolutiei bolii cu ajutorul verzei rosii este cert.


 










VARZA ALBA

Folositi-o mai ales cruda.
Face cat un depozit intreg de medicamente
Hepatita, bolile de ficat in general
  O substanta continuta de catre varza, sulforafanul,
    stimuleaza  puternic producerea unor enzime care joaca rolul de detoxifiant al ficatului.
 De asemenea, consumul de varza s-a dovedit a preveni procesele de distrugere celulara la nivelul ficatului, sub actiunea factorilor infectiosi sau a celor chimici.
 Pentru a obtine aceste rezultate, se recomanda consumul verzei crude, sub forma de salata, macar de  3 ori pe saptamana.

CANCER
 In ultimii douazeci de ani au fost efectuate nu mai putin de 94 de studii care au aratat ca varza consumata cruda, murata sau gatita rapid are efecte antitumorale si anticancerigene.
 Substantele active din frunzele de varza stimuleaza apoptoza celulelor maligne (apoptoza=un program de autodistrugere folosit de organism pentru eliminarea celulelor imbatranite regleaza actiunea hormonilor steroidieni in organism (implicati in aparitia a numeroase forme de cancer), regleaza ritmul de diviziune celulara, stimuleaza cresterea productiei enzimelor responsabile de inactivarea  si de eliminarea celulelor maligne.
 Trei-cinci zile pe saptamana, in care consumam cate 200 de grame de salata de varza, ne pot salva viata, punandu-ne la adapost de o incredibila multitudine de posibile forme de cancer despre care vom vorbi detaliat in cele ce urmeaza:
Cancerul vezicii urinare
    In medie, 336.000 de noi cazuri pe an la nivel mondial sunt diagnosticate cu aceasta boala, afectand de trei ori mai multi barbati decat femei.

Conform cercetarilor medicilor de la Universitatea din Texas, care au studiat cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, in paralel cu cazurile a 708 persoane sanatoase din aceeasi grupa de varsta si de aceeasi rasa, consumul de varza reduce puternic incidenta acestei boli.

 La persoanele care consuma de mai multe ori pe saptamana varza cruda (dar si alte legume inrudite, cum ar fi varza rosie, conopida si broccoli) incidenta cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mica.
Cancerul la prostata
   O cercetare facuta in Statele Unite pe 1000 de persoane de sex masculin arata ca persoanele care consuma, la macar o treime din mese, legume in stare cruda, au cu 35% mai mari sanse sa nu faca aceasta  boala.
  Interesant este ca la cei care consuma, macar la o treime din mese, in mod special varza cruda si legume inrudite (broccoli, conopida, varza rosie), riscul de a face cancer la prostata scade cu 44%.
Cancerul la san
    Studiile facute despre efectele preventive ale consumului de varza in neoplasmul mamar (in Singapore, China, Statele Unite, Polonia, Olanda), arata ca femeile care consuma varza cruda sau murata au intr-o proportie foarte ridicata imunitate fata de cancerul la san. Conform cercetarilor, cea mai ridicata rata a imunitatii o au femeile care au consumat varza, inca de la varsta de 12-13 ani, macar o data la 2-3 zile.
 
   In multe regiuni din Polonia de pilda, unde datorita obiceiurilor culinare, o femeie consuma inca din adolescenta in medie, 25- 30 kg de varza pe an, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decat in celelalte zone ale lumii.
Cancerul de colon si de rect
    Intr-un studiu  facut in Olanda, au fost colectate datele privind vulnerabilitatea la cancerul intestinal, in raport cu obiceiurile alimentare, de la o suta de mii de persoane, pe o perioada de timp  de sase ani.
  Persoanele care consuma zilnic vegetale crude se inregistreaza cu 25% mai putine cazuri de cancer intestinal.

La vegetarienii care consuma cu predilectie legume din familia cruciferelor, adica varza, varza rosie, conopida si broccoli, incidenta cancerului de colon si de rect este cu 49% mai mica, fiind practic de doua ori mai protejati de aceasta teribila afectiune.
Adjuvant contra cancerului uterin
    Un miniexperiment la care au participat 30 de femei cu cancer uterin in stadiul I (unu) a presupus consumul unui extract de varza, care contine o substanta denumita I3C (prescurtarea de la indol-3-carbinol). Dupa 12 saptamani de administrare, analizele au aratat ca la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment, celulele maligne au disparut, neoplasmul inregistrand remisie completa.
 Prin comparatie, la nici una dintre pacientele din grupul de control, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a inregistrat remisia cancerului. Contra acestei afectiuni se recomanda o cura de 3-4 luni, timp in care se consuma suc foarte proaspat de varza, din care se beau 600-800 de ml pe zi
. (recunosc ca e mai greu sa obtii 800 ml de suc de varza. Cred ca trebuie sa storci vreo 5 verze mari)
Adjuvant contra cancerului la san
   Mai multe studii de medicina experimentala arata ca tratamentele cu compusii pe baza sulf prezenti in varza determina remisia tumorilor maligne mamare, intr-un procentaj de cel putin 40%. Ca adjuvant contra acestei afectiuni, se recomanda consumul zilnic de salata proaspata de varza la macar o masa. Suplimentar, se tin cure de cate 4 saptamani, in care se consuma cate un pahar (200 ml) de suc de varza, dimineata si seara.
Cancer de piele
   Se pune zilnic si se tine vreme de 4-6 ore pe zona afectata, o cataplasma din frunze de varza, identica cu cea prezentata anterior, la tratamentul eczemelor. Foarte multe persoane cu epiteliom bazocelular si spinocelular au beneficiat de uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu, dar care da rezultate acolo unde cele mai savante si invazive metode de tratament dau rezultate modeste.
Dureri reumatice
   Pe zona afectata, se pun dimineata si, eventual si seara, frunze de varza bine zdrobite. Se tin minimum doua ore. Intern, se consuma cate 1-2 pahare de suc proaspat de varza pe zi, in cure de 40 de zile, urmate de 14 zile de pauza. Tratamentul extern si intern cu varza proaspata are efect antiinflamator articular, incetineste sau chiar stopeaza procesele degenerative, ajuta la recastigarea mobilitatii articulare.
Obezitate
    Consumul zilnic, macar la pranz si la cina, a cate 200-300 de grame de salata de varza cruda, poate face minuni in reglarea ponderala, e drept, pe termen lung. Varza este foarte bogata in fibre (celuloza), are putine calorii, multe vitamine si minerale, ajutandu-ne sa slabim natural.
 Obiceiul de a consuma timp de 3-4 zile pe saptamana aceasta salata in cantitati mari are si alte avantaje: reduce cantitatea de hrana consumata la fiecare masa, curata organismul de toxine,  ajuta in regimurile disociate. Mai mult, consumul acestei salate este un important pas pentru schimbarea obiceiurilor alimentare si a stilului de viata, cheia reglarii greutatii corporale.
  
Cataracta
   Salata de varza cu ulei de masline este o excelenta sursa de vitamina C si de vitamina A. Ambele vitamine au un puternic efect antioxidant si, intre altele, stopeaza procesul de producere al cataractei. Asadar, pentru profilaxia acestei afectiuni, se recomanda consumul, macar de trei ori pe saptamana, al verzei proaspete, cate 200 de grame minimum, sub forma de salata.
Valori ridicate ale colesterolului
   Unii compusi din varza impiedica transportul colesterolului cu densitate redusa (forma periculoasa a acestuia), catre vasele de sange si catre tesuturi.
  De asemenea, varza impiedica formarea placilor de aterom si sclerozarea peretilor arterelor. Se recomanda consumul de varza sub forma de salata, cate 300 de grame zilnic, vreme de macar trei zile pe saptamana.
 
Surmenaj fizic si intelectual
    Consumul de varza cruda sub forma de salata este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular si pentru sistemul nervos. Bogata in vitamine si in minerale, continand substante cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care intensifica procesele de regenerare din organism, varza are efect adaptogen si anti-oboseala.
  Se tin cure de trei saptamani, timp in care se consuma la pranz si la masa de seara cate o farfurie (125 de grame) de salata de varza. Acest tratament este fo arte bun adjuvant si contra depresiei psihice.
Surmenaj fizic si intelectual
    Consumul de varza cruda sub forma de salata este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular si pentru sistemul nervos. Bogata in vitamine si in minerale, continand substante cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care intensifica procesele de regenerare din organism, varza are efect adaptogen si anti-oboseala.
  Se tin cure de trei saptamani, timp in care se consuma la pranz si la masa de seara cate o farfurie (125 de grame) de salata de varza. Acest tratament este foarte bun adjuvant si contra depresiei psihice.
Menopauza
   Studii preliminare arata ca un consum saptamanal de varza cruda (200 de grame pe zi, vreme de macar 4 saptamani) imbunatateste secretia hormonului estrogen si, important, regleaza raspunsul receptorilor acestor hormoni din organism. Rezultatul este instalarea mai tarzie a menopauzei, atenuarea simptomelor de inceput ale acesteia (bufeuri, transpiratie, nervozitate etc.), prevenirea si combaterea unor afectiuni specifice menopauzei, cum ar fi osteoporoza, prolapsul uterin, cancerul ovarian si uterin.
Infectii respiratorii
   Varza  are putine calorii si multe substante cu efect antioxidant, contine magneziu, potasiu, calciu. Toate aceste caracteristici o recomanda in mod special ca remediu pentru intarirea imunitatii. Se administreaza proaspata, sub forma de salata, cate 3-400 de grame pe zi, la bolnavii cu infectii respiratorii, pentru a sustine si pentru a grabi procesul vindecarii.
  Persoanelor care iau antibiotice de sinteza li se recomanda si varza murata, pentru restabilirea florei tubului digestiv si pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.
Tratamente externe
    1. Arsuri de gravitate mica si  medie
   Se fac spalaturi si se pun comprese vreme de 15 minute, cate 2-3 pe zi, cu suc proaspat de varza. Are efect antiinfectios (antiseptic), ajuta la o vindecare mai rapida si estetica, previne formarea cicatricelor cheloide.
      2. Rani care se vindeca greu
   Se pun zilnic comprese cu suc de varza, care se tin vreme de o ora, dupa care se lasa zona tratata sa se usuce la aer inca o ora. Studiile arata ca prin mecanisme inca prea putin cunoscute (se presupune ca varza contine substante stimulatoare ale cresterii anumitor tesuturi), procesul de vindecare al ranilor este mult accelerat, scade riscul de infectie, semnele care raman dupa vindecare sunt mult mai putin vizibile.
   3. Eczeme infectioase, infectii  fungice
  Frunzele de varza proaspat zdrobite cu ciocanul pentru snitele se pun pe zona afectata, apoi se aplica deasupra un nailon, care se fixeaza cu bandaj sau cu leucoplast. Se lasa sa actioneze vreme de 4 ore pe zi, dupa care zona tratata se lasa sa se zvante la aer, macar 45 de minute.
  Aplicatia se face pana la vindecare. Compusii pe baza de sulf din frunzele de varza au o puternica actiune antiseptica asupra bacteriilor si a ciupercilor parazite.
   4. Entorse, luxatii
   Se pun pe zona afectata frunze de varza bine zdrobite (vezi mai sus) si se leaga cu o fasa. Aplicatia se face vreme de 4 ore pe zi. In primele doua zile de la producerea accidentului se pun deasupra cataplasmei si pungi cu cuburi de gheata.. Practica arata ca datorita acestui tratament, timpul de refacere a ligamentelor se scurteaza, durerile sunt atenuate, in multe cazuri, iar pungile cu lichid sinovial care se formeaza sunt mult mai mici.
FRUMUSETE
  1. Ten incarcat
    Se sterge vreme de cinci minute, in fiecare dimineata si in fiecare seara, pielea de pe obraji si de pe gat, cu un tampon bine inmuiat, din cand in cand, in suc proaspat de varza. Aceasta aplicatie are un excelent efect de curatare a pielii, previne tulburarile de pigmentare, da un plus de stralucire tenului  astfel tratat.
 
2. Piele imbatranita
   Bogata in vitamina A si in vitamine din complexul B, continand substante care imbunatatesc irigatia cu sange a pielii, avand efect de curatare profunda a tenului, sucul de varza este unul din secretele saloanelor de cosmetica care obtin rezultate miraculoase. Se pun comprese cu suc foarte proaspat de varza, care se tin vreme de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer alte 15 minute. In final se aplica o crema hidratanta.
3. Febra
   Se administreaza salata de varza (150 de grame) sau sucul de varza (100 ml) de 2-3 ori pe zi.
  Continutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajuta inima si sistemul cardiovascular sa reziste cu succes la temperaturii ridicate, catalizeaza actiunea sistemului imunitar, care este principalul "beneficiar" al acceselor de febra.
4. Alergia
   Este prevenita de o cura cu salata de varza rosie cruda (ori chiar murata) pe timpul iernii. Se consuma 200-300 de grame zilnic, pe o perioada de timp de 3 luni urmata de alte 3 saptamani de pauza, dupa care se poate relua. Bogatia de vitamina C si de antioxidanti din aceasta leguma ajuta la reglarea reactiei sistemului imunitar la interactiunea cu factorii externi. 
Varza ACRA si constipatia
   Cel mai simplu tratament este consumul de varza murata, macar 200 de grame pe zi. In varza murata se gasesc asa-numitele "bacterii prietenoase", care combat constipatia prin reglarea florei intestinale.
Apoi, varza murata este bogata in fibre (celuloza) de unde si efectul ei de "matura" a colonului, din care extrage, prin absorbtie, toate reziduurile si apoi ajuta la eliminarea lor prompta.
Zeama de varza este cel mai rapid si util remediu impotriva mahmurelii. Daca va treziti in dimineata  de dupa, cu stari confuze, cautati –o!
SANATATE! 

4 comentarii:

  1. Ambele merg bine si au efecte benefice ,numai daca sunt insotite de un gratar mare cat farfuria!! Naturistul

    RăspundețiȘtergere
  2. Mmmm! Mamă, mamă ce bună-i varza! Mai ales cea roşie pusă cu morcovi la oţet! Mai pune Ică, mai pune documentare pe subiecte de-astea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Naturistule Cezar@ Numai la mancare ti-e mintea!
    Nu te lasi, nici mort! Le-ai spus fratilor si nepotului, ca umbli creanga pe bloguri. Vezi ca te cautau sa te bage-n camasa de forta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Lepus@ Mai pun. Sa vedem ce-mi mai livreaza "furnizorii". M-am gandit ca tot e sezonul de pus varza la murat.
    S-auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: