Pagini

miercuri, 11 ianuarie 2012

Reportaj necenzurat



CUM ARATA O PARTE A CAPITALEI, AZI



Locul pe care s-a aflat fabrica "Timpuri Noi"



Acum cateva  zile, antrenat in rezolvarea unor probleme care presupuneau deplasarea intr-un cartier marginas al Capitalei, am hotarat sa las masina in parcare si sa  fac putina miscare. Ca sa ajung la locul actiunii, trebuia sa folosesc cel putin doua mijloace de transport in comun. Am sarit prima etapa,  si  pana la statia de unde urma sa ma imbarc pentru cea de-a doua, am mers agale pe o strada situata central.  Traversez un bulevard  si ma indrept catre capatul acestei strazi  modern amenajata, cu 3 benzi pe sens si linii de tramvai plasate central.  Strada este orientata nord NE – sud SV. In capatul sudic, pe partea stanga, nu poti sa nu remarci o uriasa suprafata de teren relativ nivelata si imprejmuita. Palcuri razlete de conifere  dau impresia unor oaze in desert. Este locul unde a existat, pana acum cateva luni, vestita fabrica “Timpuri Noi”.  In aceasta zona, pe o suprafata de aproximativ 100 ha, erau, pana acum cativa ani, 4 fabrici si un institut de cercetare . Doua au disparut. “Timpuri Noi” , cum v-am mai spus,  dar si  fabrica de confectii si tricotaje “Crinul”. In locul fabricii de tricotaje au  aparut un restaurant,  doua spalatorii auto si un complex care inchiriaza spatii comerciale. Celelate doua, fabrica de medicamente “Biofarm”, si fabrica de incaltaminte ”Flaros”, rezista pe baricade fara cine stie ce performante  economice. Inainte de 89’, “Flaros” exporta peste un million de perechi de incaltaminte anual.  Ma gandeam la cate mii de familii subzistau cu banii castigati de pe urma activitatii unuia sau a mai multora dintre membrii lor,  in aceste fabrici.
Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir"

Traversez Dambovita, si  intru in sectorul  4. Pe malul drept,  la 100 de metri in aval, pe splai, nu ai cum sa nu remarci impunatoarele constructii ale celor doua  universitati particulare “ Dimitrie Cantemir”, si  “Nicolae Titulescu”.  Mii de studenti  obtin de aici anual, speranta iluzorie a gasirii unui loc de munca dupa absolvire.  Acele  diplome (de licenta sau master),  care nu mai reprezinta acum niciun atu la angajare. Intentionam sa merg pana la “Cantemir” sa-mi vad un coleg, care este acum profesor acolo.  Invitatia fusese facuta mai demult, dar n-apucasem s-o onorez.
Universitatea " Nicolae Titulescu"

 Presat de timp renunt la idee, si urc in autobuzul dedicat . Celalalt capat  de linie, o strada din Ferentari. Figuri sterse, crispate parca de timpurile traite , adolescenti, tineri si batrani, urcau si coborau din/in statii. Romani , tigani, si ce etnii or mai fi fost prin acel autovehicul, pareau ca-si proiecteaza prin ferestre preocuparile. O cearta izbucnita intre doi tigani, dupa doua statii parcurse, n-are cum sa nu-ti atraga atentia. Disputa era o suma de 20 de lei, ramasa in urma unei betii, si pe care si-o revendicau fiecare uitand, se pare, cine platise ultima comanda. Pe masura ce ma deplasam spre destinatie, autobuzul se aglomereaza suficient cat sa poti observa  ca tineri, elevi de gimnaziu, de colegiu sau chiar studenti  nu se sinchisesc sa se ridice pentru a oferi locul persoanelor in varsta. Ce impact are sau a avut educatia primara, asupra acestora? Niciunul n-a schitat vreun gest.  In stanga  observ  cimitirul “Eroilor Revolutiei” Fara sa vreau mi-am adus aminte de momentele acelea din ’89, si de optimismul exagerat care ma cuprinsese, imediat dupa...


Colegiul national "Gh. Sincai"- Bucuresti

Ajung, in sfarsit, in statia de interes. Cobor cu greu, direct intr-un talcioc. Tot felul de “minunatii “ intinse direct pe trotuar, sau pe tarabe erau expuse la vanzare. Intr-un colt, pe soseaua Giurgiului, niste jandarmi se amuzau. Probabil spuneau bancuri. Pe partea opusa, alt talcioc, unde, direct pe trotuar sau din portbagajele masinilor, tigani, bulgari si romani vindeau tot felul de produse, destul de ieftine cred , dupa numarul clientilor. Rezolv problemele si ma intorc in statia respectiva, Toporasi.  Pana sa vina autobuzul, n-am ce face,  si asist la un spectacol sui-generis. Pe capota unei masini, o politista comunitara ii scria un proces verbal unei tiganci gasita in neregula cu “ marfa”. Pe fondul tanguielilor tigancii, in statie apare un individ cam intre doua varste, cu o haina de piele lunga pana in pamant, si o sapca, tot din piele, pleostita communistic (sic!) pe frunte. N-apuc sa-i  mai vad si alte elemente de vestimentatie, ca mi se apleaca intr-un unghi de 90 de grade, si scuipa sanatos doua flegme. Imediat apoi, in aceeasi pozitie, cu cate o mana aplicata rapid pe fiecare nara, isi sulfa nasul in mijlocul statiei,
la doi pasi de mine, apoi se sterge tacticos, cu dosul palmei. Raman perplex si abia am reusit sa ma dezmeticesc pentru a  urca pe la alta usa, decat cea pe unde a urcat el. De la statia terminus, ma intorc, tot “per pedes”, pe partea opusa. La capatul strazii, pe stanga privind spre nord, alt “peisaj” interesant.


Dezastru edilitar-ecologic, in plin centrul capitalei Romaniei

Aici, in centrul Bucurestiului,  o suprafata de cca 20 de hectare, o zona delimitata de bulevardele  Unirii si Octavian Goga, la nord, respectiv sud, str. Nerva Traian, la est,  si b-dul Mircea Voda la vest, a fost  lasata de izbeliste de toti guvernantii  si primarii aflati in exercitiul functiei, din 1990 si pana in prezent. Aici este raiul aurolacilor si tot aici, pe latura sudica, s-a intamplat cea mai nastrusnica dovada de forta de manifestarea  a vointei  proprietarului unei bucati din aceasta suprafata de teren, care a arat, pur si simplu, o strada care-i trecea prin acea proprietate si apoi a blocat-o  cu o remorca. Noaptea, zona este ocolita de trecatori.
 S-auzim numai de bine!



14 comentarii:

  1. Poate are cineva sus pus, un interes. O seara frumoasa, Odorica :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Teodorica, sarut mana! Da, interesele ar fi ale celor cativa proprietari care nu detin nici macar un hectar din intreaga suprafata, dar care cer preturi astronomice Primariei Generale, ca despagubiri pentru cedarea proprietatii, in vederea executarii unor lucrari de utilitate publica. Stiu ca li s-a oferit acum trei ani, 1200 euro/ mp., si au refuzat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Sarut mana, Gina! Din pacate, dupa 22 de ani, capitala noastra n-a prea capatat decat pe ici, pe colo, aspectul de oras civilizat, european. In centrul istoric s-a mai "miscat" cate ceva, (am scris intr-o postare mai veche)in rest, prea putin. Hectare de teren cumparate in zona centrala, cu scop speculativ, impiedica dezvoltarea rapida si armonioasa a urbei.

      Ștergere
  4. Dacă aşa arată un reportaj necenzurat de-al tău, mă întreb cam cum ar arăta, înainte de cenzurare, cele cenzurate. Dacă ar citi aceste rânduri, mulţi dintre "reporterii" de astăzi te-ar invidia.
    S-auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut, Iliuta! As fi preferat sa scriu in continuare, din amintirile mele cazone. Numai ca acelea (primele publicate aici)au fost nedigerabile, pentru unele stomacuri pline de ciururi, foioase si cheaguri.Daca ai apreciat ceea ce am scris,nu pot decat sa ma simt flatat si onorat, in aceeasi masura. Multumesc! Gentil, cum te stiu. S-auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. TOP GUN
    VIC,
    Tu esti chiar de Vis.....!!!!!!O intrebare am si eu;
    -Tu ai plecat cu aparatul foto dupa tine???????
    Ai luat imaginile de pe internet??????Daca le-ai filmat tu,deja cred ca unele obiective sunt considerate strategice,banuiesti la ce ma refer??????Unii parlamentari,senatori au invatat la universitatile astea,unii sunt chiar profesori,asa ca s-ar putea sa fie 'obiective strategice,'Vic,nu ti-ai luat masuri de precautie!!!!!!!Am glumit,evident,
    O ZI EXCEPTIONALA SI, SA FITI IUBITI!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, TOP GUN! Stiu ce vrei sa spui.Cand a absolvit facultatea colegul meu nu existau cele particulare. Daca am spus ca dl. profesor este un fost coleg, cred ca s-a inteles faptul ca si el este ofiter (colonel) in rezerva.
      Trebuie sa recunosc ca am avut aparatul cu mine, si ca cele de la "Timpuri Noi", din centru si de la "Sincai" sunt facute de mine, primele doua in ziua respectiva, cand era ceata, cealalta, un pic mai tarziu. Uneori, mai iau si camera video cu mine. Nu se stie ce secvente interesante pot filma.

      Ștergere
  7. TOP GUN
    VIC,
    Iarta-mi indiscretia,cum il cheama pe colegul tau,profesorul de la 'Cantemir'???
    Tipic ptr.balante, esti atent la detalii,cunoastem,sunt inconjurat de balante!!!!!!!!!Balantele , imi echilibreaza si mie un picut aiureala si fantasmagoriile,cum numai voi stiti!!!!!!!Eu sunt cu rasul,buna dispozitie, bancurile ,totul ca banalul cotidian si rutina zilnica sa nu ne duca pe culmile disperarii!!!!!!Vorba cantecului ,din filmul Veronica: '- Nimic nu ma sperie,nimic nu ma doboara,dar dati-mi o chitara!!!!,greierasul, parca canta asta,!!!!!Filmul copilariei mele,filmul pe care-l revad si azi cu placere, la mai bine de 40 de ani!!!!!
    O SEARA EXCEPTIONALA SI, SA FITI IUBITI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. TOP GUN, salut! Esti, intr-adevar, indiscret. Sper ca nu o sa ai si tu indoieli, in privinta sinceritatii mele. Pot sa-ti spun doar, ca nu e numai profesor, ci si decan al unei facultati.

    RăspundețiȘtergere
  9. TOP GUN
    VIC,
    Acu", ca ne lamuriram asupra misteriosului coleg si profesor,ce sa-i faci fiecare cu curiozitatile lui ,nu-i asa???????? Il cunosc foarte bine pe colegul tau,este nu numai un om deosebit, ci si un dascal cu vocatie !!!!!!!Cat despre tine,nu m-am indoit nici o clipa,esti sincer si asta-i o rara calitate in ziua de azi !!!!!!!Sper, ca nu te-a deranjat foarte tare curiozitatea mea si sper ca ai inteles motivele!!!!!
    WEEKEND EXCEPTIONAL SI SA FII IUBIT!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. TOP GUN@ Acum "m-am prins"! Pana una, alta, vezi daca ti se potriveste descrierea personalitatii, dupa ziua de nastere. In postarea urmatoare.

    RăspundețiȘtergere
  11. TOP GUN
    Vic,
    Eu nu prea am incredere foarte tare in zodii,eu stiu cam ce defecte am,cam la ce capitole sunt deficitar,ma amuz sa-mi citesc zodia,dar niciodata nu se brodeste cu castigul fabulos care se prevede la orizont cam de-un an incoace!!!!!Nici o ruda bogata,nici o tusica Tamara,asa-i ca -s farseuri astia cu zodiile?????Nici macar cu indragosteala la drum de seara nu pica nimic,sau eu is prea cu capu' in nori si nu vad si nu aud!!!!!
    Un defect ar fi sinceritatea si curiozitatea,adica defecte ca sunt doua,de fapt defectele predomina calitatile!!!!!!Cica,d-aia s-a indragostit si balanta mea de-acasa ca am defecte de fabricatie,cica chestia asta e un fel de a ma alinta!!!!!Minunat!!!!!Da,VIC,posteaza chestia asta,sa ne mai amuzam ,ca oricum, nu ne-am dezmeticit de tot dupa sarbatori!!!!!!!
    O ZI EXCEOTIONALA SI ,SPOR LA POSTARI!!!!!

    RăspundețiȘtergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: