Pagini

luni, 19 martie 2012

TREI PLANTE CARE ÎŢI ALUNGĂ ASTENIA


La cererea publicului larg trebuie să fac o pauză de "gemeni", şi să vă pregătesc pentru intrarea într-o stare de normalitate fizică şi sufletească.
Simţiţi că a venit primăvara? Manifestaţi stări nedefinite şi nu înţelegeţi din ce cauză? Este posibil să fie efectul asteniei de primăvară, această  prezenţă insinuantă în "trăirile" a aproape 80% dintre muritorii care locuiesc în teritorii de pe planetă, în care cele patru anotimpuri sunt clar exprimate. Dacă este aşa nu intraţi în panică! Avem leacurile potrivite, uşor de procurat şi preparat. Mai întâi însă, vă rog serviti o "pilula" pentru încântarea sufletului. Ceva extraordinar! Vedeţi si ascultaţi!



BUSUIOCUL, MAGHIRANU si,  ROZMARINUL


          Ele combat excelent caderile de energie vitala, intelectuala si sufleteasca.
Vlaguiala de primavara ori toamna este o boala pentru care nu exista medicamente .  
          Ce sa prescrii pentru moleseala, pentru somnolenta si pentru cascat ? 
          Pentru indispozitia sufleteasca, indiferenta la soarele de pe cer ?
          Si  totusi, batranii nostri aveau leac si pentru  lingoarea  de primavara,  pe care izbuteau s-o puna pe fuga cu o ramurica de  busuioc. 


Busuiocul (Ocimum basilicum) 


          Este o planta ce da un gust specific, parfumat, oricarei retete culinare care il include ca ingredient, dar si o planta medicament pentru gradina. In mancare, busuiocul se presara intotdeauna ultimul, dupa ce focul a fost stins, pentru ca temperaturile ridicate scad din aroma plantei.

Ceea ce multi nu stiu este ca busuiocul este o planta care trateaza multe afectiuni si are un rol destul de important in fitoterapie. Motivul: busuiocul contine ulei volatil bogat in multe substante benefice, cu actiuni antimicrobiene sau antiinflamatorii.

De la busuioc se foloseste planta intreaga, fara radacina, inclusiv semintele. Recoltarea se face cand busuiocul este inflorit, adica exact in aceasta perioada, cu ajutorul unui cutit. Frunzele, tulpina si semintele se lasa la uscat intr-un loc racoros, umbrit, pe o carpa curata sau foaie alba de hartie (nu pe hartie de ziar, pentru ca cerneala tipografica contine plumb).



Busuiocul este tratamentul perfect...


... chiar si numai pentru ca este un dezinfectant 100% natural, pentru diferite rani, ulceratii sau leziuni infectate, intepaturi de albine sau viespi, afte, gingivite sau stomatite.

Pentru tratarea ranilor se recomanda folosirea frunzelor de busuioc proaspete si zdrobite, aplicate direct pe locul infectat; la fel, pentru ca intepaturile de albine sa nu se umfle locul respectiv trebuie frecat cu frunzele pisate. Pentru afectiunile enumerate mai sus se mai foloseste sub forma de decoct sau infuzie (pentru gargara, bai sau spalaturi, in cazul afectiunilor stomatologice). Sucul frunzelor proaspete de busuioc trateaza negii dupa aplicari repetate.Pretuit de mai toate popoarele europene, la romani busuiocul e rege, o planta de suflet, care,  pe langa faptul ca aduce noroc, aduce si sanatate
          Busuiocul este un tonic si un energizant cat se poate de  potrivit pentru perioada schimbarii de anotimpuri, cand foarte multi  dintre noi ne confruntam cu caderi de energie vitala, intelectuala sau  sufleteasca. 
 Maceratul la rece de busuioc – este considerat pe drept cuvant un adevarat elixir al tineretii, recomandat in cazurile de imbatranire prematura, in tulburari de menopauza, andropauza, sterilitate masculina si feminina, frigiditate etc. Inca nu este cunoscut efectul busuiocului asupra glandelor endocrine, dar este cert ca atat la femei, cat si la barbati, el este un regenerator rapid, oprind in acelasi timp procesele de uzura, care cunosc o accelerare in aceasta perioada de trecere. Cel mai eficient este maceratul obtinut prin tinerea a 4-8 lingurite de busuioc in apa, vreme de 8 ore, urmata de filtrare.
Se bea acest preparat pe stomacul gol, de preferinta  dimineata.
Mai ales pe perioada primaverii, este recomandat ca, in  paralel cu aceasta cura, sa se treaca si la o alimentatie in care sa  predomine cruditatile. 
           Pulberea de busuioc  are o capacitate miraculoasa de imbunatatire a  starii psihice, fiind din acest motiv cat se poate de binevenita in  anotimpul asteniei de primavara. Efectul busuiocului asupra sufletului este deocamdata destul de greu de explicat pe cale stiintifica. Se cunoaste faptul ca este un tonic si un stimulent nervos, dar aceste  atribute sunt vagi, in comparatie cu complexa lui actiune invioratoare,  usor euforizanta si echilibranta asupra starii psihice.  Mai mult, busuiocul induce si o  traire mistica, facilitandu-ne, pur si simplu, apropierea de spiritual (motiv pentru care este folosit si  in ritualul crestin).
          Conex cu aceasta deschidere sufleteasca pe care  o creeaza, busuiocul mareste si capacitatea de control asupra  emotiilor si reduce sensibilitatea la stres. Faceti in aceasta  perioada o cura de minimum 14 zile, timp in care luati de patru ori pe  zi cate o lingurita rasa de pulbere de busuioc cu apa.
 Preferabil ar  fi ca pulberea sa  fie cernuta (pentru a nu rani fina mucoasa bucala) si sa fie tinuta sub limba 10 minute, inainte de a fi inghitita. Rezultatele acestei cure simple este foarte posibil sa va uimeasca.   




   Maghiranul (Majorana hortensis) 



Daca ar fi sa alcatuim o trusa de prim-ajutor, care sa fie compusa  numai cu leacuri naturiste, cu siguranta ca aceasta planta   vanduta  in mai toate  alimentarele pe post de condiment   nu ar lipsi.
Un  simplu ceai fierbinte de maghiran face minuni. De la prima cana, ne va  invada o caldura placuta, dupa care ni se va destinde, ca prin farmec,  intreg corpul si, apoi, aproape fara sa ne dam seama, stresul si  (eventual) suferinta fizica ori psihica vor deveni, cel putin pe  moment, un vis indepartat. Repetat de mai multe ori intr-un interval  scurt de cateva zeci de minute, tratamentul va face sa apara niste  mici (si deloc neplacute) accese de temperatura, in care sistemul  imunitar va distruge cu spor germenii unui potential guturai sau  gripe, care in timpul primaverii lovesc mai perfid ca oricand.
          Daca  aveti dureri de rinichi sau o cistita (lucru frecvent intalnit atunci  cand se raceste brusc vremea), veti vedea cum ele trec ca prin farmec,  iar eliminarea  isi va relua fluxul firesc de la primele 4-5 cani de ceai fierbinte.  Daca mai adaugam ca tratamentul intensiv cu ceai de maghiran  amplifica  exponential procesele de eliminare a toxinelor si a apei in exces din  tesuturi, facandu-ne sa ne simtim usori ca o  zi de primavara, obtinem  un tablou complet al actiunii acestui condiment miraculos. In cazul in  care nu va vine sa credeti toate aceste minuni, atunci cel mai bine ar  fi sa le experimentati si va garantam ca nu veti fi dezamagiti. Si,  pentru a veni si in ajutorul celor care au sistemul nervos mai  zdruncinat in aceasta perioada, va punem la dispozitie cateva  informatii cu adevarat extraordinare, in ceea ce priveste dozajul  maghiranului.  
          Pentru o relaxare rapida si pentru a chema somnul, puneti o  lingurita de maghiran la o cana de apa (indiferent de producator, el  se gaseste bine maruntit, asa incat masuratoarea va fi usoara).
- Pentru a risipi astenia si pentru a va mari capacitatea de efort si  concentrare, mariti doza la
   2-3 lingurite de planta la o cana de apa.
- Pentru a alunga depresia si pentru a va induce  o stare de buna  dispozitie (la mentinerea careia trebuie dupa aceea sa contribuiti  prin efortul propriu de a gandi pozitiv), luati o super-doza, unica,  de 6 lingurite la o cana de apa.  Toate dozele recomandate sunt valabile atat pentru ceai, cat si pentru  maceratul la rece. Maceratul la rece se obtine prin tinerea plantei in  apa, la temperatura camerei, vreme de 8 ore, urmata de filtrare. 
Ceaiul (infuzia) se obtine prin tinerea plantei in apa clocotita vreme  de 15-20 de minute, urmata de filtrare.  Important  Este preferabil ca toate plantele aromatice sa nu fie fierte, ci sa  fie folosite ca macerat la rece. Totusi, atunci cand corpul are nevoie  rapid de caldura, cand se urmareste decongestionarea cailor  respiratorii, producerea transpiratiei, intensificarea rapida a  proceselor de eliminare etc., se recomanda ceaiurile fierbinti. 




Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)



          Legenda spune ca, intr-o primavara, o printesa imbatranita inainte de  vreme a primit in dar cateva fire dintr-o planta parfumata. Cu aceasta planta, ea si-a facut o potiune cu care s-a uns cateva saptamani la rand si, minune!  a inceput sa intinereasca din zi in zi. Chipul ei  si-a recapatat prospetimea si luminozitatea, zambetul i-a revenit si,  asa cum se petrece de obicei in povesti, a venit un rege sa o ceara de  sotie. Aceasta legenda nu precizeaza daca cei doi au trait sau nu  fericiti pana la adanci batraneti, dar ne spune numele plantei rozmarinul, originea printesei,  Ungaria si denumirea potiunii magice,  apa ungureasca.
Foarte raspandita in zona de sud a Ardealului,  istorioara este adevarata, iar rozmarinul are, intr-adevar, efecte  magice.  Atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern, aceasta planta,  condimentara si medicinala deopotriva, pare facuta special pentru  primavara, iar pentru a va convinge de acest lucru, va dam in  continuare cateva retete special alese pentru acest sezon.
- Pentru inlaturarea anemiei   condimentati mancarurile (atunci cand  sunt caldute, nu fierbinti) cu mult rozmarin: el are un efect tonic si  ajuta la o mai buna asimilare a fierului. Acum, in perioada urzicii si  a spanacului, este momentul sa fie imbunatatita capacitatea de  asimilare cu ajutorul rozmarinului, asa incat curele antianemice sa  aiba efectul scontat.  
- In cazurile de instabilitate emotionala (care este strans legata de  instabilitatea meteorologica)   se recomanda sa luati, pe nemancate,  cate o lingurita de rozmarin maruntit (care se tine sub limba 15  minute inainte de a fi inghitit). El are efecte psihostabilizante  puternice, fara insa a induce acea stare usor euforica (specifica  maghiranului sau busuiocului). Inhalarea uleiului volatil de rozmarin  are acelasi efect salutar de calmare a emotiilor.
- Contra hipotensiunii si pentru stabilizarea tensiunii arteriale   se  recomanda administrarea a 2-3 lingurite de  pulbere de rozmarin pe zi,  pe stomacul gol. O cura tine minimum 14 zile, rozmarinul luandu-se in  trei reprize: dimineata, la pranz si seara.
- Contra asteniei si a starii de slabiciune   se prepara o tinctura  din 10-15 linguri de rozmarin, un pahar de alcool rafinat si un pahar  de apa. Componentele se amesteca bine si se lasa la macerat vreme de  10 zile, dupa care se strecoara, preparatul obtinut punandu-se in  sticlute bine infundate, care se tin la loc intunecos.
Se ia cate o  lingurita de 3-4 ori pe zi, pe nemancate.
- Pentru intarirea memoriei   se ia tinctura de rozmarin, preparata in  acelasi mod descris mai sus. Se ia dimineata si seara o lingurita  diluata intr-un pahar de apa, pe stomacul gol. Cura dureaza patru  luni, fiind cat se poate de salutara inceperea ei in acest sezon, cand  anumite procese de degradare a memoriei sunt accelerate.  
          Contra paraliziei faciale se tin comprese cu apa calduta, in care  au fost diluate  cateva linguri (4-5 linguri la un pahar de apa) de  tinctura de rozmarin, obtinuta dupa reteta de mai sus. De fapt,  aceasta tinctura diluata este celebra apa ungureasca (initial, se  facea cu rozmarin verde). Dupa unii terapeuti, eficienta creste foarte  mult daca adaugam in apa ungureasca si zece picaturi de ulei de cedru (a aparut de curand in magazinele naturiste de la noi).
 - Contra ridurilor si a ofilirii tenului se pun cataplasme din doua linguri de rozmarin maruntit, amestecat cu apa calduta si invelit apoi in tifon. Chipul dvs. va capata vigoare si stralucire si va deveni  invulnerabil la capriciile vremii prin acest tratament.


Sursa: e-mail trimis de prietenul meu E.P.



12 comentarii:

  1. Am simtit de departe mirosul de ceai,fierbinte,aromat si mi-am facut prezenta.Aproape ín fiecare seara dupa stressul zilei,ma asez ín jiltul meu pentru a savura o ceasca cu arome divinale.
    Iar pilula vizionata,mi-a adus ínca odata aminte de prietena mea EVA(prima femeie).Si adevarat toate se ínvart ín jurul vesnicei femei.Te-am aburit destul,ma duc sa iau o gura de aer,proaspãt cosit de aici din Lisabona.O zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sărut mâna, Soli! Ehei, la voi nici iarna nu-i ca vara şi nici iarna nu-i ca iarna! Acolo, la Lisabona, şi aerul se coseşte, în luna martie!
      Chiar că m-ai aburit! Mi-ai luminat săptămâna cu acest "calambur"! Mulţumesc de vizită prin Bucureşti!

      Ștergere
  2. Eu deja mi-AM"bãgat"picioarele ín Atlantic,doar cã brrrr,e ínca rece.Dar soarele e magnific.Saracii acum se chinue cu o seceta cumplica.Sper sa vinã ploaia de pe undeva,cã e jale.O saptamana faina.:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai grijă să nu răceşti! Vă dăm apa care bălteşte pe la noi, de când a început să se topească zăpada.Să mă fac paparudă şi să vă cânt ceva incantaţii?

      Ștergere
  3. Dom-le, io manifest o stare aşaaa, deosebită, ş-aş cam bănui io de unde vine, că o manifest de f'o câţiva ani. Acu' ce să zic, nu mai poţi drege busuiocu', măghiranu' nici atât, decât doar de ieşti oltean, iar cu rozmarinu nici atât, că ăla cică merge cu un vin bun, când îi băgat în muşchiu' ţâgănesc!
    Da' la noi, dijaba... ai grijă cu colesterolu'!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să trăieşti, Cârco'! Pentru tine, mai întâi mudra cu numărul 9, apoi merge şi-o busuioacă. Ai grijă de inima ta!

      Ștergere
  4. @ Ică,
    Mudra? Da' ce păcatele-i aia? O fi dă bine, dă naşpa? Ptiu! Ducă-se pă pustii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi ca am o postare, "Terapia prin degete". A fost printre cele mai vizualizate. Nu ştiu dacă e de bine sau de rău, dar acolo, la numărul 9, (mudra, nu spitalul!) scrie că dacă ţii nite degete nu ştiu cum, ţi se vindecă inima. Eu spun că n-ai ce pierde, dacă încerci.

      Ștergere
    2. @ Bre, Ică,
      Io nu crez neam în chestia aia cu deş'tele. Nu de alta, da' ştii tălică, toată ţara-i arată deş'tu' ăla din mijloc erect la verticală, ştii şi cui, da' tot dijaba. Aşa că nici mudra ceea nu crez să aibă f'un efect!

      Ștergere
    3. Crede, şi nu cerceta!
      Să nu zici că nu ţi-am spus!
      Să ai un weekend liniştit, cu sănătate maximă!

      Ștergere
  5. TOP GUN
    Vic,
    Busuioaca ,zici????De Bohotin,neaparat!O incantare ptr.papilele gustative si ptr.olfactiv!!!!!Merge si-o sampanie ptr.ocazii deosebite!!!Vic,lasa-ne cu plantutele astea,pai oameni seriosi suntem!???Plantele astea or fi ele magige,dar parca tot mai buna e o Busuioaca si o sampanie,ca fiecare zi traita aici e o sarbatoare si-un regal!De ce sa nu ne bucuram de bauturile astea recomandate de mine si de amicu'Carco?Hai ,te invit virtual sa inchini o cupa de sampanie in cinstea oricarui lucru si mai ales in cinstea iubirii,ca e de BAZA SI-I IMPORTANTA LA ORICE VARSTA, DE PE CURBA LUI GAUSS!!!!!!
    O SEARA EXCEPTIONALA SI,SA FITI IUBITI!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, TOP GUN! Eu nu pentru oameni sănătoşi postez fel de fel de terapii. Din păcate, sunt destui cititori de-ai mei, care au probleme de sănătate. În speranţa că-i vor ajuta în vindecarea sau ameliorarea bolilor de care suferă, vin în intâmpinarea lor cu fel de fel de "reţete" de tratament. Până acum nu mi-a confirmat nimeni dacă s-a făcut bine folosind una din terapiile propuse aici. Mai aştept.
      Hai noroc! (cling!)

      Ștergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: