Pagini

marți, 24 aprilie 2012

BIBLIOTECA NAŢIONALĂ




Am participat  ieri la inaugurarea oficială a noii Biblioteci Naţionale a României.
Impresii pe larg, am să vă furnizez după prima şedinţă de lectură, care sper să fie cât de curând.
La prima vedere pare o instituţie atrăgătoare. Chiar are aspect de mall cultural. Vă las să vedeţi
asta, din modestul meu filmuleţ şi din fotografiile postate.
Înainte de a viziona, vreau să vă spun nişte întâmplări legate de "bibliotecă". 
Am un amic, fost coleg de serviciu, care din anumite motive, nu-şi mutase familia în Capitală. Vrând -nevrând, copiii îl rugau (telefonic) să-i ajute la lecţii. Când nu era la serviciu se întâmpla să meargă la un bar din preajma locuinţei, la o bere. Dacă în timpul acesta sunau copiii, şi-l întrebau ce face, el le răspundea invariabil că este la bibliotecă. Răspunsul era atât de convingător, încât copiii n-au aflat niciodată adevărul. Ei chiar credeau că tatăl lor merge aşa  des la bibliotecă. Culmea este că le rezolva problemele şcolare pe loc. Indiferent de natura acestora.  Avea întotdeauna la el un carneţel şi un pix. Întâmplarea a făcut ca de câteva ori să fiu şi eu martor la asfel de "scene". Mă amuzam copios. In aventurile sale şcolare, amicul meu mâncase cartea pe pâine, cum se spune. Pe bune!
Are o cultură generală cum rar mi-a fost dat să vad, şi o memorie de elefant. De ambiţie, ce să mai zic? 
Poate dacă aflaţi că are numele "scrijelit" pe placa de marmură a şefilor de promoţii, dintr-un renumit liceu militar, veţi înţelege mai bine.
Eu vă las acum. Plec să-mi iau permisul de acces în bibliotecă. Ieri n-am apucat că era mare îmbulzeală pe acolo.
Vă invit la bibliotecă! Fără ghilimele.













10 comentarii:

  1. Multumesc pentru vestea minunata!Sa speram ca acest edificiu cultural ,isi va implini menirea,ca nu a fost o manifestare doar cu iz electoral!Asa poate...., vom reusi sa lasam ceva inaltator:), urmasilor,urmasilor nostrii!Sa ai numai zile senine in calea ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sărut mâna, MEG!După cum arată, şi ce condiţii de studiu şi informare sunt acolo, sigur va fi forfotă mare prin Bibliotecă. Sănătate multă îţi doresc!

      Ștergere
  2. SEF DE PROMOȚIE 1965
    GHEORGHE POSTELNICU
    vezi http://stops-caleidoscop.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să trăieşti cu numele, GHEORGHE! Eşti promoţia instaurării puterii ceauşiste. Bravo ţie!

      Ștergere
  3. Păi, din câte ştiu io, e a doua "inaugurare oficială"! Redundanţa a fost considerată necesară doar, doar le-o intra-n cap românilor covârşitoarea contribuţie de CTITORI a guvernanţilor actuali!
    După 22 de ani, cât a stat în stadiul de ruină!

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut, Cârco'!
    Ai dreptate! Prima "inaugurare oficială" a avut loc prin noiembrie 1989, după câte îmi amintesc. Atunci, Radu Beligan parcă, îi prezenta lui nea' Nicu, "măreaţa realizare iepocală". Puţini sunt cei care mai ştiu asta. Adevărul este că în afară de faţadă, unde puseseră pe frontispiciu o placă de marmură cu numele "BIBLIOTECA NAŢIONALĂ", în interior era leopardul. Placa aceea a stat acolo până acum trei ani, când s-au apucat serios de finalizarea construcţiei.
    Sănătate să ai, şi-un weekend pe cinste!

    RăspundețiȘtergere
  5. He, he! Ieşti puţin hazliu Victoraş. Păi adevărul ar fi că placa aia fusese pusă pe construcţie, care era ridicată complet în 1989, iar ăştia s-au apucat "serios de lucru" să zugrăvească zidurile?!
    Nu la inaugurarea aia mă refeream ci la cea făcută de Boc în decembrie 2011, înainte de a fi trimis la plimbare! Ce dracu', chiar uitaşi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am uitat Cârco', cum să uit? Numai că eu am fost înăuntrul ei după scandalul din 89' şi-ţi garantez că era pustie din toate punctele de vedere. Modificările sunt substanţiale şi impresionante. Iar de aripa sudică, ce să mai vorbim? A fost construită acum.

      Ștergere
  6. Biblioteca Naţională, un loc de...VIS :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să trăieşti, Dane! Doamne ajută să fie de VIS! Pentru toată lumea cu interese în domeniu.

      Ștergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: