Pagini

joi, 24 mai 2012

Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor



                         
Azi 24 mai sărbătorim Înălţarea Domnului si Ziua Eroilor

Creştin ortodocşii prăznuiesc, în joia din cea de-a şasea săptămână după Sfintele Paşti, Înălţarea Domnului, unul dintre cele douăsprezece praznice împărăteşti.
Când au trecut 40 de zile de la Sfânta Înviere, Mântuitorul a venit în mijlocul ucenicilor, deschizându-le mintea, să priceapă Scripturile iar în prezenţa lor, de pe Muntele Măslinilor, S-a înălţat la Ceruri. "(...) Domnul Iisus, după ce a grăit cu ei, S-a înălţat la cer şi a şezut de-a dreapta lui Dumnezeu”(Marcu 16, 19).
Proroocită în Psalmi cu 800 de ani înainte a se petrece, de către Proroocul David, "Înalţă-Te peste ceruri, Dumnezeule, şi peste tot pământul Slava Ta!” (Psalmi 56,7), Sărbătoarea Înălţării este unul dintre cele mai vechi praznice creştine. Sf. Roman Melodul a elaborat, în secolul al VI-lea, Condacul şi Icosul sărbătorii. Ulterior, imnografii Sf. Ioan Damaschin şi Sf. Iosif Imnograful au alcătuit canoanele din Slujba Înălţării. Praznicul Înălţării  a căpătat o solemnitate deosebită în timpul Sfintei Împărătese Elena care, după ce a găsit Sfânta Cruce pe care a fost răstingnit Mântuitorul, a ridicat mai multe biserici, între care un sfânt aşezământ chiar pe Muntele Măslinilor.
Despre această sărbătoare "înaltă şi mare, care covârşeşte mintea omenească”, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea, în secolul al IV-lea, într-una din predici: "Astăzi neamul omenesc iarăşi s-a împăcat cu Dumnezeu(...) Şi noi, care păream nevrednici de pământ, astăzi ne-am înălţat la cer. Noi, care nu eram vrednici de nici o cinste pe pământ, ne-am înălţat la Împărăţia cea de sus şi am trecut peste ceruri şi am ajuns la tronul cel dumnezeiesc; şi acea natură, care fusese alungată din Rai de către heruvimi, astăzi s-a ridicat mai presus de heruvimi. Dar cum s-a săvârşit această mare minune?
Cum ne-am ridicat la această înălţime noi, care am mâniat pe Domnul şi nu păream vrednici nici de pământ? (...) Mijlocitorul păcii este Fiul Aceluia Care ne cheamă la pace; nu un om, sau înger, sau arhanghel, ori vreun altul dintre slujitorii lui Dumnezeu, ci însuşi Fiul lui Dumnezeu este mijlocitor. Şi ce face Mijlocitorul? Ceea ce se cuvine mijlocitorului. Precum atunci când doi sunt învrăjbiţi se pune între dânşii un al treilea şi potoleşte mânia unuia şi a altuia, aşa a făcut şi Hristos. Dumnezeu Se mâniase pe noi, şi noi ne abătusem de la Dumnezeu, dar Hristos a intervenit între noi şi a împăcat amândouă părţile. Dar cum S-a făcut El mijlocitor? Pedeapsa pe care noi o meritam de la Tatăl, El a luat-o asupra Sa; din partea lui Dumnezeu El a suferit pedeapsa, din partea omenirii celei învrăjbite cu Dumnezeu – ocara”.
Pe de altă parte, Sfântul Teofan Zăvorâtul ne-a lăsat învăţăminte despre dumnezeiescul praznic al Înălţării Domnului: "S-a înălţat Domnul în slavă la ceruri. Cum S-a înălţat Acela care, Dumnezeu fiind, este pretutindeni şi pe toate le plineşte?! Şi-a înălţat natura omenească. Este omul din El, cel pe care l-a înălţat la ceruri. Domnul S-a înălţat şi S-a aşezat de-a dreapta Tatălui şi a lui Dumnezeu. Cum S-a aşezat de-a dreapta lui Dumnezeu Cel care petrece de-a pururi nedespărţit împreună cu El, într-o singură cârmuire şi şade pe acelaşi pristol? Este firea omenească cea pe care a aşezat-o de-a dreapta lui Dumnezeu, este omul din El, cel pe care l-a adus la împreună-împărăţirea cu Dumnezeu, la stăpânirea proniatoare peste toate cele văzute şi nevăzute. Aşa s-a împlinit binevoirea lui Dumnezeu întru noi. Fiul lui Dumnezeu, coborât pe pământ, l-a urcat pe om pe umerii Săi, ca pe o oaie pierdută, şi l-a adus Tatălui Său”.
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată drept Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În această zi, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi din străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.


6 comentarii:

  1. Hristos s-a inaltat!Ce minunat ar fi sa fie asa cum scrie la scriptura....!Astazi insa toti cei care sau inghesuit la a sarbatori...., INALTAREA DOMNULUI si ZIUA EROILOR, au fost cei care isi fac "campanie electorala". Crezul Domnului nu este cinstit asa cum se cuvine,astazi au incercat sa-si cinsteasca crezul lor,a celor care fug si se inghesuie pentru prinderea ciolanului mare, sau a orcarui os de ros...!Sa ai numai impliniri in calea ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sărut mâna,MEG! Adevărat s-a-nălţat! Îţi mulţumesc pemtru urări şi-ţi doresc la rândul meu ca Dumnezeu să-ţi asculte rugile. Sănătate multă să ai!

      Ștergere
  2. SALVE paraDIGITALE,
    Tot azi, 25 mai 1841, ALESANDRU IPSILANTI își stabilea HEADQUARTER-ul la Colintina (vezi CIOCOI VECHI ȘI NOI de NICOLAE FILIMON pag.252). În loc să-i facă un monument, ca luptător contra turcilor care abuzau sexual "consoartele și fecioarele ..." bucureștenilor, domnul Oprescu a plasat acolo un AN-2 "disponibilizat"!! OARE DE CE DOM'LE?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare, STOPS!Ca sa-i faci un monument acestui "erou" s-ar cuveni sa stii ce fapte de arme a comis. Iata o succinta descriere:
      Alexandru Ipsilanti a intrat de timpuriu în armata rusească, ramanand ciung in urma unei lupte. In 1821, maiorul deja, Ipsilanti declanșează revoluția de eliberare de sub dominatia otomana, cu o armată constituita în Basarabia și formată din greci, bulgari, sârbi, albanezi și arnăuți. Ajunge la Iasi unde, cu sprijinul domnitorului moldovean Mihail Suțu,ii macelareste pe turci și trece spre Țara Românească. Aici, intră în conflict cu Tudor Vladimirescu, ce conducea Revoluția de la 1821 pe care il ucide la Golesti, Arges. În cele din urmă însă, revoluția lui Ipsilanti nu reușește. In 7 iunie 1821, este invins de turci la Drăgășani, cu toate ca avea o armata de trei ori mai numeroasa. "Viteazul" Ipsilanti si-a numit armata "turme nemernice de sclavi" și a fugit in Transilvania, apoi la Viena, unde, în 1828 moare nebun, în închisoare.
      AN-2 a fost plasat acolo sa-si ia zborul. Nu conteaza azimutul.

      Ștergere
  3. Salve Ica!
    N-am mai trecut de mult pe la tine
    Ca am multe treburi si ghinionul se tine scai de mine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa traiesti, MaiMucea CEZAR! Cred ca ghinionul ti se trage si de la ploile acestea care nu se mai termina. Iti doresc sa-ti rezolvi urgent problemele si sa scapi de pacoste.
      Doamne ajuta!

      Ștergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: