Pagini

duminică, 3 februarie 2013

Cum stati cu greutatea?


        
Va cunoasteti valorile IMC? Stiti in ce categorie va incadrati din punct de vedere al greutatii raportata la inaltime?  Va prezint mai jos modul de calcul  al IMC, cel oficial acceptat si practicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS)
Gradul de obezitate a unui individ se poate determina calculand  Indicele de Masă Corporală (IMC). Acest indice, utilizat inca din anul  1871, se calculează după formula: IMC = G / I², unde: G = greutatea (kg), iar I = înălțimea (m). Dupa valorile rezultate in urma calculului IMC indivizii se clasifica astfel:

Nr. crt
Valoarea IMC
Clasificarea
1.
18,49 sau mai putin
Subponderal
2.
18,50 si 24,99
Greutate normala
3.
25,00 si 29,99
Supraponderal
4.
30,00 si 34,99
Obezitate (gradul I)
5.
35,00 si 39,99
Obezitate (gradul II)
6.
40,00 sau mai mult
Obezitate morbida

Pentru o intelegere mai clara a mecanismului de determinare a valorilor IMC, voi folosi un exemplu. Sa presupunem ca o persoana are o greutate de 75 kg si o inaltime de 1,65 m. Patratul inaltimii persoanei respective va fi: 1,65 x 1,65 = 2,7225; Impartind greutatea la valoarea patratului inaltimii, vom avea: 75  : 2,7225 = 27,55. Observam din tabel,  ca ne incadram la nr. crt. 3, valoarea IMC intre 25,00 si 29,99, iar clasificarea este supraponderal.
Culmea este ca desi am slabit 10 kg intr-un an, eu tot la aceasta categorie ma incadrez, chiar cu cele 10 kg mai putin. Unele metode de calcul tineau cont si de varsta individului, dar astia de la OMS sunt mult mai drastici. Ei nu acorda niciun “bonus” operand cu aceleasi valori pe intreaga durata a vietii individului. Si acum. putina teorie, ca nu va strica. 

Obezitatea afecteaza, in anumite grade, peste 43% din populatia planetei,  si are o tendinta crescatoare.
Ea este   o problemă de sănătate publică, o condiție medicală caracterizata prin acumularea în exces de catre unii indivizi, a grăsimii corporale, si care influenteaza astfel, intr-un mod negativ serios,  viata si activitatea  celor afectati.
Evident ca factorii care contribuie la aparitia si manifestarea obezitatii sunt numerosi, dar ei trebuie enumerati, tocmai pentru a scoate in evidenta, cu atat mai mult,  efectele dezastruoase ale stresului  asupra indivizilor, legatura aproape indisolubila dintre stres si obezitate. Iata o parte dintre acesti factori:
- alimentație în exces - (o persoana se alimenteaza cu mai multe calorii decat poate arde prin propriul metabolism)  dereglări de metabolism prin  arderi lente, sau bulimie.
-varsta - pe masura ce inaintam in varsta, se reduce capacitatea organismului de a metaboliza alimentele.
genetica - desi genele reprezinta un factor important in multe cazuri de obezitate, acestea pot influenta greutatea, dar nu este o regula ca,  daca parintii au fost, sau sunt obezi, si copiii acestora sa fie la fel.
- factorii de mediu - factorii de mediu includ stilul de viata al individului, raportat la alimentatia acestuia.
- activitatea fizica - persoanele active consuma mai multe calorii decat cele mai putin active, asa ca sunt mai putin expuse riscului de a deveni obeze. Se apreciaza ca peste 20 % dintre cei diagnosticati ca fiind obezi, au ca principala cauza sedentarismul.
- factorii psihologici - acestia influenteaza obiceiurile alimentare ale indivizilor. Multi dintre ei consuma alimente fara a le fi foame, ci doar ca raspuns la emotiile negative cauzate de plictiseala, tristete, sau furie
- boala – una dintre bolile careia i se asociaza de regula obezitatea, este cea generata de probleme hormonale, si anume hipotiroidismul ( se crede ca tiroida afectata functioneaza mai greu, incetinand metabolismul). Si depresia este o boala care poate provoca obezitate.
- medicamentele - steroizii anabolizanti, precum si unele antidepresive pot determina aparitia obezitatii.
Stresul ocupational sau stresul in munca, asa cum se mai intalneste el definit,  este un factor de mare risc in aparitia obezitatii. Acesta  poate afecta orice persoana si la orice nivel. Din punct de vedere atitudinal, indivizii pot raspunde la stres fie  printr-o crestere, fie printr-o scadere a apetitului. Din aceasta cauza apar firesc consecintele cum ar fi obezitatea, in primul caz,  respectiv subnutritia, in cel de-al doilea. Femeile, in mod deosebit, sunt mai vulnerabile din acest punct de vedere.
Stresul ocupational, cauzat de efectele unor relatii de munca asupra personalului angajat, guvernate de hazard, lipsa de implicare si incompetenta (din ambele parti, angajat / angajator) afecteaza sanatatea si siguranta indivizilor, dar si sanatatea organizatiilor, a afacerilor acestora dar si a economiilor nationale in ansamblu.
Obezitatea afectează în mod evident calitatea vieții, având repercusiuni în plan social, profesional, personal, intim. Obezii au tendința de a-si limita relaționarea cu alte persoane din jurul lor, au șanse mai mici de  a se realiza pe plan profesional sau familial, si se confrunta adesea  cu discriminări legate de aspectul fizic, dar și cu o tendință de scădere a stimei de sine și a încrederii în propriile lor capacitati.
Sper ca v-am fost de folos.  


4 comentarii:

  1. Salve Ica! Mi-am calculat si io indicele si mi-a iesit "normal" la limita. 1,93 m inaltime, 92 kg. Desi suntem "gemeni" si avem aceiasi indici corporali, frac-miu ala din TM iese din baremul normal. Asta pentru ca la el capul trage mai greu! Hai ca te salutez! Sa ai o saptamina buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salve Cezare! As putea spune ca ai un corp perfect. Bravo tie ca te-ai mentinut in "barem" E mare lucru.
      Scuze pentru "defazarea" raspunsului. Toate bune tie, si muritorilor care trec pe aici, salutandu-te!

      Ștergere
  2. ...traigo
    ecos
    de
    la
    tarde
    callada
    en
    la
    mano
    y
    una
    vela
    de
    mi
    corazón
    para
    invitarte
    y
    darte
    este
    alma
    que
    viene
    para
    compartir
    contigo
    tu
    bello
    blog
    con
    un
    ramillete
    de
    oro
    y
    claveles
    dentro...


    desde mis
    HORAS ROTAS
    Y AULA DE PAZ


    COMPARTIENDO ILUSION




    CON saludos de la luna al
    reflejarse en el mar de la
    poesía...

    ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE LABERINTO ROJO LEYENDAS DE PASIÓN, BAILANDO CON LOBOS, THE ARTIST, TITANIC SIÉNTEME DE CRIADAS Y SEÑORAS, FLOR DE PASCUA

    José
    Ramón...



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buen día, señor.
      Muchas gracias por visitar y reconocimiento. Estoy encantado de ese honor.
      Puedo esperar aquí. Hermosos días de tener!

      Ștergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: