Pagini

duminică, 17 februarie 2013

Mai respectă cineva vreun cod etic?Tocmai când  intrasem în vacanţă şi mă pregăteam să-mi  spun părerea despre isprăvile neisprăvitului din Dealul Ţăcăliei, am aflat că mama proştilor e gravidă. Să-i fie sarcina normală!
Fie ca toate progeniturile ce se vor naşte de acum încolo, să respecte codul etic al „pieilor roşii”, cod pe care vi-l  public mai jos, cu rugămintea de a reflecta asupra înţelepciunii zicerilor sale.
1. Trezeste-te impreuna cu Soarele si fa-ti rugaciunea. Roaga-te singur. Roaga-te des. Marele Spirit te va asculta, trebuie doar sa-i vorbesti.

2. Fii tolerant cu cei care s-au pierdut pe cale. Ignoranta, Inselatoria, Mania, Invidia, Gelozia si Lacomia izvorasc din instrainarea de Suflet. Roaga-te pentru acesti oameni, ca si ei sa-si gaseasca indrumare.

3. Cauta-te pe tine – prin tine. Nu lasa ca altii sa-ti impuna pe ce cale sa mergi. Este calea ta si doar tu mergi pe ea. Altii pot merge eventual, alaturi de tine – insa nimeni altcineva nu poate sa traiasca viata ta.

4. Poarta-te cu multa consideratie, cu oaspetii care iti intra in casa. Serveste-le mancarea cea mai gustoasa, da-le patul cel mai bun si onoreaza-i cu bunavointa si respect.

5. Nu fura – nici de la alta persoana sau de la comunitate si nici din natura. Daca nu ti-a fost oferit sau daca nu ai muncit pentru el,  atunci nu-ti apartine.

6. Respecta tot ce se afla de pe acest Pamant: oamenii, fiintele, plantele, tot ce este viu.

7. Onoreaza gandurile, dorintele si cuvintele oamenilor cu care intri in contact. Niciodata sa nu-l intrerupi pe cel care vorbeste, sa nu razi de el si sa nu-i copiezi comportamentul in batjocura. Permite-i fiecarui om dreptul la exprimare personala.

8. Nu-i vorbi niciodata de rau pe altii. Energia rautatii pe care o emiti catre Univers va veni inapoi catre tine, multiplicata.

9. Toti oamenii fac greseli. Si toate greselile pot fi iertate.

10. Gandurile rele produc imbolnavirea mintii, a trupului si a spiritului. Practica Optimismul.

11. Natura nu este aici, pentru noi, ci este Parte din noi. Toti facem parte din Familia Planetara.

12. Copiii sunt semintele viitorului nostru. Planteaza iubirea in inimile lor si uda aceasta iubire, cu intelepciunea si lectiile vietii. Copiii au nevoie de spatiu ca sa creasca, asigura-le acest spatiu.

13. Evita sa ranesti inimile celorlalti. Fii constient ca, ranind pe altul, otrava durerii se va intoarce inapoi la tine.

14. Fii cinstit intotdeauna. Corectitudinea este un test de vointa in acest Univers.

15. Toate sunt interconectate. Fii echilibrat. Activitatea fizica ii da forta mintii. Bogatia spirituala vindeca problemele emotionale.

16. Ia decizii constiente, legate de cine intentionezi sa fii si cum intentionezi sa reactionezi. Asuma-ti responsabilitatea pentru propriile actiuni.

17. Respecta spatiul personal al celorlalti. Nu te atinge de proprietatea altora, in special de obiectele de cult, oricare ar fi ele. Asa ceva este un lucru interzis.

18. Fii cinstit cu tine insuti. Nu poti sa ingrijesti sau sa ajuti pe altul, daca mai intai nu te ingrijesti si nu te ajuti pe tine insuti.

19. Respecta alte credinte religioase. Nu le impune credinta ta.

20. Imparte din ceea ce ai. Participa la lucrarea de Caritate.

  Fiţi cinstiţi şi recunoaşteţi; câţi dintre voi aţi “atins” măcar o jumătate dintre aceste 20 de precepte? Eu trebuie să recunosc faptul că sunt “varză”. Am totuşi un avantaj. Sunt optimist. Timp avem, iar  intenţiile sunt dintre cele mai bune. Oare?

6 comentarii:

 1. 'Aide bre, acu vii şi tălică cu codu' lu piele roşie? Dupe ce Ilie-mi dete cu jenerăleasa Lupu? Păi bre, acu-n februarie prindeţi muşte? La vară ce mama dracu' faceţi?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salutare Cârco! Nu ştiu ce face Ilie, (văd că are mustrări de conştiinţă pentru că o are mică!!)însă, în ceea ce mă priveşte, îţi spun doar atât: Aquila non capit muscas.Indiferent de anotimp. Să ţii minte asta!
   PS N-am uitat de ziua ta, decât atunci când a trecut. "Fuse, şi se duse!" - te-am citat. La mulţi ani! Merge şi cu opt zile mai târziu. Ca să nu te superi, am să postez în curând "vărsătorul".

   Ștergere
 2. TOP GUN
  Vic,
  In concluzie sa fim zen!
  O SEARA EXCEPTIONALA SI SA FII IUBIT!!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să trăieşti, TG! Ca să putem respecta cele 20 de "porunci" amerindiene ar trebui să fim ZEI, nu zen. Păcatul originar nu ne lasă însă nouă, muritorilor, nicio şansă.
   Totuşi, având în vedere originea asiatică a pieilor roşii, n-ar fi exclus ca budismul să-şi fi pus amprenta asupra gândirii filozofice a băştinaşilor americani.

   Ștergere
 3. Salve Ica! Dar stiu ca studiezi la greu...Esti cam scump la vedere! Vezi cu indienii astia ca-s de mai multe feluri si culori. Uite tata, "tigri2" e de saminta indiana din Punjab, de aia e asa de negru si iute de minie...
  Hai ca te las. Succesuri in documentarea pe care o faci!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să trăieşti, juniorule!Uite, vorbindu-l de rău pe senior,adică tigri 2, deja ai îcălcat "porunca" numărul 8, care zice cam aşa:
   " Nu-i vorbi niciodata de rau pe altii. Energia rautatii pe care o emiti catre Univers va veni inapoi catre tine, multiplicata." Fereşte-te de energia răutăţii!

   Ștergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: