Pagini

vineri, 31 mai 2013

31 Mai, ZIUA REZERVISTULUI MILITAR



             
               

                             LA MULŢI ANI, MULTĂ SĂNĂTATE ŞI BUNĂ DISPOZIŢIE!

Consiliul Director
al ASOCIAŢIEI CADRELOR DE CHIMIE MILITARĂ ÎN REZERVĂ ŞI ÎN RETRAGERE
 
                                                                                                                                                 

Hotărârea Guvernului nr. 476 din 12 mai 2010 privind instituirea Zilei rezervistului militar, publicată în M.O. 333 din 19 mai 2010, prevede:

Art.1  Se instituie Ziua rezervistului militar, ce se sarbatoreste in fiecare an la data de 31 mai.

Art.2  Institutiile publice din cadrul sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala pot sprijini, in conditiile legii, manifestarile prilejuite de acest eveniment.

Art.3  Potrivit prezentei hotarari, prin rezervist militar se intelege orice persoana care detine grad militar in rezerva sau in retragere.

Rezerviştii militari reprezintă o categorie socio-profesională distinctă, cu un statut bine definit în cadrul societăţii româneşti contemporane.

În acţiunile militare desfăşurate de România în cadrul războiului de independenţă (1877-1878), războiului de Întregire a neamului (1916-1919) şi în cel de-al doilea război mondial (1940-1945), precum şi pe timp de pace, rezerviştii militari au adus o contribuţie importantă la păstrarea independenţei şi suveranităţii ţării, a valorilor militare şi culturale ale poporului român.

Instituirea unei zile a rezerviştilor militari constituie o recunoaştere a rolului acestora, de-a lungul istoriei, în cadrul societăţii româneşti.

În anul 1990, la 31 mai, a fost înfiinţată prima asociaţie formată din personal în rezervă sau în retragere, reluând o tradiţie datând din 1925, întreruptă abuziv în 1948.

Prin rezervişti militari se înţelege orice persoană care deţine grad militar în rezervă sau în retragere, respectiv soldaţi, gradaţi, subofiţeri, maiştri militari, ofiţeri şi generali, indiferent de instituţia publică din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională în care şi-au desfăşurat activitatea.

“Ziua Rezervistului Militar” este închinată omagierii camarazilor nostri care    şi-au dedicat întreaga carieră slujirii ţării sub Drapelul tricolor şi care continuă să acţioneze sub deviza PATRIE, ONOARE, DEMNITATE, în calitate de militar în rezervă sau în retragere pentru aceleaşi ţeluri nobile ale Armatei României.

Este o zi importantă pentru toţi militarii şi vrem să ne aducem mereu aminte ca aceşti oameni au însemnat enorm pentru ţara în care trăim astăzi.



Un comentariu:

  1. Video / Imnul: „EROI LEGENDARI" realizat de MCP Press Agency.
    https://www.youtube.com/watch?v=vhGhnhPOS7w

    RăspundețiȘtergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: