Pagini

vineri, 12 iulie 2013

DIN CICLUL SA FITI SANATOSI: VINDECAREA ORGANISMULUI PRIN ELIMINAREA TOXINELOR

Vindecarea,  însănătoşirea sau tămăduirea , într-un cuvânt, refacerea sănătăţii organismului, este o aspiraţie care-l preocupă mai mult pe individul bolnav, şi într-o oarecare măsură,  pe medicii care mai ştiu ce înseamnă respectarea „Jurământul lui Hipocrate” dar nu şi guvernele ori instituţiile naţionale sau internaţionale  responsabile cu   menţinerea sănătăţii publice în anumiţi parametrii de acceptabilitate. Şi cum să lupte ei cu bolile, cum să-şi dorească eradicarea acestora, când fabricile de medicamente, fie ele naturiste sau alopatice, şi  firmele aflate pe „lanţul de distribuţie” a acestora, obţin profituri uriaşe din această afacere? Dacă mai punem în această ecuaţie şi interesul celor mai importante bănci din lume în acordarea unor împrumuturi de zeci de miliarde de dolari fabricilor de medicamente, fără prea multe garanţii, şi cu dobânzi usturătoare, ne putem face o imagine aproape completă despre ceea ce înseamnă „afacerea medicamentelor”. 

Unii medici se mulţumesc să spună că  asistăm la un fenomen paradoxal. Acela că, în ciuda tehnologiilor supersofisticate pe care le foloseşte medicina de azi în tratamentul bolilor, omenirea este tot mai bolnavă. Ei susţin că tratatele de medicină devin tot mai încărcate şi inaccesibile în timp ce pacienţii sunt diagnosticaţi zilnic cu noi boli, dintre care unele erau necunoscute în urmă cu 50, 100 de ani, şi, în consecinţă, indiferent de diagnostic şi tratament (simptomatic sau patogenic) cauzele bolilor devin mai necunoscute ca oricând, iar vindecarea începe să devină un miracol! Ei se întreabă în aceste circumstanţe dacă nu se face o confuzie între boală şi semnele ei considerând că boala poate fi tratată prin tratarea fiecărui simptom în parte.
Medicina naturistă susţine că orice boală acută este generată de efectul  unei acumulări toxice în organism, pe care  acesta încearcă să o elimine pentru revenirea la echilibru.  Medicamentele se îndreaptă împotriva simptomelor bolii dar afectează şi forţa vitală a organismului supus tratamentului, facilitând persistenţa toxinelor care pot fi  „patul germinativ”  pentru anumite boli cronice incurabile ce se pot manifesta mai târziu, după ani sau zeci de ani, pe neaşteptate.Tratamentul aleopatic al  unei răceli banale sau a al unei indigestii,- susţin adepţii tratamentului naturist,- va trebui plătit ulterior cu  un „preţ” care poate însemna contactarea unor boli cronice cum ar fi sinuzita, colita ori în cazurile extreme, chiar cancerul. Tocmai pentru a evita orice fel de tratament, omul îşi doreşte să nu mai răcească, să nu mai aibă dureri de cap, de stomac, în gât, să aibă o piele sănătoasă, adică să fie sănătos „tun”, cum se spune despre cei (extrem de puţini oameni) care nu au contactat în viaţa lor vreo boală.
În 1926, Dr. Tilden publica o carte despre cercetările sale extinse referitoare la cauza fundamentală a tuturor bolilor, pe care a denumit-o toxemia (încărcarea toxică a organismului). El susţinea că toate celelalte boli sunt doar simptome ale acesteia, adică nişte încercări ale organismului de a elimina rapid surplusul de toxine care nu pot fi eliminate prin căile normale pe care le are la dispoziţie organismul, adică scaunul, urina, transpiraţia etc.
Hipocrate spunea că boala este rezultatul interacţiunii factorilor de mediu cu alimentaţia şi stilul de viaţă. Trupul omenesc, în opinia sa, este dominat de o forţă vitală, capabilă să restaureze echilibrul acestuia, odihna, imobilizarea la pat şi menţinerea igienei sunt esenţiale pentru o vindecare rapidă. El afirma că toate bolile îşi au originea în intestin. Tocmai de aceea, în cele ce urmează vă voi prezenta câteva date despre unele tulburări funcţionale digestive, surse de instaurare şi evoluţie a multor altor boli.
Constipaţia  O persoană constipată reţine în organism mai mult decât necesar, acele toxine care în mod normal ar trebui eliminate cel puţin o dată pe zi . Simptomele constipaţiei constau în: dificultatea sau imposibilitatea eliminării scaunului; eliminarea unui scaun tare, uscat şi redus cantitativ, foarte rar; balonarea, eliminarea de gaze şi disconfort abdominal; stagnarea materiilor fecale în colon pe o perioadă mai lungă de 24 de ore. Se spune că o defecaţie optimă ar însemna unul, până la trei scaune pe zi. Sunt însă persoane care, deşi au scaun zilnic, elimină materii fecale vechi de câteva zile, ceea ce înseamnă că timpul de tranzit al bolului alimentar prin tubul digestiv e mai lung decât în mod obişnuit.
Există o metodă relativ simplă pentru a vă testa timpul de tranzit, şi pentru a afla astfel dacă sunteţi sau nu constipaţi.  Mâncaţi o porţie consistentă de sfeclă roşie, crudă sau fiartă şi notaţi câte ore trec de la momentul cînd aţi mâncat sfecla, până la primul scaun de culoare brun roşiatică. Dacă timpul determinat este mai mic de 12 ore, s-ar putea să suferiţi de un sindrom de malsorbţie adică expulzaţi alimentele mai repede decât poate tubul digestiv absorbi substanţele nutritive din hrană. Timpul normal de tranzit este între 12 şi 24 de ore, iar peste 24 de ore, înseamnă constipaţie. 
Consecinţe Cu cât timpul de tranzit e mai lung, cu atât substanţele toxice din colon se reabsorb prin peretele intestinal trecând înapoi în sânge. În acest fel, din organ de eliminare a toxinelor, intestinul devine organ de intoxicare, cea mai mare parte dintre toxinele reabsorbite din colon, ajungând la ficat  prin intermediul venei porte, şi dereglând metabolismul, apoi trec în circulaţia generală şi afectează funcţionarea tuturor organelor. De aceea constipaţia trebuie combătută prin toate mijloacele posibile. În primul rând, trebuie ca organismul să fie bine hidratat. Ar fi bine să consumaţi cel puţin doi litri de lichide zilnic (apă, ceaiuri, supe sau sucuri de legume). Mâncaţi legume, cereale integrale, seminţe, pentru aportul de fibre, menţinerea unei flore intestinale sănătoase şi a tonusului muscular abdominal bun  prin exerciţii de respiraţie abdominală.
 Dacă sunteţi balonat şi aveţi dureri abdominale sau colice după mese, acestea sunt cauzate de consumul în exces al glucidelor (făinoase şi dulciuri) dar pot fi şi din cauza combinaţiilor alimentare nepotrivite care pot provoca o digestie incompletă ( fructe sau dulciuri consumate ca desert, făinoase combinate cu proteine animale la aceeaşi masă ( pâine, plăcintă sau paste făinoase cu carne, ouă, lactate ori făinoase combinate cu grăsimi – ulei , smântână, unt, margarină ş.a); consumul de oţet, murături ori alte alimente acide în combinaţie cu făinoasele, etc).
Se ştie că glucidele nedigerate care ajung în colon, sau chiar din faza în care se află în tranzit de la stomac spre intestinul subţire, sunt supuse fermentaţiilor bacteriilor aflate în tubul digestiv. În urma acestui proces de fermentaţie se produce acid acetic şi alcool, care vor intoxica ficatul, şi vor favoriza depunerea de grăsimi în jurul acestuia, formându-se aşa numitul „ficat gras”, vor determina formare în exces a gazelor intestinale, şi apariţia unor acizi metabolici care se vor acumula în ţesuturi.
Făinoasele încep să fie  digerate încă din cavitatea bucală de către o enzimă denumită amilaza salivară care continuă să le digere în stomac.  Dacă pâinea sau alte produse de panificaţie care conţin amidon, nu vor fi mestecate suficient, această enzimă va fi inactivată ceea ce va determina o digerare parţială a glucidelor, chiar dacă, în acest caz, pancreasul va secreta el amilază pentru a procesa amidonul, însă cantitatea de amilază secretată de pancreas este insuficientă pentru a digerare completă a glucidelor.
Putrefacţia proteinelor în intestin  Proteinele rămase  nedigerate, mai cu seamă cele de origine animală, vor fi supuse acţiunii florei intestinale, care le va transforma în amine toxice cum ar fi putresceina şi cadaverina, în urma procesului rezultând şi gaze cu miros persistent de sulf.  Responsabil cu digestia proteinelor este sucul gastric, de a cărui concentraţie în acid clorhidric depinde dacă proteinele vor ajunge să putrezească sau nu.
Nu ceea ce mâncăm, ne hrăneşte, ci ceea ce digerăm şi asimilăm
Alimentele „fabricate” în zilele noastre sunt tot mai sărace în substanţe nutritive. Consecinţa este că cel care se hrăneşte cu astfel de alimente va simţi o foame continuă, un apetit exagerat. De aici până la obezitate, care nu este o boală a surplusului, ci a deficitului de substanţe nutritive commbinat cu un exces caloric,  nu mai e decât un pas. Obezitatea apare ca urmare a consumului de alimente rafinate ce conţin aşa numitele „calorii goale”, lipsite de vitaminele şi mineralele necesate procesării metabolice a acestora. Cu cât o dietă abundă în astfel de alimente, cu atât mai multe deşeuri va produce tubul digestiv favorizând constipaţia, despre ale cărei consecinţe am scris mai sus. Obişnuiţi să consumaţi gogoşi? Gândiţi-vă că acestea sunt făcute din trei dintre cele mai dăunătoare ingrediente (făină, zahăr şi ulei rafinat, şi preparate prin dospire rapidă cu drojdie şi fierte în ulei.  Dacă ştiţi că adoraţi gogoşile, să nu vă surprindă apariţia unei sinuzite sau chiar a unei furunculoze recidivante care pot fi cauzate de deşeurile rezultate ca urmare a proastei digestii ce vor căuta să „iasă” din organism sub forma unui mucus gelatinos pe diverse căi, cum ar fi epiteliul nazal (ca secreţie nazală purulentă) sau pielea, sub formă de coşuri şi furuncule.
Sfaturi? De la Herodot încoace ţin de necesitatea curăţării intestinelor, asta şi pentru că cca 80 de procente din ţesutul limfatic al organismului se află în mucoasa tubului digestiv, otrăvită continuu de o alimentaţie inadecvată.
Este bine să mai ştiţi  Apa este vitală organismului iar în funcţie de cantitatea acesteia, organismul secretă necesarul de sucuri digestive. Se recomandă însă ca apa să nu se bea în timpul mesei, pentru a nu dilua aceste sucuri digestive. Respectaţi o regulă; beţi apă cu 15- 20 de minute înainte de masă, sau cu una la două ore după masă. De asemenea, nu vorbiţi în timp ce mâncaţi, mestecaţi suficient fiecare dumicat, nu mâncaţi cu grabă, gen „haplea”. Renunţaţi să mâncaţi dacă sunteţi oboşiţi, agitaţi sau nervoşi, situaţii în care este mai bine să vă hidrataţi cu lichide şi să vă liniştiţi şi odihni înainte de masă.
Multă sănătate vă doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: