Pagini

joi, 13 februarie 2014

UN ALBUM DE EXCEPTIE: PALATE DIN BUCURESTI



Ioan Opris,  Razvan Teodorescu, Dan Berindei, si autorul
Narcis Dorin ION
Am participat in viata mea, ca invitat,  la foarte multe manifestari culturale prilejuite de  lansarea unor volume de carte, in toate spectrele domeniilor posibile  de referinta. Nu mi-a fost dat insa niciodata sa vad o asemenea concentrare de eminenta cenusie. Spun asta,  pentru ca la eveniment au participat 6 academicieni, dintre care 4 au vorbit atat despre volumul lansat, dar mai cu seama despre autor, dr. Narcis Dorin  ION, pe care l-au ridicat efectiv in slavi, facandu-l sa roseasca  stanjenit, si sa afirme – ce curaj totusi!- ca nu merita multe din laudele care i s-au adus.  Nu vreau sa fac o recenzie, ar fi si caraghios dupa o prefata semnata de academicianul Dan Berindei, va prezint doar o succinta prima impresie dupa rasfoirea Albumului.
ALBUMUL  realizat intr-o grafica exceptionala, chiar daca imaginile sunt doar alb-negru, este structurat pe doua domenii de referinta, nu din punct de vedere al stilului arhitectual al palatelor  prezentate de catre autor, ci din punct de vedere al disparitiei efective sau , din fericire, al  “supravietuirii” unora dintre ele.

In acest sens, primele monumente arhitectonice descrise sunt cele care acum sunt in ruina, cazul Curtii Domnesti, sau au disparut  pur si simplu in diferite circumstante amintite in lucrare,  cum ar fi: Curtea Arsa; Palatul Domnesc de pe Calea Victoriei si  Palatul Brancoveanu- Bibescu. Se continua cu descrierea arhitecturala si istorica a inca 11 Palate, cele care exista astazi, printre care   Palatul Sutu, cel care a gazduit  evenimentul lansarii albumului, apoi cel al domnitorului Barbu Stirbey, cel al lui Grigore al IV-lea Ghica, Palatul Regal, Palatul Cotroceni, Palatul Cantacuzino, Palatul Elisabeta, etc.

2 comentarii:

  1. Bre, acu' ce să zicem, palate şi palate:
    Ia aici:
    http://www.youtube.com/watch?v=GHTBPhQcXCY

    RăspundețiȘtergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: