Pagini

miercuri, 9 aprilie 2014

Jurnalist militar?!


Asa se explica acel articol "curajos"
Un jurnalist de la "Observatorul militar" care a ajuns capitan fara nicio zi de armata, ii irita si ii ironizeaza pe rezervistii veterani!
Materialul survine in urma sesizarilor unor militari in rezerva de bine care au descoperit ca un oarecare Bogdan Oproiu,  jurnalist militar cu gradul de capitan, critica atitudinea rezervistilor care intr-un mod sau altul se opun experimentului nefast desfasurat de statul roman cu rezervistii armatei romane, de mai bine de 3 ani de zile. In ziarul Observatorul militar,Nr. 13 (2-8 aprilie 2014), capitanul Bogdan Oproiu prezinta o perceptie proprie asupra realitatilor armatei, jurnalistul fiind totodata contrariat si despre faptul ca elucubratiile sale jurnalistice nu prea sunt impartasite de rezervisti care il contreaza pe Facebook.
Dar cine este capitanul Bogdan Oproiu? Dupa stil nu pare sa fie ofiter de cariera. Ofiterul de cariera este de regula acel militar care a urmat 4 ani studiile unei academii militare de profil, finalizate cu inca un an de specializare la una de scolile de aplicatii ale armelor. Un CV este pus la dispozitie de un simpatizant al "R-26500" si este preluat de pe Linkedin. Temerile se adeveresc! Intr-adevar, jurnalistul nu a urmat nicio forma de instruire pt. formarea ofiterilor de cariera, provenind din filiera indirecta a pregatirii ofiterilor (catalogati in esenta ca favorizati ai sistemului), intalniti de regula in armata, in specialitati care ar putea fi incadrate la fel de bine cu civili. 



3 comentarii:

  1. Radu Aromânesei Este o publicaţie foarte interesantă pentru militari, care prezintă aspecte din actualitate, despre viitor şi despre trecutul ceva mai îndepărtat.Cred însă că ar putea exista şi o rubrică dedicată rezerviştilor, cei care în deceniile de activitate petrecute sub Drapel s-au confruntat cu tot felul de situaţii, unele dramatice, altele hilare. Cred că popularizarea acestora ar contribui o dată în plus la întărirea punţilor sufleteşti dintre generaţiile de militari ceva mai apropiate în timp.
    2 · 9 aprilie la 11:19 · Editat

    Dan Geo Aşa ar trebui, domnule Radu Aromânesei...dar, după cum aţi observat şi dumneavoastră, rezerviştii sunt ridiculizaţi de un tânăr căpitan jurnalist. Aşa se întâmplă şi în celelalte armate ale statelor membre ale NATO?
    9 aprilie la 15:33

    Florin Sperlea @Dan Geo... Gresiti, domnule Dan Geo, mai cititi inca o data articolul. Nu generalizati acolo unde nici macar autorul textului nu o face si nu inventati tinte false din corpuri adunate numai in imaginatia dvs...
    1 · 10 aprilie la 14:35

    RăspundețiȘtergere


  2. Florin Sperlea @Dan Geo... Gresiti, domnule Dan Geo, mai cititi inca o data articolul. Nu generalizati acolo unde nici macar autorul textului nu o face si nu inventati tinte false din corpuri adunate numai in imaginatia dvs...
    1 · 10 aprilie la 14:35

    Florin Sperlea @Radu Aromanesei... Subscriu si luam in calcul solicitarea dvs.
    10 aprilie la 14:37

    Florin Sperlea @Dan Geo... Nu v-am vazut scandalizat, de pilda, de faptul ca un fost comandant de batalion spune public, afisand clar functia sa de fost comandant al unui batalion de tancuri din armata romana, ca Armata Rusiei este in 12 ore la Bucuresti. De ce nu sanctionati o asemnea enormitate care face un imens rau tarii si armatei romane? Si, in logica propusa de dvs., va imaginati, de pilda, ca un rezervist dintr-o tara NATO ar putea declara o asa ceva despre armata unui alt stat aflat in proximitate? Nici eu nu cred... Si asta pentru ca rezervistii din armatele NATO sunt responsabili. Inainte sa sariti la beregata capitanului "tanar jurnalist" scrutati putin propria comunitate de rezervisti. Si reciti, eventual, finalul articolului d-lui Oproiu!
    1 · 10 aprilie la 14:43

    Dan Geo Domnule Florin Sperlea, am recitit articolul si aveti dreptate, autorul acestuia se refera "la unii rezervisti", dar nenominalizand eu inteleg ca a vorbit la modul general. Cu alte cuvinte, a semnat articolul si l-a dat anonim. Daca doreati sa puneti punctul pe "i", luati atitudine, dumneavoastra sau tanarul ofiter jurnalist, in mod competent si documentat impotriva acelui fost domn comandant de batalion care a spus ceea ce ati afirmat in comment-ul dumneavoastra. Asa ca...s-a facut vorbire despre atitudinea unor rezervisti. Vreau sa fac o precizare si anume: eu nu am fost cadru militar ci doar am facut armata la marina, in schimb am in familie fosti militari activi, care sunt mahniti de ceea ce a scris domnul capitan. Nu stiu cum sa percep indemnul dumneavoastra, adica acela de "scruta putin propria comunitate de rezervisti." Sincer, mi-ar parea bine sa-mi regasesc fostii colegi de armata. Am recitit foarte bine si finalul articolului si sunt convins de cele afirmate. Ca de final, domnule Sperlea, v-as ruga sa va temperati replicile si sa fiti un moderator impartial. Interventiile dumneavoastra, ca de fapt si articolele de acest gen ar trebui sa fie moralizatoare si mobilizatoare si nu ofensatoare. V-am citit articolele si v-am vazut si in emisiuni la TV si mi-ati produs o buna impresie. Consider ca ar trebui "reparat" acest articol printr-o revenire cu lamuriri. Profund respect Armatei romane!
    1 · 10 aprilie la 20:12

    Radu Aromânesei Este clar că virulenţa limbajului şi contestarea vehementă cu argumente nu prea bine cântărite nu este benefică niciunei cauze, chiar dacă la baza acestor reacţii stau nişte nemulţumiri profunde. Nu ca o scuză, dar ca o realitate, asprimea vieţii cazone din unităţile operative şi-a pus amprenta asupra comportamentului multora dintre noi. Problema este că „punerea la punct” ar trebui să vină din partea unor persoane cu autoritate ierarhică militară, altfel percepţia şi efectul vor fi puternic distorsionate.
    Ieri la 09:58

    Florin Sperlea @Dan Geo... Care anume replici le socotiti ca fiind ofensatoare si care anume ar trebui temperate? Mi s-a parut, recitind propriile-mi interventii, ca am fost temperat si deloc ofensator.

    RăspundețiȘtergere
  3. "In ma-sa si cu specialistii astia" Florin Sperlea, comentariu 01. 11. 2010.
    "Romanul se pricepe la orice. De la fotbal la chirurgie estetica, de la pix la navete spatiale nimic nu e imposibil d comentat in orice dialog.
    Cat priveste munca si dorinta de munca, eu cred ca avem potential. Numai sa avem unde. Eu cred ca cei care pleaca sa munceasca afara ar munci aici daca ar avea unde, daca ar fi respectati si platiti decent.
    Vi se pare firesc sa ne intrebam tot mai des cat mai este pana la salariu si sa ni se explice mereu ca suntem o povara continua pentru un buget debil? Vi se pare firesc sa vrei sa muncesti si sa nu ai unde?
    De ce vor toti sa fie sefi? Pentru ca toti cred ca este simplu si ca sunt in stare. De ce toti cred ca sunt in stare sa fie sefi? Pentru ca nu-si stiu lungul nasului si nu sunt evaluati corect, in functie de cerintele precise ale postului pe care il ocupa. O minciuna naste alta si totul se multiplica exponential.
    Iar cand sefi au ajuns unii prin minciuna, spaga, obedienta, secaturism, imbecilitate evidenta, deci prin INCOMPETENTA, de ce ar fi standard pentru cei din subordine COMPETENTA?
    RAUL este, deci, mult mai grav decat pare. Culmea este ca el este produsul DEMOCRATIEI, nu al DICTATURII rasturnate in urma cu 20 de ani!"
    Nu mai am nicio speranta! Pana si Ion Petrescu il ridica in slavi pe Oproiu...

    RăspundețiȘtergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: