Pagini

luni, 11 august 2014

Povestea primului automobil din Romania


Ce vremuri mon cher !...

E fum, fum gros de havană la “Capşa”.

Muşterii, buluc. Grigore, patriarhul locului, e în culmea fericirii. Tocmai ce a venit de la Paris, unde a luat medalia de aur.
Şi-a chemat toţi prietenii şi s-au pus pe chefuit. Uite-l pe Pake Protopopescu, primarele. De-a dreapta sa stă Alexandru Marghiloman, cel mai mare băutor   de cafea. “Domnilor, aş vrea să vă cer povăţuiala într-o istorioară ce nu-mi dă pace de niscavai vreme. Vreţi să urcăm puţin, la loc cu linişte?”
A vorbit Barbu Bellu, boier aromân de neam nobil. E absolvinte de  Drept, judecător laTribunalul cel Mare, fost Ministru al Culturii şi al Justiţiunii.
CÎND MONSTRUOASA COALIŢIE L-A-NDEPĂRTAT PE CUZA, S-A RETRAS DIN POLITICHIE. …E boierul care-a cedat 28 de hectare din grădina sa pentru cimitir…

Baronul Bellu

“Aş vrea să mă consultez cu înţelepciunile voastre. La Paris, domnii ArmandPeugeot şi Leon Serpollet au creat un fel de trăsură cu motor, automobil îi spune. Doresc să aduc această invenţie aici, la Bucureşti, dar nu ştiu ce-ar  spune oamenii. Să nu crează că voiu a epata, într-o urbe în care mulţi sunt nevoiaşi…”
Vorbeşte Protopopescu. “Dragă domnule, invenţiunea asta e un pas firesc în evoluţiune. Va putea înlocui caii, vom ajunge mai repede la treburile noastre. Ad-o aici!”   Şi, în toamna lui 1889, Barbu Bellu, baronul Barbu Bellu, aduce pentru prima oară în Capitală, pentru prima oară în oraşul lui Bucur, întîiul automobil. E UN PEUGEOT CU PATRU LOCURI, TOT ATÎŢIA CAI PUTERE. Unii-ş fac cruci largi, alţii cască ochii mari, iar Bellu prinde 18 km/h. Lîngă Tour Eiffelul proaspăt ridicat, Peugeot s-a găsit cu Daimler şi, împreună, au echipat “minunea” cu motor cu explozie.
Dăscălimea, popa şi moflujii ies pe străzile pietruite, iar botezul vine logic.

"Trasura" , acum 125 de ani!

“E o trăsură cu patru locuri”, se aude peste tot. Sînt doar una, doua, trei… patru astfel de modele în toată lumea, iar unul e aici, în Micul Paris.
Portbagajul e în faţă şi însemnează, de fapt, o geantă. Umbrela pentru ploaie e la locul ei, avem faruri, un levier lung pe post de frînă, transmisia se face cu lanţ, ca la bicicletă, zgomotul e destul de mare, dar ce mai contează?
Nu există un organism care să înscrie maşina, dar, parcă, nici asta nu e prea important. Oricum era singura!!!

ŞAPTE ANI VA UMBLA BARONUL BELLU CU EA PE   STRĂZI. 
La moartea sa, în 1900, ziarele vremii aveau să scrie.
 “Se stinse Baronul Bellu, cel cu  automobelu’”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: