Pagini

marți, 26 august 2014

Sfatul medicului?!



Am fost la doctor zilele acestea, nu pentru  ca as fi avut vreo problema, ci pentru ca imi trebuia o “hartie” de la el. Si, cum medicul meu de familie ma vede foarte rar, mi-a si dat imediat trimiteri la analize, pe motiv ca, chipurile, as fi foarte gras!!!. Si cum analizele mi-au aratat un nivel al colesterolului dar si al trigliceridelor, cu mult peste limita normala, m-am ales cu o serie de recomandari pe care vi le postez aici, in ideea ca v-ar interesa. Pe mine ma lasa rece. Principiul meu este ca cel care se teme de moarte, alearga dupa ea. Nu stiu cine a spus asta, am citit-o acum vreo 50 de ani si mi-a ramas in minte.  Voua va doresc sanatate maxima, viata lunga, si sa auzim numai de bine! Iata ce continea recomandarea respectiva:

Dislipidemia este un dezechilibru al nivelului de lipide din sânge. Literatura de specialitate identifică mai multe tipuri de dislipidemii, printre care creșterea colesterolului total sau a colesterolului LDL,  scăderea colesterolului HDL, creșterea raportului colesteroltotal/colesterol HDL peste 5 mg/dl, creșterea trigliceridelor.  
 Dislipidemiile favorizează producerea aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, infarctului miocardic, hemoragiei cerebrale, arteriopatiei membrelor inferioare și a altor boli cardio-vasculare.

Specialiștii recomandă ca toate persoanele de peste 20 de ani să își determine profilul lipidic. Acest lucru înseamnă măsurarea niveluluicolesterolului total, LDL colesterol, HDL colesterol, precum și cel al trigliceridelor. Cel puțin o dată la 5 ani trebuie făcute aceste analize. De asemenea, trebuie știut faptul că și persoanele slabe pot avea colesterolul crescut. Dacă valorile obținute la prima determinare sunt anormale sau există factori de risc cardiovasculari asociați, atunci dozările trebuie făcute mai des, la indicația și sub controlul medicului.

Copiii care provin din familii cu risc crescut de boli cardiovasculare (părinți sau bunici cu colesterol crescut sau cu boli de inimă la vârste tinere, adică sub 55 de ani) ar trebui să-și controleze nivelurile de colesterol din sânge. Aceste analize ce determină nivelul decolesterol sunt foarte importante deoarece colesterolul crescut nu produce simptome, nu dă dureri de cap, greață, amețeală sau alt disconfort. De aceea, putem afla dacă avem colesterolul crescut numai după ce măsurăm nivelul colesterolului printr-o analiză de sânge.

În cazul în care pacientul este diagnosticat cu dislipidemie, adoptarea unui regim de viață sănătos este obligatorie. Prima etapa a tratamentului dislipidemiei constă în reechilibrarea alimentației și reducerea celorlalți factori de risc: renunțarea la fumat, practicarea de exerciții fizice în mod regulat, controlarea greutății. Medicii specialiști recoandă ca regimul alimentar să fie adoptat treptat, însă trebuie continuat o perioadă mai lungă de timp sau poate pe tot parcursul vieții.

Dieta în regimul dislipidemiei permite scăderea în greutate şi reducerea colesterolului LDL, adaptarea aportului caloric în funcţie de necesităţi şi greutatea corporală, reducerea aportului de grăsimi saturate şi colesterol, crşterea aportului de fibre solubile, creşterea aportului de fitosteroli şi fitostanoli, creşterea aportului de antioxidanţi (fructe, legume).

Pacienții cu dislipidemii trebuie să respecte următoarele reguli de alimentație:
- să respecte obligatoriu cinci mese pe zi (3 mese principale și 2 gustari) la ore regulate;
- în timpul meselor trebuie evitat mânactul în grabă, înfulecatul, cititul, privitul la televizor;
- să consume de doua ori pe săptămână carne de pește;
- trebuie consumate maxim două gălbenușuri pe săptămână, de preferat fierte tari;
- trebuie evitate sosurile cu unt sau smântână;
- consumul de sare trebuie redus la aproximativ 5 grame pe zi;
- consumul de alcool trebuie evitat;

Alimente permise
- carne de pasăre fără pieliță, vită, vânat, pește slab;
- brânză de vaci slabă, caș, urdă;
- lapte dulce cu 1, 8% grăsime și smântânit, lapte bătut, iaurt slab;
- albuș de ou fiert tare;
- pâine graham, integrală, neagră, mămăligă, fulgi de cereale;
- legume cu 5 până la 10% glucide - fasole verde, praz, gulii, varză, conopidă, dovlecel, spanac, roșii, castraveți, ardei, andive, vinete, ciuperci, ceapă, morcov, țelină, sfeclă roșie etc.;
- legume cu 20% glucide - cartofi, fasole uscată, mazăre, linte, soia- în cantități moderate;
- unt în cantitate mică (5-10 grame), cu 60% grasimi;
- ulei vegetal sau margarină vegetală cu mai puțin de 40% grăsimi, în cantitate moderată (20-30 de grame);
- deserturi - budinci, plăcinte simple, biscuiți preparați cu margarină vegetală sau uleiuri, jeleuri;
- lichide- apă minerală, ceaiuri, cafea, ness îndulcite cu zaharină, suc natural de fructe și din legume permise, băuturi răcoritoare.

Alimente interzise
- carne grasă (porc, oaie, miel, gâscă, rață);
- mezeluri grase- salamuri, cârnați;
- organe- creier, ficat, momițe, costiță, kaizer, șuncă, jambon;
- pește gras, icre;
- untură, slănină, jumări, supe, ciorbe grase;
- cartofi prajiți;
- salate cu maioneză și smântână, sosuri cu unt sau smântână;
- murături, condimente iuți;
- frișcă, zahăr și produse zaharoase ( bomboane, caramele, ciocolată, miere, gem etc.);
- fructe oleaginoase- nuci, alune, nuci de cocos în cantitate mare;
- fructe dulci - struguri, pere pergamute, banane, curmale, smochine, stafide, castane;
- produse de cofetărie și patiserie;
- siropuri, băuturi de ciocolată, băuturi alcoolice.

Dobrogea - Benecol este prima pâine de secara din România care conţine esteri de stanoli din plante și se numără printre cele mai mari zece descoperiri în nutriție. Specialiștii recomandă consumul zilnic a 4 felii de pâine, ce conțin 2 grame deesteri de stanoli din plante, pentru scăderea eficientă a colesterolului. După numai 14 zile de consum regulat de pâine de secară nivelul colesterolului scade cu până la 15%.

 RECOMANDARI PENTRU BOLNAVII CU AFECTIUNI CARDIOVASCULARE
 RENUNTATI LA FUMAT  Se recomanda in orice boala, nu numai pentru cea cardiovasculara;
URMATI UN REGIM HIPOCALORIC  cu multe legume, fructe si peste, fara dulciuri, fainoase, grasimi animale (unt, untura, smantana, carne grasa);
URMATI UN REGIM HIPOSODAT Reduceti cantitatea de sare din alimente. 4-5 g sare pe zi sunt suficiente;
NU CONSUMATI ALCOOL IN MOD EXAGERAT  Un consum zilnic sau ocazional mai mare de 20 g etanol va expune riscului unui accident vascular cerebral. Daca medicul interzice strict alcoolul, conformati-va;

FACETI SPORT cel putin 30-40 minute plimbari cu ritm alert, mergeti cu bicicleta sau practicati inotul
P.S.
Precizez totusi ca medicul meu de familie este unul exceptional. Mai rar gasesti medici cu un asemenea caracter, total devotati meseriei lor.

2 comentarii:

  1. Grasule!
    O avea el dreptate, doctoru' tău de familie, da' uşor cu pianu' pe scări, că unele din alea pe care le interzice el, cine l-o fi împuternicit (?), sunt foarte bune şi chiar recomandate într-o groază de boli. E o aiureală să treci strugurii, de-un exemplu, la interzise! Există şi oenoterapie!!! Dar şi multe, multe altele. Păcat că n-am văzut articolul când l-ai pus pe blog, acu' s-a mai dus din interes.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare, Florine! Cu scuzele de rigoare, pentru postarea tarzie a comentariului tau, precizez ca, ocupat cu niste chestii domestice, n-am mai intrat pe blog de la ultima postare. Intre timp insa, am slabit 6 kg. si mi-am schimlat look-ul, in sensul ca mi-am lasat barba!!! Am vazut ca sunt la moda barbile, asa ca...

      Ștergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: