Pagini

marți, 9 decembrie 2014

HAI SA BEM, SI SA NE VESELIM!Trăiască Academia Română, care ne dă veşti bune, interesante şi dătătoare de speranţă! Se pare ca până acum, bând ţuica, noi am acţionat cam din intuiţie! Ceea ce n-a fost rău, desi uneori, unora, le-a fost cam rău... Acum avem problema clarificată! Să acţionăm ştiinţific şi consecvent! Important este să avem materialul didactic la îndemână...

TUICA de PRUNE


Primele băuturi distilate au fost fabricate de eschimoşi în urmă cu 3000 de ani, prin fermentaţia unor alge. Licoarea avea multiple utilizări terapeutice.
La noi, tradiţionala ţuicǎ de prună, de o tărie între 22-25 grade (numa...) era odinioară folosită în vindecările miraculoase ale unor boli de inimă, de stomac şi biliare.

Combate bolile de inimă

Biochimistii americani au dovedit că o enzimă prezentă în cactusul Karroll viridis enoae, este regăsită în ţuica de prună, în cantităţi de 8 ori mai mari.
Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arteridele capilare coronariene, vasele care aduc sangele la inimă.
Este prezentă în alte 120 de medicamente naturiste diferite, cu rol în prevenirea aterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic, medicamente care sunt foarte scumpe în SUA, Canada şi Marea Britanie (depăşesc în medie 140 de dolari pentru o cura de 45 dezile).
Consumarea zilnica a 32,12 ml tuica de pruna este o eficienta metoda de a reduce probabilitatea de aparitie a unor boli de inimă datorate aterosclerozei.
Acest tip de profilaxie are un preţ de 14.000 de ori mai mic decât în cazul unei medicaţii naturiste cu extract de cactus, ambalat în SUA.

Antianemic

Cercetatorii germani au descoperit ca în extractele distilate de pruna exista 6 tipuri de substanţe cerute de celulele roşii sanguine, rapid absorbabile în stomac, odata cu vaporii de alcool.
Aceste substanţe, prezente din abundenţǎ în ţuică, pot creşte cu peste 120% viteza de producere a hemoglobinei şi chiar a producerii de hematii (celule roşii ale sângelui, care transportă oxigen).
In plus, ţuica de pruna are un bogat conţinut în fier, nucleul metalic al hemoglobinei din globulele rosii.
Dar acest lucru nu inseamna nici pe departe ca anemia se previne cu tuica, în lipsa unei alimentatii corespunzatoare recomandate de medic.
Dimpotriva, un consum zilnic de tarie de pruna fara o alimentative adecvata, poate avea efecte nefaste chiar şi pentru un organism sanatos.

Reglarea funcţiilor hepatice

Ţuica de prună slabă conţine o anumită cantitate de vitamine A,B,C,D1 şi D2, nedegradate termic şi absorbabile intestinal, cu eficienta crescuta, atunci cand temperatura bauturii este apropiata de cea a sangelui (37,5 C°).
Acesta este un motiv pentru care ţuica de pruna fiartă, nu foarte fierbinte, consumată moderat, este, în ciuda celor crezute, benefică functiilor hepatice, avide în anotimpul rece de vitamine şi săruri (sunt excluşi cei care suferă de afecţiuni hepatice cauzate de alcoolism).
Se recomandă ţuica de pruna slabă în dischinezii biliare, probleme de decongestionare hepatică (disfunctii ale ficatului  cauzate de slaba irigare cu sange a acestuia), constipaţii cauzate de factori alimentari.

Precautii:

1.Tuica de pruna poate avea efecte magice pentru sanatate numai în conditiile în care este preparata curat.

2. Nu se recomanda ca „terapia cu tuica” sa devina un obicei.
Aceasta „traditie" se poate usor transforma intr-un viciu extrem de periculos.

3. A mări doza terapeutică de ţuică poate conduce la alcoolism. Priviti tuica drept un medicament şi aveti faţă de ea atitudinea care se impune.

Terapia cu ţuică 
 Mic dejun

Este total exclus a se consuma orice fel de tărie inainte sau după micul dejun! Exceptie fac cei care suferă de forme nespecifice de tahicardie (creşterea frecvenţei bătăilor inimii) si hipertensiune netratabilă, din cauza unui stres psihic puternic.
Acestora li se indica sa consume 30-40g slanina, urmata de un paharel de maximum 40 ml de tuica fiarta de pruna, „data peste cap”.
Persoanelor care lucreaza în conditii de temperaturi scazute li se recomanda 50-60 ml „pruna” dupa un mic dejun bogat în grasimi.

Dejun

Tuica de pruna slaba (nu alte tarii) este indicata ca aperitiv inainte de servirea mesei.

Alcoolul si, mai ales, sarurile minerale, favorizeaza absorbtia unor elemente benefice, (prezente numai în fructul de pruna), inainte de inceperea dejunului. Din acest motiv, este absolut necesar ca tuica sa fie servita cu 10-15 minute inainte de masa de pranz (care poate contine elemente ce pot bloca absorbtia unor principii active proprii, regasite numai în tuica de pruna.).
Cantitatea ideala de tuica (de 22-24°) servita ca aperitiv nu trebuie sa depaseasca 50-60 ml pentru barbati şi 25-35 ml pentru femei.
Nu se recomanda servirea de vinuri tari în timpul dejunului şi nici dupa dejun.

Cina

Inainte de cina, se poate servi un paharel de tuica de pruna ceva mai tare (30-35), maximum 50 ml pentru barbati şi 40 ml pentru femei, bautǎ incet, cu 20-25 minute inainte de masa. Nu este recomandat a se consuma nici un fel de bauturi distilate dupa servirea mesei de seara.

Text: Marius Radu, cercetător Academia Română

Fabricant de material didactic (până la 40 l, cf. hotărârii guvernului) V. Niţu


8 comentarii:

 1. Atunci, pălincă să fie! Din prună curată!!! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, dar sa nu depaseasca 37,5 grade si, la taria asta, nu mai mult de 32,12 ml.(!!!!) pe zi. Facem un calcul: 32,12 X 365:1000 =11,724 litri, intr-un an. Ce zici, pentru sanatate, merge?

   Ștergere
 2. Victo'e, să mo'i tu că numa' 32,12 ml? Da' dac-or scăpa 33 ml? 'Ai no'oc! Hâc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa traiesti, Florine! Sa stii ca m-am gandit si la tine cand am publicat acest articol. In special la acea afirmatie potrivit careia, prin consumul de tuica, se reduce posibilitatea aparitiei unor boli de inima. Multa sanatate iti doresc, si tuica in "limite". Hai noroc!

   Ștergere
  2. M-am prins, Victore, doar că-i naşpa "tratamentu'". Că chiar dacă bei numa' 32,12 ml, tot te miroase lumea de parc-ai băut o damigeană!

   Ștergere
  3. Corect, dar sanatatea primeaza, nu? Din pacate, mie nu-mi place si mi-ar fi fost asa de buna pentru reducerea colesterolului care a luat-o razna. Poate ca de sarbatori, cand toata lumea se "cinsteste", mirosul n-o sa mai atraga atentia.

   Ștergere
 3. Bre, la treaba cu colesterolu' sunt meşter. Bagă Omega3 câte trei pe zi, timp de 3 luni şi spune-mi după aia cum e. Vorbesc serios.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, Florine! Asa voi face, ca in tuica am slabe sperante sa suport "tratamentul".

   Ștergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: