Pagini

marți, 21 mai 2013

SĂ TRĂIŢI CU NUMELE!Urez LA MULŢI ANI, celor aproape 10 procente dintre români care îşi sărbătoresc onomastica astăzi, 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Elena, Ileana, Lenuţa, Constanţa, Constantina, Leana şi Nuţi, Constantin, Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi şi Costeluş, SĂ TRĂIŢI CU NUMELE!

Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena

Sfantul Constantin a fost fiul imparatului Constantius Chlorus si al Elenei. S-a nascut la 27 februarie 272, in cetatea Naissus (astazi, Nis, in Serbia). Dupa moartea tatalui sau din 304, a fost proclamat imparat. Intra in conflict cu Maxentiu, fiul imparatului Maximian, pentru ca acesta dorea sa ocupe functia pe care el o detinea.
In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, in vis, i se descoperea Hristos si-l indeamna sa puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va iesi biruitor din lupta.
In anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea crestinilor si astfel, crestinismul devine religie permisa in imperiu. Religia crestina va deveni religie de stat, in vremea imparatului Teodosie cel Mare (379-395).
În vremea imparatului Constantin s-a tinut primul Sinod Ecumenic, la Niceea in anul 325, unde a fost inlaturata erezia lui Arie si s-au alcatuit primele articole din Crez.
Imparatul Constantin a murit in anul 337, la zece ani de la trecerea la cele vesnice a mamei sale.
Imparateasa Elena, mama sfantului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

2 comentarii:

  1. Salut Icâ! Am trecut oleacâ șî pi la tini sâ văd ci mai faci. Io mi-s prins tari di tăt cu oili șî mai ales cu Stelicâ țapu, prietenu lui Cezăricâ. Muncâ multâ șî cîștig di vai di mama lui...Hai cț ti las sâ-ț vez di treburi. Multâ sanatati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa traiesti, Danila! LA MULTI ANI! M-ai mai scos din stres. Sanatate si tie!

      Ștergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: