Pagini

sâmbătă, 22 noiembrie 2014

O MEDALIE DIN RAZBOIUL BALCANIC ACORDATA SI PENTRU CIVILI, 1913

''Avântul Țării'' este denumirea unei medalii instituite prin Decretul Regal nr. 6247 din 7 noiembrie 1913, care a fost decernată tuturor militarilor și civililor participanți la Campania din 1913, fiind singura decorație oficială dedicată războiului din 1913 (''Razboiul Balcanic''). 

  Medalia are stantata pe avers o acvila cruciata si incoronata tinand in gheara dreapta spada, iar in cea stanga, sceptrul. Pe pieptul acvilei se gaseste un medalion rotund cu efigia regelui Carol I si cu inscriptia „CAROL I – REGE AL ROMANIEI”. Sub acvila este dispusa o esarfa cu deviza „PACE”, iar pe marginea medaliei inscriptia: „IN AMINTIREA INALTATORULUI AVANT 1913”.
Pe reversul medaliei este ștanțată o scenă reprezentând trecerea armatei române peste Dunăre, pe un pod de vase, și perspectiva munților Balcani cu răsăritul soarelui. Deasupra armatei plutește o Victorie, întruchipată de o femeie, ținând în mâna dreaptă o ramură de palmier, iar în stânga o coroana de lauri. Pe marginea medaliei este o inscripție circulară: “DIN CARPAȚI PESTE DUNĂRE LA BALCANI”
Precizare:
În al Doilea Război Balcanic (1913) nu am avut pierderi in luptele sporadice purtate pe teritoriul Bulgariei, insa armata a avut 1.150 de militari morţi, din cauza  epidemiei de holeră, declanşată în zona muntoasă a Balcanilor, la  un efectiv de circa 500.000 combatanti si o populatie de 7,5 milioane de locuitori; Sursa: blog "VIS"
Medalia incadrata de tricolor imi apartine, iar pe cea argintie am postat-o pentru acuratetea imaginilor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: