Pagini

luni, 30 ianuarie 2012

PENSIILE "NESIMŢITE" ALE MILITARILOR ROMÂNI FAŢĂ DE CELE "SIMŢITE", ALE MILITARILOR DIN CELELALTE STATE NATO

"Beneficiari"

Vă promiteam la  postarea anterioară, că o să mă documentez în legătură cu media pensiilor militare din unele state, membre ori nu, NATO. Cred că ceea ce  am găsit prin unele site-uri şi sintetizat aici, vă poate da o imagine cât de cât corectă, despre situaţia mediei  pensiilor militare din statele NATO. Vă spuneam eu că suntem pe ultimul loc?   Uite că nu m-am înşelat, din păcate.
Iată sinteza:
Sistemul de calcul al pensiilor militare prezinta particularitati distincte conceptual fata de cel al pensiilor civile, si este reglementat prin lege separata (Germania, Marea Britanie, SUA, Turcia, Coreea de Sud, Israel, Egipt, Japonia) sau printr-un capitol independent, cuprins formal într-o singura lege, împreuna cu cel al pensiilor civile (Franta, Italia, Grecia, Portugalia, Austria);
- baza de calcul a pensiilor militare se stabileste în functie de valoarea soldei din ultima luna de activitate, pentru Germania, Marea Britanie, Turcia, Italia, Grecia, Austria, Japonia, Coreea de Sud, Israel,  de media soldelor pe ultimele trei sau sase luni (Franta,Egipt), precum si de vechimea integrala în armata ( 35 sau 36 ani în majoritatea tarilor, Japonia - 20 ani, Israel - 25), si de vârsta standard de pensionare. Pentru stabilirea pensiei, bazei de calcul rezultate i se aplica un procent cuprins între 75-80%. În nicio tara nu se admite continuarea serviciului militar activ peste vârsta de
pensionare.
 În majoritatea armatelor, limitele acesteia sunt stabilite pe grade. Sunt si unele armate unde personalului medical militar (medici, asistenti medicali) i se prelungeste vârsta de pensionare cu pâna la patru ani.
- în toate tarile, la pensia de baza calculata se adauga sporuri determinate de anii prestati peste vechimea de pensionare (acolo unde au fost acceptate unele cazuri individuale) si de conditiile de desfasurare a serviciului si anume: categorii de forte armate si genuri de arme, specialitati, garnizoane izolate, misiuni în teatre de operatii. Spre exemplu, într-o unitate de aviatie, pentru personalul navigant aero se stabileste un coeficient care se aplica numarului concret de ore de zbor în functie de tipul si categoria aeronavei, de conditiile de zbor - zi si meteo normale, noapte si meteo grele.
Acesta nu se aplica personalului de stat major si administrativ nezburator. La fel se calculeaza pentru cei ambarcati pe submarine si anumite nave de suprafata, scafandri, parasutisti s.a. Celor care efectueaza serviciul si locuiesc cu familia în garnizoane considerate izolate, (baze aeriene, radiotehnice, de rachete sol-aer, sol-sol si alte obiective de importanta strategica) ori îndeplinesc misiuni operative în cadrul serviciilor speciale li se aplica alti coeficienti, scazându-li-se însa perioadele de concedii de odihna,medicale, permisii, învoiri. Orele si perioadele de timp respective, în toate situatiile, sunt consemnate în fisa personala care însoteste dosarul de cariera. În functie de tara, aceste sporuri reprezinta 50 pâna la 150% din timpul total lucrat în conditii speciale. Asadar,sporurile în armata diferentiaza salariile si pensiile numai în cadrul sistemului militar si nu pentru a-l particulariza fata de cel civil.
În final, indiferent de numarul anilor rezultati prin adaugarea acestui spor de vechime la timpul efectiv lucrat, baza de calcul a pensiei ia în consideratie nu mai mult de 40 sau 45 de ani, în functie de tara, pentru a nu depasi valoarea salariului luat în calcul. De exemplu, în armata franceza, daca unui militar profesionist, iesit la pensie la limita maxima de 25 de ani de serviciu activ, prin aplicarea sporului de conditii deosebite s-ar ajunge la o vechime de 55 de ani, baza de calcul se limiteaza însa numai la 40 de ani, iar valoarea pensiei rezultata prin însumarea tuturor sporurilor nu trebuie sa depaseasca valoarea ultimului salariu. Din considerente de compensare a cheltuielilor efectuate pe timpul serviciului activ, pensia militarului francez se majoreaza cu 10% pentru cei care au crescut trei copii, la care se mai adauga înca 5% pentru fiecare copil în plus.  În armata portugheza,valoarea reala a pensiei poate fi mai mare decât salariul dinaintea pensionarii, deoarece nu se mai aplica impozite;
- la data iesirii la pensie, militarii profesionisti primesc ca sprijin o suma substantiala fixa de bani (Israel - 100.000 USD) sau echivalenta unui anumit numar de solde lunare, pâna la 36 (Franta,Marea Britanie, Turcia, Egipt);
- În Austria, primesc anticipat si o suma egala cu 70 de pensii lunar.
 Ratiunea tuturor acestor ajutoare este, în principal, de a facilita integrarea în societatea civila, o eventuala reîntoarcere la locurile natale sau cumpararea unei locuinte pentru a o elibera în timp rezonabil pe aceea de serviciu;
- în toate tarile, pensiile militare se actualizeaza imediat cu indexarea salariilor militarilor activi, precum si periodic,  în raport cu valoarea inflatiei;
- în general, pensia militara se poate cumula cu un salariu în domeniul bugetar (în SUA - integral, în Portugalia - salariul se diminueaza cu o treime, iar în Coreea de Sud, cu 50%).
PENSIA MILITARA MEDIE  IN UNELE STATE NATO
Pensionarul militar român are o pensie medie de  400 de euro.
În Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia medie este dublă – 800 de euro.  Pentru toate celelalte ţări din NATO, pensia medie este 3.200 de euro.  Peste 72% dintre pensiile militarilor români sunt sub plafonul de 2.000 de lei.  









  surse: SEMPER FIDELIS,  şi generalului de brigadă (r.) Niculae Mircovici.

48 de comentarii:

  1. TOP GUN
    Vic,
    Eu zic sa schimbam tara cu comandantul ei cu tot !!!!!!Sa-l ducem la gradina zoologica, sau la circ,sa faca niste tumbe de incalzire!!!!!!
    O ZI EXCEPTIONALA SI ,SA FITI IUBITI!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, TOP GUN! Nu ţara trebuie schimbată, ci "timonierul" matroz. Să-l trimitem să se ducă, acolo de unde a venit. La "Marea Moartă"!

      Ștergere
    2. BRAVO TE SUSȚIN SI EU.

      Ștergere
    3. uitati-va la directorii de penitenciate pensii nesimtite: 9000-10000 lei, si asta doar pentru ca si-au tras singuri in 6 luni de zile sporul de 50 % misiuni de exceptie

      Ștergere
    4. uitati-va la directorii de penitenciate pensii nesimtite: 9000-10000 lei, si asta doar pentru ca si-au tras singuri in 6 luni de zile sporul de 50 % misiuni de exceptie

      Ștergere
    5. E prea tarziu pentru noi...poate , generatia utmatoare..poate..

      Ștergere
    6. Aportat la salariul minim din țările respective, cam cât ar însemna toate astea?

      Ștergere
    7. Intradevar pentru noi pre tarziu dar cred ca nu sunt sanse sa-si revina.Privind in urma toti dar toti si-au batut joc de cantractul pe care l-au semnat cu armata.

      Ștergere
  2. Victoras, nu despre asta e vorba. Sincer, problema e pusa gresit. Nu putem compara salariile sau pensiile romanilor cu cele ale strainilor, atata vreme cat la noi economia nu mwerge. economia, productia... asta e durerea. nU SE FACE NIMIC PE LINIA ASTA, TOATA ECONOMIA TARII INSEAMNA BUTICURI, RESTAURANTE, SUPERMARKETURI.. ASTA CRED GUVERNANTII CA NE TREBUIE NOUA, PENTRU CA DE PE URMA LOR ISI IAU IMPOZITELE SI TVA-ul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să trăieşti, Marine! Perfect de acord cu tine. Dar, dacă nu s-ar fi furat atât, atunci şi acum, ca-n codru, poate aveam şi noi de pensii, de salarii. Cineva trebuie să dea socoteală mai devreme, sau mai târziu. Şmecheria comisioanelor ne-a adus aici. Cred că ne-am îngrozi dacă am putea afla cine şi ce comision a luat de pe urma tuturor contractelor derulate în aceşti 22 de ani. Eu apreciez că suma acestor comisioane depăşeşte 20 miliarde euro, adică cel puţin un miliard pe an.
      Cu banii ăştia în investiţii, şi nu prin bănci private, în conturi personale din Elveţia sau mai ştiu eu de unde, am fi avut acum o ţară normală. Asta e!

      Ștergere
    2. daca comisioanele su fost 20 de miliarde de euro va imaginati ca ele s-au luat pt valori de cel putin 200 miliarde de euro...

      Ștergere
    3. Adevărat! Iar banii aceştia ar trebui recuperaţi.

      Ștergere
    4. Pina, una sau alta, ni se fura codrul cu totu.Stiti la ce ma refer..

      Ștergere
  3. Una din două: Ori îi aducem pe specialiştii din celelalte ţări membre NATO, să ne calculeze şi nouă pensiile, ori apelăm la "specialiştii" noştri, cum ar fi Roberta Anastase, de exemplu.
    S-auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Iliuţă! Roberta nu! Că în loc de 400, ar "calcula" o medie 1000 de euro, şi iar le-ar "cataloga" Boc, ca fiind nesimţite. Aşa că, eu zic să-i rugăm pe turci să ne ajute. Şi cum o fi la ei, să fie şi la noi! De pensia militară e vorba.

      Ștergere
    2. Adevar Iliuta sigur veti si vom avea pensiile triplate

      Ștergere
  4. TOP GUN
    VIC,
    Are dreptate Biliuta,s-o chemam degraba pe Roberta sa faca ea 'calculelele',ii dam sa dezlege si rebus asa de incalzire ,ca-i mare specialista si unde mai pui ca-i si .....BLONDA!!!!!!Au fetele astea un fler si-o intuitie,zau asa!!!!!!!!!!!!!!
    SA FIM IUBITI SI SA SPERAM CA O SA IASA SOARELE SI PE STRADA NOASTRA!!!!!!
    P.P.S. Vic,daca avem noroc ne intalnim la lansarea cartii lui Biliuta,promit ca vin ,promit ca-i cumpar si cartea ,doar sa o am cu autograf!!!!!!!!!Sunt fanul Pestisorului!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua!Atit timp cit natiunea romana (in intregul ei)nu va renunta la elementele incitatoare,destabilizatoare,la ura,la dusmanie,invidie,nu se va putea construi nimic durabil.Astazi stau toti cu mina intinsa ...la cite ceva,pentru ca asa au fost obisnuiti(sa primeasca ceva ,indiferent ce..., numai sa fie "pe degeaba" in schimbul votului)urmarindu-i pe cei care in activitatea lor au sacrificat totul(familie,viata personala,etc).Pina nu se pun bazele unei administrari corecte si fiecare sa primesca.... nu in functie de necesitati ,ci in functie de cit ai contribuit la bunul mers al societatii, nu vom putea merge inainte!Daca fiecare in dreptul lui nu isi administreaza corect viata si nu se apuca sa faca ceva, sa aiba din ce trai...va fi nu greu, ci foarte greu.Nimeni,nici macar o administratie nemteasca ,nu ne va putea scapa de acest"blesteme" sa disparem ca natie!Vom fi imprastiati prin lume,aici venind cum deja, au si inceput sa vina la pamintul nostru...strainii!Sa auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sărut mâna, MEG!Problema e ca ura, duşmănia, invidia şi mai toate tarele invocate de tine, sunt întreţinute şi amplificate de către cei care şi-au asumat conducerea politică a ţării. Într-o democraţie autentică, nimic nu se poate face în afara sferei politice care ar trebui să reflecte corect raporturile dintre putere şi opoziţie. Numai că la noi, ca la nimeni! Expresia "Vox populi,vox Dei" n-are nicio relevanţă acum, când o aşa zisă majoritate este, în fapt, minoritate şi în loc să cheme poporul imediat la urne, se agaţă disperată de putere.
      Soluţia, prin urmare, este votul anticipat. "Mâna întinsă" nu e o caracteristică a noastră, a românilor. Şi nici lenea. De ce, românii care muncesc în străinătate nu se plâng? Ca să "faci ceva", în ţara asta, trebuie să ai locuri de muncă. Ai auzit tu că se plânge cineva în România, de faptul că nu are "mâna de lucru"? Eu nu!

      Ștergere
    2. Ok.ai perfecta dreptate!Dar stii chestia aia cu"Pestele de la cap,se impute!"Anticipatele ar rezolva problema...., numai in situatia in care ar fi votul obligatoriu.Alegerile sa fie organizate de un guvern neutru.Daca tot astia organizeaza alegerile.....,din start vor fi fraudate!:)) O zi senina,fara ger naprasnic!

      Ștergere
    3. Cel mai tare îmi este teamă de fraudarea alegerilor. Cu mita electorală, pot cîştiga cel mult 5 procente dar, cu şmecheriile cu urne ambulante şi turism electoral pot fura şi 10 procente. Au experienţă de la prezidenţiale, şi europarlamentare. Când voi vedea un singur om arestat pentru vot multiplu, dintre cei peste 4000 identificaţi, atunci aş putea avea o oarecare impresie că vor fura mai cu "jenă". până atunci, nu!

      Ștergere
    4. f bune comentariii .... dar nu e suficient sa comentam .... fapte

      Ștergere
    5. Pentru MEG55, e frumos principiul contributivitatii atâta timp cât angajatorul ți-a plătit dările corect, grupa de munca, si alte dari aferente, pentru ca dacă nu a făcut acest lucru, angajatul se va lupta cu morile de vânt, pe angajator nu-l trage nimeni la răspundere, eventual și-a închis firma respectiva si a deschis alta. Deci nu sta nimeni cu mana întinsă, sunt niște drepturi câștigate, valabile în toată lumea, numai la noi nu. Ca sa nu mai vorbim de furatul cu acte în regula, angajări la negru, contracte dubioase cu statul. Deci, dacă toată lumea ar fi fost corecta ar fi fost bun si principiul contributivitatii.

      Ștergere
  6. TOP GUN mi se pare mie, sau eşti un pic, misogin?
    Ştii tu ceva de vreo "lansare" a lui Iliuţă, despre care eu nu ştiu? Ultima oară a zis că e în tratative. Nu cred să-mi fi scăpat anunţul unui asemenea eveniment! Sau mi-a scăpat?

    RăspundețiȘtergere
  7. TOP GUN
    Vic,
    Nu sunt misogin,doar ca-mi plac 'blondele',asta-i specialitatea mea!!!!!!!si daca mai sunt si destepte si fac 'diferenta' ca si nutisor intre republica si monarhie ca intre Hermes si Vuitton,cred ca nu mai e cazul, atunci bravo lor!!!!!Mai Vic,sa nu-l trimitem pe 'timonierul matroz',tocmai la MAREA MOARTA,ca asta stie sa inoate si ne pomenim cu el inapoi, scapa doar daca se intalneste cu vreo Circe,sau nu-l papa piranhia,rechinul , sau vreun monstru marin !!!!!!Sa-i facem de petrecanie,ca sa fim siguri ca nu mai apare in format viu,sa nu mai recidiveze niciodata!!!!!!
    Inca nu ti-a 'scapat',iti testam si eu vigilenta,tratativele astea sunt ca si finalizate,are un farmec deosebit Pestisorul,asa ca nu se poate sa nu reuseasca !!!!!!Eu mizez pe faptul ca bate palma cu sponsorul!!!!!!De-abia astept sa-i vad reactia...............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????
    SA FITI IUBITI!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. TOP GUN@ N-ai observat ghilimelele de la Marea Moartă?
      Cred că am spus totul. Cât despre Iliuţă, s-auzim numai de bine, şi să ne trimită câte-o invitaţie!

      Ștergere
  8. Mai intii si la-nceput ...
    Va propun ca "multumirile" adresate celor doua "surse" sa se refere strict la statutul lor de "surse" ... Asta ... doarece actiunile lor ulterioare au fost in total acord cu cei care ne-au declarat ca fiind "pensionari cu pensii nesimtite" ... precum si cu modul de finalizare a "des-nesimtizarii" pensiilor foastilor militari .
    Mai de-al doilea ...
    Vad ca toata lumea (comentatoare pe-aici) a vorbit numai despre cuantumul pensiilor militarilor din alte tari ... culminind cu lacrimile Neacsului (catre fiul sau Teodosie) , cum ca "tarisoara" nu poate da mai mult ...
    Eu cred ca esenta este SISTEMUL DE STABILIRE a pensiilor pentru fostii militari din tarile prezentate ... sistem care genereaza
    pensii proportionale cu soldele militarilor activi ... deci conform "puterilor fiecarei tarisoarei" ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim@ Eu ştiu că Mircovici s-a abţinut de la vot iar, ulterior, a încercat să susţină o iniţiativă legislativă reparatorie, pentru pensionarii militari care pierd în urma revizuirii.
      Din păcate nu mai sunt la curent cu valoarea soldelor militarilor activi dar, În principiu, sunt de acord cu ceea ce susţii în ultima frază a comentariului.

      Ștergere
  9. Citeam pe undeva ca "singurul roman cu onoare" s-a dovedit a fi un palestinian ...(este drept ca ... pentru scurt timp) ...
    Mircovici "s-a abtinut de la vot" ... dar de ce nu a votat "contra" ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi Mircovici s-a dovedit a fi "cel mai român dintre bulgari"!
      Dar, de la ceilalţi militari din Parlament, români neaoşi, aş fi avut mai multe pretenţii.

      Ștergere
  10. Parafrazind-Daca Economie nu e nimic nu e,putem sa vedem cu ochii nostri de ce nu sunt bani.In mod deliberat s-a distrus totul.In Germania se respecta in egala masura munca civilului, oricare ar fi ea cu munca oamenilor in uniforma.Asa este si normal pentru ca nici o meserie nu este mai cu mot decit alta.Toate meseriile se invata si cu timpul devin rutina.Asa ca lozinca falsa: meseria mea este deosebita, este o mare minciuna si o mare pacaleala pe cre o inghitim pentru ca suntem prea naivi,ca sa fiu elegant.In ce priveste inechitatea imensa care se face cu virstele de pensionare aproape ca sfideaza orice bruma de omenie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am in postarile acestui blog atatea argumente care pot sustine de ce cariera armelor este una deosebita, si de ce militarii activi trebuie trecuti in rezerva mai devreme decat varsta de pensionare a unui civil, incat nu mai este cazul sa mai aduc altele. Este stiut ca militarii si politistii au printre cele mai periculoase meserii din lume.

      Ștergere
    2. Daca nu suntem compatibili cu NATO, de ce nu iesim din aliantă?

      Ștergere
    3. Militarii si politistii nu au meserii. Meserii au croitorii, cizmarii, tamplarii, inginerii, medicii etc. Militarii au ocupatii . Hai sa comparam si pensiile celor care chiar produc plus-valoare si dupa aia sa comentam. In rest sa avem un an mai bun ca toti anii de dupa...

      Ștergere
    4. Seneca, bun venit pe aici!
      nu stiu ce să-ţi raspund. Eu n-am afirmat niciodată că nu suntem compatibili cu NATO. Doar din punct de vedere al salarizării şi al pensiilor nu suntem compatibili, în rest, căt timp Rusia va sta "în coasta" noastră, apartenenţa la NATO ne este indispensabilă.
      LA MULŢI ANI!

      Ștergere
  11. D/le Neacsu,o fi tara plina de buticuri,iar economia la pamant ! dar de ce politicienii au atatea beneficii?de pe urma buticurilor?de ce n/om fi si noi aproape de ei,din punct de vedere a veniturilor?....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect! Desi au trecut 4 ani de la publicare, problemele discrepanţei dintre pensiile militare rămân nerezolvate.
      Si nu numai despre pensii s-ar putea vorbi aici. Salariile militarilor activi sunt la fel de mici.Pentru parlamentari s-a putut rezolva "problema" imediat. Ce să le faci? Cine împarte, parte-şi face!

      Ștergere
  12. Aveti dreptate,dar cred in acelasi timp ca sa dorit ,si nu de romani sau bazat pe lacomia lor in schimb , ca sa distruga armata romana. Si acum uitati va si cine a dorit sa faca asta . Cine a vrut asta acum ne vinde arme,ne pun baze in tara,nu le convine ca nu putem sale tinem piept rusilor. Astia sunt americanii si occidentalii cumva?

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu există comparație.
    Mă așteptam să faceți o analiză între cuantumul pensiilor militare și soldele de mizerie ale militarilor rămași în sistem, care duc prin cumul de funcții și atribuțiile celor pensionați. Cum este posibil ca statul să plătească 7600 lei unui pensionar militar de la vârsta de 48 de ani, care nu are nicio obligație militară?

    RăspundețiȘtergere
  14. Spunea cineva ca tara nu are bani Pai cum sa fie daca tata esye plina de transnationae care i-si transfera profitul fff mare in tartle de origine si declara fiscului roman ca au mers cu pierderi si nu platesc nimic statului roman SINTEM O COLONIE SI ATIT

    RăspundețiȘtergere
  15. La militari constat o anomalie in felul cum sunt platiti.
    MINERUL care nu intra in subteran nu are sporuri si ia un salar mic.
    MECANICUL DE LOCOMOTIVA primeste sporuri cat merge locomotva, dar ar castiga mult mai putin daca ar sta in depou si ar sterge locomotiva de praf.
    MILITARII care nu au fost macar o ora la razboi cat castiga ?

    RăspundețiȘtergere
  16. Am onoarea să vă salut,dragilor care intrati pe această pagină. Am publicat comentariile de bun simț, iar pe cele care depăseau limitele, le-am șters. Sunt păreri împărțite despre pensiile „nesimțite”. Nu uitați însă, că această postare a fost publicată acum mai bine de cinci ani. Dacă timpul mi-ar permite, aș mai actualiza datele după noile statistici. Din păcate, timpul meu a devenit atăt de limitat, încăt abia mai postez căte ceva, de pe telefon, pe facebook. Îmi cer scuze pentru că nu pot răspunde punctual fiecărui comentator de aici. Să fiți iubiți, și să auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  17. Interesant și bine documentat articol, chiar daca summele sunt la nivelul anului 2012! Multa lumme face confuzia intre pensiile militare si pensiile asa zis speciale, ale parlamentarilor, mmagistratilor, diplomaților etc. Nu știu cum am putea să educam populația pentru a nu mai face această confuzie.

    RăspundețiȘtergere
  18. Fondul pensiilor speciale al militarilor se ridică la 5,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o pensie specială militară medie de 3.226 lei pe lună.

    Fondul pensiilor speciale al civililor se ridică la 588 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o pensie specială civilă medie de 6.438 lei pe lună.

    Așadar, pensia specială medie civilă este de două ori mai mare decât pensia specială medie militară și de 7 ori mai mare decât pensia medie din sistemul de asigurări sociale de stat.
    154.052 militari cu pensii speciale

    pana la urma e vorba de inechitatea intre oamenii si profesiile din Romania, cei speciali fata de ceilalti nu de inechitatea unei clase fata de Germania sau alta tara. Totodata daca facem revolutie pentru pensiile militarilor eu zic sa vedem de cate ori e pensia medie din acele tari mai mare decat cea a celor din industria din Romania ... si sa ne luptam si pentru ei nu numai pentru cei cu pensii speciale :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Logică greșită! Dacă tot vreți un calcul echitabil, faceți raportarea la contribuție între omologi militar-civil și o să vă iasă cam INVERS raportul... ;)

      Ștergere
    2. Pensiile militare de serviciu, de invaliditate şi de urmaș, care nu sunt pensii speciale, sunt acordate către circa 150.000 de persoane ( 76.000 MapN, 60.000 Interne, 14.000 servicii). Acestea nu fac parte din sistemul public de pensii ci sunt plătite din bugetele ministerelor de resort şi degrevează astfel sistemul public de pensii.
      Pensionarii militari au o pensie medie de 2800 lei, după o carieră în care le-au fost îngrădite drepturile şi libertăţile de care au beneficiat ceilalţi cetăţeni (Secțiunea a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare)
      Toate partidele politice importante, în functie de nevoia si de momentul prielnic de a capitaliza simpatie electorală, încurajează campanii mediatice de hărţuire a PENSIONARILOR MILITARI CU OBLIGAŢII MILITARE ÎN CAZ DE MOBILIZARE/RAZBOI, bazându-se pe ,,setea de sânge’’ a populaţiei învrăjbite. Cadrele militare active care ies la pensie, pensionarii militari, ÎNDEPLINESC SERVICIUL MILITAR ÎN REZERVĂ, sub incidenţa Jurământului Militar depus, fiind rezerviști operaţionali cuprinși în planurile de mobilizare ale unităților din Sistemul Naţional de Apărare. Astfel beneficiază de pensie de serviciu sau altfel spus, ,,solde de rezervist’’.
      Prin campanii mediatice regulate, pensiile militare ale rezerviştilor operaţionali, sunt transformate incorect în "pensii speciale", sau, pentru incitarea mulțimii, în "pensii nesimțite".
      Militarii sunt extrem de toleranți și doresc la fel ca orice om normal, egalitate în drepturi! Dar nu egalitate doar la pensii, ci în toate! Și în primul rând, în privința celor 15 categorii de drepturi fundamentale și constituționale, călcate în picioare în România de diverși ciumpalaci și isterice care blamează pensiile militare!

      Nu cumva să nu mai vrem noi pensii militare, acordându-ne singuri în schimb, drepturi fundamentale și constituționale, egale cu ale voastre!"

      Ștergere
  19. Toate partidele politice importante, în functie de nevoia si de momentul prielnic de a capitaliza simpatie electorală, încurajează campanii mediatice de hărţuire a PENSIONARILOR MILITARI CU OBLIGAŢII MILITARE ÎN CAZ DE MOBILIZARE/RAZBOI, bazându-se pe ,,setea de sânge’’ a populaţiei învrăjbite. Cadrele militare active care ies la pensie, pensionarii militari, ÎNDEPLINESC SERVICIUL MILITAR ÎN REZERVĂ, sub incidenţa Jurământului Militar depus, fiind rezerviști operaţionali cuprinși în planurile de mobilizare ale unităților din Sistemul Naţional de Apărare. Astfel beneficiază de pensie de serviciu sau altfel spus, ,,solde de rezervist’’.
    Prin campanii mediatice regulate, pensiile militare ale rezerviştilor operaţionali, sunt transformate incorect în "pensii speciale", sau, pentru incitarea mulțimii, în "pensii nesimțite".
    Pensiile militare de stat nu trebuie confundate cu cele 8615 pensii(conform documentelor oficiale de la Curtea de Conturi) pentru diplomați, magistrați, grefieri, personal aeronautic, auditori şi funcţionarii publici parlamentari (indemnizaţii suplimentare la pensii).
    Pensiile militare de serviciu, de invaliditate şi de urmaș, care nu sunt pensii speciale, sunt acordate către circa 150.000 de persoane ( 76.000 MapN, 60.000 Interne, 14.000 servicii). Acestea nu fac parte din sistemul public de pensii ci sunt plătite din bugetele ministerelor de resort şi degrevează astfel sistemul public de pensii.
    Pensionarii militari au o pensie medie de 2800 lei, după o carieră în care le-au fost îngrădite drepturile şi libertăţile de care au beneficiat ceilalţi cetăţeni (Secțiunea a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare)
    STOP UMILIRII MILITARILOR ACTIVI ŞI ÎN REZERVĂ/RETRAGERE DIN SISTEMUL NAŢIONAL DE APĂRARE!

    RăspundețiȘtergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: