Pagini

marți, 11 octombrie 2011

DIN CICLUL "SA FITI SANATOSI!":5 superalimente care previn cancerul

Pana se va hotari juriul, in privinta premiilor statutare, (de la statuie) hai sa va mai dau o portie de sanatate virtuala.

Incă un doctor confirmă faptul că lupta impotriva cancerului incepe din farfurie. După ce neurologul american David Servan-Schreiber a publicat o carte in care a descris modul in care s-a vindecat de cancer bând ceai verde şi mâncand peşte gras, usturoi şi roşii, doctorul canadian Richard Béliveau, de la Universitatea din Quebec, şeful catedrei de prevenire şi tratament al acestei boli şi autorul lucrării "Foods to Fight Cancer" ( Alimente în luptă cu cancerul), vorbeşte despre existenţa unor superalimente care pot preveni teribila maladie.
1. Broccoli


Conform dr. Béliveau, toate legumele crucifere (conopida, varza) au proprietăţi anticancerigene, însă broccoli e cel mai eficent, deoarece conţine o cantitate mare de sulforafan. Aceasta e o substanţă care activează enzimele din sistemul imunitar, atacă celulele canceroase şi, totodată, ajută organismul să elimine compuşii chimici cu potenţial cancerigen.
Previne cancerul: de sân, de ficat, de plămâni, de prostată, de piele, de stomac, de vezică urinară.
Sfatul medicului: adaugă broccoli în salate, în omleta de la micul dejun şi chiar în toppingul de pizza, numai consumă-l cât mai des!
2. Mure

Toate fructele de pădure conţin fitonutrienţi care combat cancerul, însă murele au cea mai mare concentraţie de antocianine, deci sunt cele mai indicate pentru prevenirea şi tratamentul acestei maladii. Antocianinele încetinesc dezvoltarea celulelor canceroase şi apariţia unor noi vase de sânge, cu ajutorul cărora aceste celule s-ar putea hrăni.
Previn cancerul: bucal, de colon, de esofag, de piele.
Sfatul medicului: consumă zilnic o jumătate de cană de fructe de pădure. Ideal ar fi să mănânci mure, dar şi celelalte - zmeură, fragi, afine - sunt eficiente.




3. Nuci
Nucile sunt benefice în lupta impotriva cancerului, deoarece conţin fitosteroli. S-a demonstrat că aceşti compuşi vegetali (similari cu colesterolul din produsele animale) blochează receptorii de estrogen din celulele canceroase localizate la nivelul sânului, încetinind înmulţirea lor.
Previn cancerul: de sân, de prostată.
Sfatul medicului: mănâncă zilnic 30 de grame de nuci.






4. Usturoi
Fitochimicalele din usturoi împiedică apariţia nitrozaminelor, agenţi cancerigeni puternici, care se formează în stomac sau în tubul digestiv când mâncăm alimente ce conţin nitraţi (aditivi alimentari folosiţi la conservarea mezelurilor şi brânzeturilor).
Previn cancerul: de sân, de colon, de esofag, de stomac.
Sfatul medicului: pune usturoi zdrobit (prin zdrobire se eliberează enzime benefice) în salate sau în sosuri, când găteşti.




5. Roşii
Tomatele sunt cea mai bună sursă de licopen, un fitonutrient din familia carotenoidelor, care are rol antioxidant. Mai multe studii efectuate de cercetători din întreaga lume au arătat că licopenul reduce riscul de cancer, iar odată instalată această afecţiune, ajută la stoparea înmulţirii celulelor cancerigene.
Previn cancerul: de endometru (ţesutul care căptuşeşte uterul), de plămâni, de prostată, de stomac.
Sfatul medicului: consumă roşiile gătite, nu proaspete, pentru că prin încălzire creşte cantitatea de licopen pe care organismul o poate absorbi.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi , preşedintele Institutului de Cercetări Alimentare din România, împărtăşeşte convigerile medicului canadian.
"Am colaborat de nenumărate ori cu specialiştii în nutriţie din Montreal , Canada . Cercetările efectuate acolo sunt serioase, iar alimentele anticancer enumerate de dr. Béliveau sunt extrem de sănătoase. Vegetalele selectate sunt miraculoase şi le-am inclus şi eu în cele două volume ale lucrării mele ", ne-a declarat prof. Mencinicopschi.
Pofta buna, si sanatate maxima!

6 comentarii:

  1. Or fi având superalimentele astea nu ştiu ce efecte miraculoase, dar mie chiar îmi super... plac.
    S-auzim de alte sfaturi... de bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Iliuta! Deduc, din ce spui, ca esti sanatos "tun". Doamne ajuta!
    PS Vezi ce faci cu jurizarea, ca asteapta lumea rezultatele concursului "MAO SUSANELE".

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă tot a venit vorba (și) despre nuci- se spune că, dacă într-un an recolta este mare, ca în această toamnă, de exemplu, va urma o iarnă grea..

    RăspundețiȘtergere
  4. Gina@ Sarut mana! La saracia din tara, o iarna grea ne mai trebuie. Vor fi nenumarate "iesiri din sistem", spre bucuria astora de ne guverneaza, ca nu stiu de unde sa mai scoata bani de pensii.

    RăspundețiȘtergere
  5. interesant articol! totul ne este la îndemâna, sa stim doar folosi... Sanatatea este cea mai de pret!
    O duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Carmen, sarut mana! Din cate inteleg ti-a priit Parisul. De acord cu tine: sanatatea, inainte de toate!. De aceea m-am "specializat" pe postari cu un astfel de continut. Cel putin deocamdata.
    Zile frumoase si tie!

    RăspundețiȘtergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: