Pagini

luni, 21 mai 2012

LA MULŢI ANI!

LA MULŢI ANI, soţiei mele, soacrei, rudelor prietenilor şi cunoscuţilor mei precum şi  celor aproape 10 procente dintre români care îşi sărbătoresc onomastica astăzi, 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

  Elena,  Ileana, Lenuţa,  Constanţa, Constantina,  Leana şi Nuţi, Constantin, Costel,  Costică, Costin, Costinel,  Costi şi  Costeluş, SĂ TRĂIŢI CU NUMELE!

Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena

Sfantul Constantin a fost fiul imparatului Constantius Chlorus si al Elenei. S-a nascut la 27 februarie 272, in cetatea Naissus (astazi, Nis, in Serbia). Dupa moartea tatalui sau din 304, a fost proclamat imparat. Intra in conflict cu Maxentiu, fiul imparatului Maximian, pentru ca acesta dorea sa ocupe functia pe care el o detinea.
In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, in vis, i se descoperea Hristos si-l indeamna sa puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va iesi biruitor din lupta.
In anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea crestinilor si astfel, crestinismul devine religie permisa in imperiu. Religia crestina va deveni religie de stat, in vremea imparatului Teodosie cel Mare (379-395).
În vremea imparatului Constantin s-a tinut primul Sinod Ecumenic, la Niceea in anul 325, unde a fost inlaturata erezia lui Arie si s-au alcatuit primele articole din Crez.
Imparatul Constantin a murit in anul 337, la zece ani de la trecerea la cele vesnice a mamei sale.
Imparateasa Elena, mama sfantului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.
Tot astazi, este pomenit Sfantul Mucenic Pahomie.

4 comentarii:

 1. SALVE paraDIGITALE,
  La mulți ani ! să intrați vă rog, să vedeți și pe blogul meu un POEM CU PETALE ALBE ... dedicat inclusiv doamnei SOACRE!
  Dar aici parcă-i mai captivantă navigarea ... surprizele se țin lanț ... E foarte "constructivă" informația că Împărăteasa a fost zidar !! Se vede deja efectul apropierii ... la 300 metri a Bibliotecii Nașionale ...
  STOPS

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut, STOPS! Sper că a fost doar o tastă apăsată buclucaş.
   La "Naşionale" mă refer. După cum ai observat, nu public mesajele anonime. Am să trec să-ţi văd poemul. Şi dacă te gândeşti să mergi pe la Biblioteca Naţională dă-mi un semn, să ne întâlnim la o bere, aşa cum o mai făceam acum vreo 20 de ani, prin Tei, la "Rebus TIM".

   Ștergere
 2. Ica sa-ti traiasca sarbatoritele si tu alaturi de ele! La Multi Ani!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să trăieşti, Dane! Îţi mulţumesc frumos pentru urare. La fel îţi doresc şi ţie! În plus, vreme frumoasă să se coacă bine strugurii, şi să iasă vinul mai dulce.
   S-auzim numai d bine!

   Ștergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: