Pagini

vineri, 2 august 2013

DE LA VALEA DOAMNEI, LA VALEA OLTULUI


Vedere de pe catamaran
Un fericit eveniment petrecut pe meleagurile natale, m-a determinat să adaug vacanţei iniţiale de la Eforie Nord, câteva zile pe care le planificasem la o pensiune de pe Valea Doamnei, undeva în judeţul Argeş, între Corbi şi Nucşoara. Numai că socoteala din târg nu s-a potrivit nici de data asta cu cea de acasă, aşa că, ne-am schimbat opţiunile iniţiale, am anulat rezervările şi am solicitat o cameră la hotelul Căciulata, din staţiunea cu acelaşi nume de pe Valea Oltului.   Şi de această dată zeiţa Fortuna a fost de partea noastră, pentru că ni s-a rezervat o cameră aşa cum am dorit, adică la un etaj superior, cu vederea spre râul Olt şi masivul Cozia. Motivul principal pentru care am ales Căciulata, a fost determinat de existenţa în imediata apropiere a hotelului, a unor piscine cu apă termală cu proprietăţi terapeutice, într-un ştrand de incintă, piscine în care am înotat în voie, însumat, cam 5000 de metri în 4 zile. Pentru cei care au nevoie într-adevăr de cură, aceste piscine sunt amenajate la standarde germane, apa conţine sulf, magneziu, clor brom, sodiu şi alte substanţe minerale şi este recomandată în anumite afecţiuni, dar şi contraindicată în altele. Aşa că dacă doriţi un tratament anume ar fi bine să vă informaţi în prealabil. Pentru cei care citesc aici redau din ce am citit despre indicaţiile terapeutice
                                                           CALITATILE APEI TERMALE
Hotel Oltul

 • temperatura apei,  37 0C
  • PH-ul apei,  7
 • salinitate,  13.1
 INDICATII TERAPEUTICE APA TERMALA :
1. Afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, lombară şi dorsală, artroză, poliartroză), afecţiuni degenerative articulare ale omului vârstnic;
2. Afecţiuni reumatismale inflamatorii (stări alergice articulare după reumatism articular acut sau dupa infecţii de focar);
3. Afecţiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală);
4. Afecţiuni posttraumatice (după entorse, luxaţii şi fracturi);
5. Afecţiuni neurologice periferice (pareză, sechele ale poliomielitei, nevralgii, nevrite, sciatalgii).
Din câte am reţinut la contraindicaţii, era vorba despre anumite boli de piele, chist ovarian şi hemoroizi.
FACTORII NATURALI DE CURA sunt reprezentati de APELE MINERALE sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene FOLOSITE IN TRATAREA UNOR AFECTIUNI ale tubului digestiv (gastrite cronice, colite cronice); afectiuni hepatobiliare; afectiuni renale şi ale cailor urinare; afectiuni metabolice şi de nutritie (diabet zaharat, obezitate); afectiuni reumatismale inflamatorii (artroze); afectiuni neurologice periferice; afectiuni respiratorii, afectiuni asociate (ginecologice, dermatologice, cardiovasculare, astenie, boli profesionale).

Piscina nr. 2
Piscina nr. 1



Piscina nr 3, acoperita




Piscinele sunt dotate cu instalaţii de hidromasaj, cam 300 de duze, din câte am apreciat eu, fiecare având o  anumită presiune, în funcţie de  afecţiunile pe care le poate trata.
Şi dacă tot vă veţi gândi să mergeţi aici, nu uitaţi că din acest an, pe râul Olt, contra sumei de 20 de lei, vă puteţi plimba cu un catamaran timp de 50 de minute, pe ruta Căciulata - Călimăneşt – Căciulata – Cozia – Căciulata. Am fost, şi vă asigur că merită văzut peisajul  şi din această perspectivă. Nu uitaţi de Mânăstirea Cozia, aflată la nici un km, nord, sau de traseul de cură balneară, cam 4 km, care porneşte din spatele hotelului Traian, şi ajunge la Călimăneşti, printr-o minunată alee amenajată în pădurea cu acelaşi nume, si care  străjuieşte şoseaua de pe malul drept al Oltului.
Iar dacă aveţi timp destul, mergeţi în Parcul Naţional de  pe muntele Cozia, cel pe care dacii  îl considerau sacru şi îl numeau Kogaionon, sau vizitaţi castrul roman Arutela, pe malul stâng al Oltului, la cca 1000 m în amonte de mânăstirea Cozia.

Hotel Caciulata










Mai puteţi vizita  Schitul Ostrov ctitorie a lui Neagoe Basarab, considerat a fi PRIMA mânăstire de maici din Țara Românească, Mnăstirea Turnu, una dintre  mânăstirile izolate din Vâlcea dar care beneficiază de un peisaj înconjurător spectaculos, Stănișoara,  o mânăstire a flată la aproximativ 6 kilometri nord-vest de Călimănești-Căciulata undeva în masivul Cozia, Schitul Sf. Ioan un locaș de cult cunoscut și sub denumirile "Biserica de sub stâncă" și "Cozia 2", Biblioteca Orășenească A. E. Baconschi o clădire monument istoric înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România sau Cascada Lotrișor,  o spectaculoasă cădere de ape aflată la numai 6 kilometri nord de Călimănești-Căciulata.
Mă mir tare mult de faptul că nu am văzut turişti străini în zonă. Faţă de Mirage, unde erau destui, aici doar câteva maşini cu număr de Bulgaria lăsau să se înţeleagă că ar putea fi câţiva cetăţeni din sudul Dunării. Prea puţini, aproape deloc,  faţă de potenţialul uriaş al zonei. Mă încumet la o prognoză: în 10 ani, dacă se vor face nişte investiţii acceptabile, în jur de 500 de milioane de euro, şi o promovare pe măsură,  în spaţiul respectiv nu prea vom mai avea loc datorită??!! turiştilor străini.  Aş zice că e mai bine datorită, şi nu din cauza. Doamne ajută!
Totuşi, dacă aveţi probleme cu somnul, în sensul că nu suportaţi zgomotul produs de trenuri ori de autocamioane, ar fi mai bine să optaţi pentru o cameră cu vederea spre vest şi să dormiţi cu geamurile închise. 
Să aveţi un sejur cât mai plăcut!
Manastirea Cozia vazuta de pe raul Olt


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: