23 de funcţii ale cuptorului cu microunde, despre care multe dintre domniile lor nu cred ca stiau
Cuptorul cu microunde poate fi folosit nu numai la încălzirea
măncării. Bucatarii şi pasionaţii gătitului au experimentat numeroase
posibilităţi de folosire ale acestuia, multe dintre acestea părându-ni-se nouă,
profanilor, genial.
Tocarea cepei "fără lacrimi"
Dacă vrei să scapi de neplăcerea iritării ochilor atunci când tai
ceapa, iată o soluţie foarte elegantă. Tai cele două capete ale cepelor, după
care le bagi în cuptorul cu microunde pe care îl porneşti la putere maximă
pentru 30 de secunde.
Gustul cepei va rămâne, însă ceapa poate fi tocată fără niciun
pericol pentru ochii tăi.
Topirea margarinei
Ti se pare plictisitor să laşi margarina ore întregi să se topească la
temperatura camerei? În cuptorul cu microunde, la temperatură mare, acelaşi efect
poate fi obţinut într-un minut.
Reîmprospătează aromele condimentelor
Ţi se pare că unele dintre condimentele tale nu mai miros ca
atunci când erau proaspete? Există o soluţie pentru "revigorarea" lor
- introdu-le (într-un recipient sigur) în cuptorul cu microunde şi expune-le 15
secunde la temperatura maximă.
Reîmprospătează chipsurile de cartofi
Chipsurile tale nu mai sunt crocante? Introdu-le în cuptor alături
de câteva şerveţele, care vor absorbi umiditatea eliberată de chipsuri prin
încălzire.
Revitalizarea biscuiţilor
Nu numai chipsurile pot fi împrospătate, ci şi biscuiţii sau
cerealele.
În cazul biscuiţilor, nu mai este nevoie de şerveţele. După o
încălzire de circa 30 de secunde, aceştia vor fi ca atunci când i-aţi cumpărat.
Rehidratarea pâinii
Ai uitat să cumperi pâine proaspătă iar cea de acasă s-a întărit?
Cuptorul cu microunde rezolvă şi această problemă. Înveleşte feliile de pâine
într-un prosop de bucătărie umed şi bagă-le înauntru 10 secunde în cuptor la
puterea maximă. Dacă rezultatul nu este chiar cel scontat, încearcă din nou
pentru alte 10 secunde. Rezultatul: pâinea va fi pufoasă, ca şi cum ar fi fost
produsă recent.
Găteşte sănătos sunca
Ţi-e poftă de sunca dar te sperie gândul că este plina de
grăsime sau că vei stropi aragazul? Cuptorul cu microunde te salvează şi de
data aceasta. Pune feliile de sunca pe o farfurie, între serveţele de hârtie şi
lasă-le în cuptor pentru 3-5 minute. Sunca nu va avea grăsime, absorbită de
şerveţele, iar timpul de gătire este mult mai mic decât la gătirea
tradiţională.
Dezgheţarea sandvişurilor şi a produselor de patiserie
Nu este neobişnuit ca la încălzirea sandvişurilor sau a
produselor de patiserie în cuptorul cu microunde acestea să se umezească. Acest
lucru poate fi evitat foarte uşor, învelind produsele în şerveţele de hârtie.
Prăjirea nucilor
Prăjirea nucilor (alunelor, etc) poate fi făcută mult mai rapid în
cuptorul cu microunde. Puneţi-le pe platoul cuptorului şi incălziţi-le la
puterea maximă în reprize de câte un minut. Pauzele între reprize trebuie să
fie de câte 4-5 minute.
Cum testezi un vas dacă este adecvat pentru cuptorul cu microunde
Plasaţi în recipientul pe care doriţi să-l testaţi o cană cu apă
şi băgaţi-l pentru un minut în cuptor, la puterea maximă. Dacă apa este
fierbinte şi recipientul rece, vasul corespunde. Dacă în schimb recipientul
este fierbinte, este cazul să cumpăraţi altul, acesta nefiind sigur.
Cum să faci rapid o omletă
Poţi face o omletă delicioasă în doar trei minute. Bate ouăle,
împreună cu sare, brânză şi condimentele dorite, într-o cană, pe care o
încălzeşti la puterea maximă pentru 3 minute.
Decristalizarea mierii
Nu îţi place mierea zaharisită? Pune borcanul cu miere, fără
capac, pentru două minute la temperatură mică, după care mierea va reveni la
proprietăţile originale.
Înmoaie lintea şi fasolea
Multe gospodine preferă ca fasolea sau lintea să fie înmuiată înainte
de a se apuca de gătit. În mod normal, acest proces poate dura câteva ore.
Acest lucru se poate face mult mai rapid cu ajutorul cuptorului cu microunde.
Pune boabele într-un recipient, acoperă-le cu apă şi adaugă un
vârf de cuţit de bicarbonat. Încalzeşte vasul pentru 10 minute, după care
lasă-le la răcit pentru 30-40 de minute.
Uscarea plantelor
Uscarea tradiţională a plantelor (pătrunjel, leuştean, plante
medicinale) între ziare este un procedeu consumator de spaţiu şi timp. Uscarea
poate fi făcută mult mai rapid, în
câteva minute, în cuptorul cu microunde.
Plasaţi plantele între serveţele de hârtie, încălziţi cuptorul
pentru 2-4 minute, după care presaţi uşor şerveţelele pentru a absorbi
umiditatea dintre frunze.
Topirea corectă a ciocolatei
Deşi topirea ciocolatei în cuptorul cu microunde este des
întâlnită, vă prezentăm totuşi modalitatea corectă de a face această
operaţie.
Tăiaţi ciocolata în bucăţi mici. Încălziţi vasul pentru 15 secunde
la temperatură medie. Faceţi pauză alte 15 secunde, după care repetaţi
operaţiunile până când ciocolata ajunge la consistenţa dorită.
"Repararea" zahărului caramelizat prea mult
Din cauza aproximării greşite a comportamentului zahărului în
momentul caramelizării, există întotdeauna tendinţa ca acesta să fie
expus prea mult timp temperaturii. Zahărul prea "ars" poate fi
reparat introducând în cuptorul cu microunde, alături de vasul cu zahăr, un
prosop de bucătărie umed. După expunerea la temperatură mare timp de 20-30 de
secunde, zahărul se va înmuia, ajungând la consistenţa dorită.
Gătirea fileurilor de peşte
Există câteva mici secrete: fileurile trebuie să fie foarte bine
uscate, partea dinspre coadă a fileurilor (care este mai subţire) trebuie
suprapusă peste alt fileu, iar scoaterea peştelui din cuptor trebuie făcută
înainte ca acesta să pară gata (pentru că procesul continuă şi după ce este
scos din cuptor şi există riscul ca acesta să fie făcut "prea bine").
Cum facem negrese
Celor cărora le plac negresele le dăm o veste bună - acestea pot
fi făcute şi la cuptorul cu microunde, iar gătirea lor durează sub 2 minute!
Amestecaţi componentele uscate (făină, cacao, zahăr, un praf de
sare, scorţişoară) într-o cană, după care adăugaţi apa, esenţa de vanilie şi un
strop de ulei cu grijă, pentru a nu face cocoloaşe.
Băgaţi la cuptor la temperatură mare până este gata (un minut şi
40 de secunde este timpul recomandat de specialişti).
Cum facem lămâile mai zemoase
Lămâile pot fi stoarse mai uşor şi dau o cantitate mai mare de suc
dacă în prealabil au fost încălzite, întregi, la temperatură mare timp de 10-20
de secunde.
Cum faci ouă ochiuri perfecte
Spargi oul într-un vas special pentru microunde. După ce ai
înţepat gălbenuşul cu o scobitoare, acoperi vasul cu folie alimentară şi îl pui
în cuptor alături de o cană cu apă în care ai pus o linguriţă de oţet.
După 30 de secunde la temperatură mare, oul se întoarce şi se mai
lasă încă 20 de secunde.
Porumb copt
Porumbul copt poate fi "gătit" cu uşurinţă la cuptorul
cu microunde. Taie capătul inferior (cotorul) al ştiuletelui, pe care îl pui
apoi în cuptor. După 30 de secunde la temperatură maximă, porumbul este gata.
Bonus, dacă îl apuci de partea superioară a ştiuletelui şi îl scuturi, boabele
se vor desprinde imediat de pe ştiulete.
Curăţarea usturoiului de coajă
Atunci când usturoiul este foarte uscat, curăţarea căţeilor de
coajă poate fi o operaţie dificilă. Încălzind căţeii la temperatură mare pentru
15 secunde, coaja acestora se înmoaie şi pot fi curăţaţi extrem de uşor.
Descojirea roşiilor
Dacă descojirea roşiilor ţi se pare o operaţiune dificilă, încearcă
şi această metodă iar rezultatul te va surprinde.
Încălzeşte roşiile la temperatură mare timp de 30 de secunde, după
care lasă-le să se răcească. Pe măsură ce se răcesc, vei vedea cum coaja începe
să se desprindă singură.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: