Pagini

vineri, 29 august 2014

Homo inteligentus, stapanul Universului?

Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun
Pamantul, in comparatie cu Mercur, Venus,
 Marte si Pluto Spuneam candva ca cei care se cred "buricul pamantului", vazuti din cer sunt niste nimicuri.  Iata argumente in plus pentru afirmatia mea de atunci, care, pentru unii, a starnit zambete.
Dar mai departe de Soare este Universul stiut, sau nestiut, in imesitatea sa.
Vedeti  aici cateva stele.
Soarele e acel punct (pixel) din stanga!


Atunci, cat de mare esti tu? Si cat de importante sunt preocuparile tale zilnice?Terra, Planeta albastraCONCENTRATI-VA PE PROTEJAREA VIETII!Acel punct alb este Pamantul
vazut de la 1,5 miliarde de km.
Terra vazuta de la o distanta de  circa 1,5 miliarde de km. 
Este o poza pentru zilele in care te vei simti plictisit de viata, cand te vei gandi ca necazurile tale sunt enorme si ca ceea ce faci sau nu, depinde doar de tine.
Dar este si o poza pentru cand, ca om, te vei crede mare, puternic, ca tu esti Homo Sapiens, stapan peste Creatie, cu putenica ta tehnologie!
Si cand vei crede ca in 7 miliarde de exemlare  suntem unici in univers, si cand vei crede ca imensa lume in care traiesti este indestructibila.
Cu orase grandioase, marile, muntii, continentele,  planeta invulnerabila, imunizata, datorita taliei si marimii sale, fata de ceea ce noi facem sau nu facem...
Si apoi,vorbim de 540 milioane km2!
De 6 mii de miliarde de miliarde de tone de stanci!…
De mai mult de un milion de miliarde de miliarde de tone de apa!...
Uita-te o clipa la ultima poza. Ea a fost luata de Cassini-Huygens, o naveta spatiala automata, in 2004,
cand atingea inelele lui Saturn.
Iata planeta noastra. Suntem toti in acest mic punct albastru.
Toate razboaiele noastre, toate problemele, toata marirea si toata mizeria noastra, toata tehnologia, arta, reusitele, toate civilizatiile, toata fauna si flora, toate rasele, toate religiile,toate guvernele, tarile, statele, toata dragostea, si ... toata ura noastra…
Sapte miliarde de suflete in convulsie permanenta!
Da de gandit, nu-i asa?
Daca dorim, am putea vedea in aceste fotografii o lectie de umilinta.

Si vom vedea un dublu mesaj: pe de-o parte micimea noastra, si insignifianta problemelor si diferendelor vazute de la aceasta scara, si, pe de alta, fragilitatea acestui mic punct albastru pe care trebuie cu orice pret sa-l ingrijim si aparam, caci este singurul camin pe care-l avem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: