Pagini

vineri, 5 februarie 2016

Uneori simțim nevoia să pătrundem tâlcurile cugetărilor Marilor Înțelepți



Confucius a fost unul dintre cei mai cunoscuți filozofi ai lumii. S-a născut pe 28 septembrie 551 î.Hr. în Lu, (China) și a murit în anul 479 î.Hr.
Iată zece dintre cugetările sale:
1.“Daca iubesti pe cineva, lasa-l liber. Daca se va intoarce iti apartine. Daca nu se va intoarce nu ti-a apartinut niciodata.”
2.“Omul superior actioneaza inainte de a vorbi, iar apoi vorbeste in conformitate cu actiunile sale.”
3. “Exista trei metode prin care putem dobandi intelepciunea. Cea dintai este reflectia, care este cea mai inalta. A doua este imitatia, care este cea mai usoara. A treia este experienta, care este cea mai amara.”
4. “O virtute perfecta este reprezentata de cinci lucruri. Acestea sunt vorba dulce, generozitatea, sinceritatea, seriozitatea si bunatatea.”
5. “Trebuie sa stii sa perseverezi pentru a atinge un echilibru. Trebuie sa fii echilibrat pentru a putea examina cu calm si limpezime. Trebuie sa examinezi cu calm si cu o privire clara pentru a ajunge la liniste, la incredere. Trebuie sa cunosti linestea si increderea pentru a putea discerne esentialul lucrurilor. Cand se discerne esentialul lucrurilor, scopul poate fi atins.”
6. “Fara energie nu poti merge mai departe; fara efort nu pot avea niciun merit; fara sinceritate nu dureaza nimic; fara loialitate nu poti avea afectiunea; fara politete nu poti fi respectat. Pentru ca politetea rafineaza spiritul, la fel cum muzica rafineaza auzul.”
7. “Acela care flateaza un om este inamicul sau. Cel care ii spune ce defecte are, este intemeietorul sau.”
8. “Cand ar trebui sa vorbesti cu o persoana si nu vorbesti cu aceasta, o pierzi. Cand nu ar trebui sa vorbesti cu o persoana si totusi vorbesti cu aceasta, iti irosesti cuvintele. Cei intelepti nu pierd oameni si nici nu isi irosesc cuvintele.”
9. “Omul are trei moduri de a actiona inteligent: prin gandire, cel mai nobil; prin copiere, cel mai simplu; si prin experienta, cel mai dificil.”
10. “Inainte de a porni pe drumul razbunarii, sapa doua morminte.

                                                                              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: