Pagini

sâmbătă, 30 noiembrie 2019

Sfântul apostol Andrei


LA MULȚI ANI! SĂ TRĂIȚI CU NUMELE!
ANDREI ANDREEA, Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andrieș, Andi, Andru, Andreiu, Deia
Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 30 noiembrie pe Sfântul apostol Andrei.Ucenic al lui Ioan Botezătorul, l-a auzit pe acesta, imediat după botezul lui Isus, spunând despre Isus: „Iată mielul lui Dumnezeu !” Acesta l-a urmat pe Isus, devenind astfel primul său apostol. După învierea lui Isus și Pogorârea Duhului Sfânt, apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. La Sinodul Apostolic care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.Hr. la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide unde va merge fiecare. Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea).
Mai întâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său, apostolul Petru, prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propovăduire a evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi.
Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se cunoaște cu exactitate anul morții sale, se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuțiile lui Nero (54-68) sau Domițian (81-96). Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.
În jurul anului 350 împăratul Constanțiu al II-lea (fiul lui Constantin cel Mare) duce moaștele sfântului Andrei la Constantinopol si le așază în Biserica Apostolilor. Acestea se păstreaza întregi până în jurul anului 850, când împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul cedează rugăminților locuitorilor din Patras si le înapoiază capul sfântului Andrei. În anul 1208, în timpul Cruciadei a patra, relicvele au ajuns la Amalfi, în apropiere de Napoli, fiind păstrate în domul San Andrea. În 1462 au fost duse la Roma, din cauza pericolului turcesc. În secolul al XV-lea papa Pius al II-lea a mutat relicvele sfântului Andrei în Catedrala Sfântul Petru din Roma. În anul 1964 capul sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras. Este patron al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. De asemenea, este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras etc.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: