Pagini

joi, 9 iunie 2011

10 IUNIE, ZIUA PARASUTISTILOR MILITARI

10 iunie 2011 Aerodromul Clinceni. Avioane la sol si pustiu in aer. Parasutisti? Lipsa!
Huse peste aeroplane!

Maine, 10 iunie 2011,se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea, la 10 iunie 1941, a primelor trupe de paraşutişti militari români.  Când şi cine a hotărât înfiinţarea şi care a fost motivul?
Pregatirea speciala, permanenta stare de disponibilitate, capacitatea de a folosi cea de-a treia
dimensiune a câmpului de lupta – spatiul aerian, confera trupelor de parasutisti o importanta deosebita. Pe lânga posibilitatea de a intra rapid in lupta in zone improprii celorlalte categorii de forte, trupele de parasutisti asigura indeplinirea celor mai complexe misiuni cu influente hotarâtoare
in desfasurarea actiunilor trupelor de uscat, fiind apte sa actioneze la mari distante, sa cucereasca puncte strategice, operative sau operativ-tactice ori sa imbunatateasca raportul de forte intr-o zona de operatii sau pe o directie operativa.
Rolul principal al unitatilor de parasutisti consta in lovirea rezervelor operative (obiective, forte) din adâncimea dispozitivului inamic pentru a le produce pierderi importante, a le izola si opri (incetini) deplasarea si implicit introducerea in lupta sau defluirea (retragerea). Prin aceasta se asigura inaintarea unor mari unitati in adâncimea operativa si ajungerea in timp scurt pe aliniamentul misiunii imediate sau urmatoare.
Incepând cu anul 1931, apar primele unitati si mari unitati de desant aerian in armatele unor state ca: U.R.S.S., Germania, Marea Britanie, Franta si S.U.A., iar cel de-al doilea razboi mondial le-a consacrat ca forte de actiune in dispozitivul inamic, transportate pe calea aerului sau parasutate.
In tara noastra, primele studii elaborate in vederea constituirii unor subunitati de parasutisti sunt realizate de Marele Stat Major si au drept finalitate infiintarea la 10 iunie 1941 a primei Companii de Parasutisti. Compania facea parte din Centrul de Instructie al Aeronauticii, al carui comandant era locotenentul Stefan Soverth, iar ordinul de infiintare D.M.93/10.07.1941 purta semnatura subsecretarului de stat al Aerului.
Câteva luni mai târziu (octombrie 1941) maresalul Ion Antonescu dispune angajarea unui batalion cu trei companii. Acesta avea sa se infiinteze la 25 februarie 1942 in subordinea Flotilei 1 Aerostatie.



Pe timpul campaniei din est, a devenit evidenta necesitatea formarii in cadrul Armatei a unui Corp al Parasutistilor. „Trebuie sa se treaca energic la formarea unui corp puternic de parasutisti si infanterie transportata cu planoare” si „Sa se actioneze intens.  Avem nevoie de un regiment de parasutisti cel putin” sunt adnotarile conducatorului statului român in luna mai 1943 pe documentele de stat major ale Marelui Cartier General.
Eforturile de realizare a unui Corp al Parasutistilor s-au diluat in contact cu realitatile vremii:
inexistenta unor instructori militari, lipsa de voluntari pentru pregatirea ca parasutisti, industrie nationala aproape inexistenta.
Cu toate ca Decretul - Lege pentru infiintarea, organizarea si functionarea Corpului de Parasutisti Militari din cadrul Aeronauticii Regale Române a fost dat, in structura armatei a ramas un singur batalion, comandant de maiorul Theodor Dobre. Instruit si format ca unitate de tip special, batalionul a devenit in timp scurt operational, cu o dezvoltata capacitate de reactie si cu o exemplara putere de a se mobiliza in momente si situatii critice. Drept urmare, este intrebuintat de Marele Cartier General si Subsecretariatul de Stat al Aerului in cele mai complexe misiuni dupa trecerea armatei române de partea aliatilor in august 1944. Cu devotament si spirit patriotic, parasutistii sunt prezenti in actiunile strategice de cucerire si mentinere a aeroporturilor Baneasa – Otopeni, Pipera, Boteni sau de mentinere sub control a unor obiective importante din capitala.
Dupa august 1944, noii aliati supun Armata României unei dureroase dezmembrari, politica aplicata de regula, armatelor invinse. Acestei ample actiuni de destructurare, dirijate de Comisia Aliata de Control, avea sa-i cada prada si parasutistii militari. Desi protocolul militar din 26 octombrie 1944 stabilise doar compunerea Corpului 1 Aerian care actiona pe front cu 13 escadrile de lupta), aviatia româna a inregistrat, la cererea Comisiei Aliate de Control 2 restructurari importante (desfiintarea a 5 comenzi de grup si 38 escadrile de aviatie, 1 batalion parasutisti , 4 companii aerostatie, 9 divizioane cu 43 baterii de artilerie).
Procesul de modernizare a armatei a impus la 1 noiembrie 1950 renasterea acestei categorii de forte prin infiintarea Batalionului 597 Parasutisti (sub comanda capitanului Vasile Cosma, sef de Stat Major fiind locotenentul major Grigore Bastan, comandantul unitatii peste câteva luni), pe lânga Centrul de Instructie al Aviatiei din Tecuci, dislocat ulterior in garnizoana Buzau. 
In septembrie 1952, in baza ordinului ministrului Fortelor Armate nr. 00191130 se transforma in regiment subordonat Fortelor Aeriene Militare.
Unitate pilot – Regimentul 60 Parasutisti  „Baneasa-Otopeni” devine astfel unitate operativa, dar si scoala de formare a parasutistilor. Timp de 28 de ani, in aceasta unitate se pun temeinic bazele dezvoltarii parasutismului militar. Se schimba tehnica de parasutare, tipuri de aeronave, proceduri de salt; se configureaza noi principii de actiune in dispozitivul adversarului; se participa masiv la toate aplicatiile si exercitiile de prezentare unde manevra pe verticala este o necesitate si oportunitate, nu un scop in sine. Conceptul „bataliei aeroterestre” prinde contur si in Armata României iar in 1980 forta aeropurtata a potentialului militar român a fost completata cu 3 regimente de parasutisti: (Regimentul 56 la Caracal, Regimentul 62 la Luna (Campia Turzii) si Regimentul 64 la Titu). Prima structura de coordonare a acestora s-a numit Sectia Parasutisti, din cadrul Comandamentului Aviatiei Militare. Precizez ca, in  anii cat am activat in aceste trupe, am avut onoarea sa fac parte din efectivele a 3 dintre aceste structuri, respectiv R. 60, 62, si Sectia Parasutisti.
Experienta si realitatile din Decembrie 1989 au scos in evidenta eficienta unitatilor de parasutisti in diferite actiuni si a determinat conducerea politica de dupa revolutie sa promoveze restructurarea efectivelor de parasutisti.
La 30 noiembrie 1990, in urma restructurarii celor 4 regimente si a Sectiei Parasutisti s-a infiintat Comandamentul Trupelor de Parasutisti subordonat Statului Major al Fortelor Aeriene, având in subordine 3 brigazi de parasutisti si un Centru de instructie dislocate astfel: Brigada 1 Parasutisti la Luna; Brigada 2 Parasutisti la Clinceni si Brigada 3 Parasutisti la Bacau. Brigazile aveau in subordine batalioane de parasutisti si misiuni speciale. Pentru prima data, a luat fiinta si Centrul de Perfectionare a Pregatirii Cadrelor din Trupele de Parasutisti, la Buzau.
Procesul de reforma si restructurare a armatei a impus trecerea trupelor de parasutisti in subordinea Statului Major al Fortelor Terestre, desfiintarea a doua brigazi (Bg. 1 Pst. si Bg. 3 Pst.) iar Bg. 2 Pst. transformându-se in Brigada 2 Aeromobila.
La ora actuala Armata României dispune de o brigada aeromobila, cu comandamentul la Clinceni (cu două batalioane la Clinceni, Boteni ), de 3 batalioane de parasutisti (Câmpia Turzii, Bacau, Buzau) si de Scoala de Aplicatie pentru Parasutisti „General maior Grigore Bastan” aflata la Buzau, care are in subordine Baza 5 Instructie Parasutisti dislocata la Câmpia Turzii.
Trupele de parasutisti sunt structuri pe care orice armata le doreste si le pregateste cu seriozitate. Datorita profesionalismului de care au dat dovada de-a lungul timpului, trupele de parasutisti vor fi „pepiniera” de selectie pentru Fortele Speciale, componenta specializata de interventie, discreta si rapida a armatei, destinata sa execute cu mare precizie o gama larga de misiuni cu caracter deosebit, in deplin secret, in sprijinul desfasurarii fortelor clasice sau al stabilizarii unor situatii, in deplin consens cu interesele statului.



ANUNT

Paraşutiştii militari români sãrbãtoresc, la 10 iunie 2011, împlinirea a 70 de ani de la înfiintarea acestei arme.

Statul Major al Forţelor Terestre - în structura cărora fiinţează în prezent unităţile de paraşutişti şi Fundaţia „General Grigore Baştan”, au iniţiat împreună un program de manifestări menite să marcheze acest frumos eveniment.

În data de 10 iunie 2011, la Aerodromul Clinceni va fi organizat un show aerian, unde vor evolua prin exerciţii specifice subunităţi de paraşutişti şi forţe speciale, echipa de paraşutişti sportivi militari, Aeroclubul României si TNT BROTHERS.
Vor fi împreună la această manifestare paraşutişti militari veterani de război, militari care au servit ţara sub drapelul de luptă al unităţilor de paraşutişti, cadre militare în activitate, în rezervă şi în retragere, toţi cei care au vibrat şi mai vibrează încă la ideea de înălţare prin saltul cu paraşuta. Li se vor alătura toţi cei care le apreciază şi le susţin truda şi vor să fie solidari cu spiritul de corp al paraşutiştilor militari.

Din program:
Paraşutãri de masã
Lucru relativ pe cupolã
Aterizãri la punct fix
Acrobatie aerianã
Salturi în tandem
Lansãri din elicopter
Motoparapante
Expozitie de tehnicã militarã şi civilã

21 de comentarii:

  1. La Geamăna, există un parc special, unde, cu niște ani în urmă, copiii mei au urmărit un program extraordinar de parașutism .
    Un show de inteligență, bărbăție, curaj!
    S-ar putea să se organizeze și mâine.
    Mi-ar plăcea !

    RăspundețiȘtergere
  2. Gina@ Maine merg la Clinceni sa ma intalnesc cu fostii colegi, dar sa-i vad si pe cei mai tineri.Ii invit si pe cei din Bucuresti, sau din apropiere! Spectacolele asestea fascineaza mereu!
    Merita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul tau! astazi am sa scriu si eu ceva pe tema aceasta si voi face o timitere link la pagina ta de blog. Tatal meu a fost ofiter parasutist :)
    Sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. carmen@ Bine ai venit pe la mine! Am sa-ti citesc postarea! Daca-mi spui numele de fata, poate-l cunosc pe tatal tau!
    S-auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ică,
    Până îţi spune Carmen numele de fată, eu îţi spun "LA MULŢI ANI!" Ţie şi tuturor celorlalţi paraşutişti militari. Printre aceştia se numără şi câţiva dintre foştii mei colegi de liceu sau de şcoală militară. Despre mulţi paraşutişti am scris pe vremea când eram la ziar. Şi, nu ştiu cum se făcea, acestea erau cele mai frumoase reportaje. Când o să avem timp, o să-ţi povestesc ceva simpatic despre un militar în termen din unitatea de paraşutişti de la Buzău.
    S-auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Salutare Iliuta! Iti multumesc pentru urari.
    Din pacate, azi am luat o mare plasa. Am fost la Clinceni si era pustiu de tot pe acolo. L-am rugat pe comandantul aeroclubului sa se intereseze ce se intampla, a sunat la parasutisti si i s-a spus ca "spectacolul" nu va mai avea loc. Cica nu sunt bani!
    Asa ca, am pozat niste avioane la sol, si m-am intors. Cu ocazia aceasta am vazut si eu ca Bucurestiul a ocupat Bragadiru! Astept povestirea!
    PS Acum mi-am dat seama ca la intoarcere, puteam sa-ti fac o vizita la sediul filialei SCMD, sector 5. Dar nu-i timpul trecut!
    S-auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ica
    Reimprospateaza in blogroll, aci, linkul blogului meu.
    Dupa aiurelile care au fost pe blogger am modificat editorul.
    Incearca asa, poate se actualizeaza.

    RăspundețiȘtergere
  8. Puternic strângem mâna pe comandă,
    În avion piloții ne zâmbesc,
    Da Vinci, Vlaicu, Vuia, Henri Coandă
    Alături de BAȘTAN ne însoțesc ...

    RăspundețiȘtergere
  9. SALT ... SALT ... SALT
    SĂRIM NOI ÎN TORENT
    SALT ... SALT ... SALT
    ZBURĂM ÎNSPRE PĂMÂNT
    .......
    puțini sunt cei care-au cântat acest refren ...
    ..........
    a fost cândva MARȘUL PARAȘUTIȘTILOR !!

    RăspundețiȘtergere
  10. @ ICĂ ST.O.VICTOR
    DACĂ URMĂREAI INFOMONDO MILITAR.RO VEDEAI CĂ BEGHEUȚĂ A PROGNOZAT PLOAIE PE 10 IUNIE ... DECI ERA CAZUL ȘI PENTRU TINE SĂ ACȚIONEZI ... SUB ACOPERIRE !!

    RăspundețiȘtergere
  11. sTOPs@ Fii bine venit! Am trecut acum pe la infomondo militar, opinii- funny, unde am mai gasit si aceasta strofa:

    "Cu drag purtand bereta pe spranceana
    Spre aerodom cu cantec iar pornim;
    La noi priveste mandra Cosanzeana
    Prin clar albastru cand ne instruim!"
    Oricum, frumoase versuri!
    Daca citeam mai devreme, nu mai vedeam ca Bucurestiul si-a anexat Bragadiru! Asa ca nu m-am dus chiar degeaba.
    Iti promit ca n-o sa te mai scap din vedere. Ca sa fiu informat, in primul rand.
    S-auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. dragă ȘT IU K Ă,
    HA HA HA barn-ai ce rezoluție am avut de la un "general" pe raportul meu privind promovarea versurilor vizibile acum pe INFOMONDOMIL !!
    CITAT: ... și să vă prezentați la mine cu detalii privind contribuția lui Coandă la dezvoltarea trupelor de parașutiști ...
    Poate CARMEN, fată educată AD-HOC, l-ar lămuri AZI ... DAR ORICUM E PREA TÂRZIU!!

    RăspundețiȘtergere
  13. sTOPs@ Daca i-ai fi spus povestea de mai jos, "generalul" tau ar fi inteles in particular, inainte de a fi prea tarziu.
    Cat despre CARMEN, imi lipsesc deocamdata,date.

    "Pe urmele centenarilor

    "Dr. Henri Coanda (1886-1972), laureat al premiului Nobel, inventator renumit, considerat parintele dinamicii fluidelor ("Efectul Coanda"), m-a invitat la scurt timp dupa implinirea varstei sale de 80 de ani (era inca intr-o forma fizica deosebita) la el in birou si mi-a spus: "Am un proiect la care am lucrat tot timpul vietii mele, si nu cred ca il voi putea duce la bun sfarsit. Doresc sa ti-l incredintez tie, in vederea continuarii cercetarilor". La o prima vedere, tema parea bizara: "tineretea fara batranete", o problema careia ii dedicase intreaga viata, incercand sa gaseasca o solutie efectiva. In scopul acesta, savantul a vizitat cinci regiuni diferite de pe planeta, renumite pentru longevitatea locuitorilor lor, care traiesc peste 100 de ani, se bucura de o sanatate excelenta, fara cancer, fara carii dentare si pot avea copii chiar si la varste foarte inaintate. Aceste regiuni de pe glob erau Tara Hunzilor din nordul Pakistanului, Vilcambamba in Ecuador, o vale muntoasa in Georgia, una in Mongolia si alta in Peru. Locuitorii acestor tinuturi au o alimentatie diferita, insa cu totii beau acelasi fel de apa: apa de ghetar, cu o structura total diferita fata de apa de robinet."
    M-am interesat de tine! Ai vazut?

    RăspundețiȘtergere
  14. Vorba răposatului
    col.pșt.OȚELEANU: Bine bine bine!! DAR cred că tot CARMEN ne scoate din încurcătură ... căci citatul de mai sus chiar n-are nimic cu DEZVOLTAREA TRUPELOR DE PARAȘUTIȘTI!!

    RăspundețiȘtergere
  15. "Dr. Henri Coanda (1886-1972), laureat al premiului Nobel" ???
    Cind , si pentru ce domeniu ?

    RăspundețiȘtergere
  16. mos alecu@ Cred ca de vina este Patrick Flanagan, un discipol al lui Coanda. El l-a "innobilat" cu acest premiu. Cred ca nici el nu si-a imaginat ca Henri Coanda nu a primit acest premiu! Iata un citat dintr-un articol al sau:

    "Water has long been considered to be the key to a long life. Ponce de Leon, a Spanish explorer, began looking for the mythical “Fountain of Youth” in the 15th century. In more recent times, a Romanian scientist and Nobel Prize winner Dr. Henri Coanda became totally fascinated with the longevity of the Himalayan Hunza people who regularly live to between 120-140 years of age. The Hunza Valley located at 7,999 ft. in northern Pakistan is ringed by the Himalayan mountains which rise above 25,000 ft".
    Mea culpa!

    RăspundețiȘtergere
  17. 05 IUNIE 2012
    ANUL ACESTA AM REALIZAT PENTRU ZIUA PARASUTISTILOR MILITARI ROMÂNI un poem HAIGA (HAIGA = poem haiku + caligrafie / imagine complementară la mesajul poetic. Nu știi unde se termină poezia și începe imaginea. Și invers.)
    Acum te EMAILEZ!!
    LA MULȚI ANI !
    STOPS

    RăspundețiȘtergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: