Pagini

vineri, 4 octombrie 2013

DIN CICLUL "SA FITI SANATOSI": Autoresuscitarea, in cazul unui atac de cord


De-ai putea tu sa vorbesti...

UN  SCENARIU FOARTE POSIBIL (din pacate)
Sa spunem ca e seara si vii singur cu masina spre casa de la slujba…dupa o zi grea…
Esti obosit si frustrat…
Chiar esti stresat si suparat...
Deodata simti o durere severa in piept  ce iradiaza in brat si/sau in maxilar . Ce sa faci???
Esti la 5 km de cel mai apropiat spital. Din nefericire nu stii daca vei putea ajunge pana acolo…
Ce sa faci???
Ai invatat resuscitarea, dar tipul care ti-a predat cursul nu ti-a spus CUM SA TE RESUSCITEZI SINGUR  !!!
CUM SA SUPRAVIETUIESTI  UNUI INFARCT CAND ESTI SINGUR ?
Deoarece multi oameni sunt singuri cand fac un infarct, fara ajutor, persoana a carei inima bate necorespunzator are doar 10 secunde la dispozitie inainte de a-si pierde cunostinta.
Ce e de facut??
RASPUNS:
NU INTRA IN PANICA , incepe sa TUSESTI repetat si cu putere.
INSPRA adanc inaintea fiecarei reprize de tuse-iar tusea trebuie sa fie adanca si prelungita, ca si cum ai vrea sa elimini secretiile din adancul plamanilor.
O inspiratie adanca si o repriza de tuse trebuie repetate la fiecare 2 secunde-fara pauza-pana soseste ajutorul sau simti ca inima incepe sa bata normal din nou.
Inspiratia adanca  aduce OXIGEN IN PLAMANI iar miscarile de TUSE comprima cordul si fac SANGELE sa CIRCULE. PRESIUNEA exercitata astfel asupra inimii o ajuta sa-si revina la ritmul normal. In acest fel victimele unui atac de cord ar putea ajunge pana la spital.
SPUNE LA CAT MAI MULTI OAMENI DESPRE ASTA.
LE-AR PUTEA SALVA VIETILE !!! Si nu te gandi ca nu esti predispus la un infarct daca ai vreo 25 sau 30 de ani.
Din cauza schimbarilor produse in stilul de viata de azi, atacul de cord apare la toate grupele de varsta.
ATENTIE!

"Acu' lăsând gluma la o parte, tre' să-ţi spun că articolu' ăsta ar trebui şters, până nu-ţi urmează f'unu' sfaturile şi dă-n primire. Păi infarctu' constă în înfundarea unui vas coronarian cu aşa zise depuneri plachetare şi deci partea din muşchiul inimii care este irigată de acel vas e pe moarte. Tusea este un efort mare pe care propui să-l impui inimii care şi-aşa e-n durere, motiv pentru care ai toate şansele ca tuşitul ăla să fie ultimul. Când ai un infarct, nu mai mergi cu maşina nici 100 de metri, tragi imediat pe dreapta, opreşti motoru' şi singurul efort pe care poţi să-l faci este să telefonezi la 112. Dacă mai conduci rişti ca pierzându-ţi cunoştinţa să-ţi pierzi şi viaţa într-un accident stupid.
Dacă e să mori într-un timp de 10-15 secunde oricum nu e nimic de făcut, da' de regulă nu-i chiar aşa, supravieţuieşti şi o jumătate de oră. Singurul lucru pe care-l poţi face e să iei nitroglicerină dacă ai, iar dacă n-ai, bineînţeles n-ai să iei. Şi nu uita, să te opreşti în poarta primului spital e o mare prostie, mai mult ca sigur că ăla n-are dotarea necesară, se pierde timp inutil şi asta-i în dezavantajul cardiacului. 112 trimite maşina specializată în resuscitare (Smurd), ăia te duc unde ştiu ei că e util. E bine de ştiut că în fiecare zi din săptămână câte un spital dotat din Bucureşti este de serviciu pentru asigurarea urgenţelor cardio. Ducându-te la Fundeni poate fi o eroare în cazul în care clinica asta nu-i de serviciu." 

    Precizari facute de cineva care are habar despre ceea ce inseamna un astfel de moment. Multumiri Carco'!



4 comentarii:

  1. Pe hol, în faţa cabinetului de cardiologie:
    Un pacient la medicul cardiolog. I se face EKG, o ecografie, alea, alea.
    Medicul: Dom-le, n-ai nimic, eşti sănătos.
    Pacientul: Manifestând bucurie, se agită, cântă, ce mai...
    Medicul: Fii dom-le mai calm, că până la poartă ai tot timpul de-un infarct!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acu' lăsând gluma la o parte, tre' să-ţi spun că articolu' ăsta ar trebui şters, până nu-ţi urmează f'unu' sfaturile şi dă-n primire. Păi infarctu' constă în înfundarea unui vas coronarian cu aşa zise depuneri plachetare şi deci partea din muşchiul inimii care este irigată de acel vas e pe moarte. Tusea este un efort mare pe care propui să-l impui inimii care şi-aşa e-n durere, motiv pentru care ai toate şansele ca tuşitul ăla să fie ultimul. Când ai un infarct, nu mai mergi cu maşina nici 100 de metri, tragi imediat pe dreapta, opreşti motoru' şi singurul efort pe care poţi să-l faci este să telefonezi la 112. Dacă mai conduci rişti ca pierzându-ţi cunoştinţa să-ţi pierzi şi viaţa într-un accident stupid.
    Dacă e să mori într-un timp de 10-15 secunde oricum nu e nimic de făcut, da' de regulă nu-i chiar aşa, supravieţuieşti şi o jumătate de oră. Singurul lucru pe care-l poţi face e să iei nitroglicerină dacă ai, iar dacă n-ai, bineînţeles n-ai să iei. Şi nu uita, să te opreşti în poarta primului spital e o mare prostie, mai mult ca sigur că ăla n-are dotarea necesară, se pierde timp inutil şi asta-i în dezavantajul cardiacului. 112 trimite maşina specializată în resuscitare (Smurd), ăia te duc unde ştiu ei că e util. E bine de ştiut că în fiecare zi din săptămână câte un spital dotat din Bucureşti este de serviciu pentru asigurarea urgenţelor cardio. Ducându-te la Fundeni poate fi o eroare în cazul în care clinica asta nu-i de serviciu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Florine pentru atentionare! Am postat opinia ta chiar in continuarea articolului.

      Ștergere

Daca aveti ceva de spus, exprimati-va aici: